L’empresa catalana Eolos ha obtingut un contracte de més de 10 milions d’euros del govern neerlandès per mesurar la velocitat del vent en entorns marins. La seva feina servirà per a desenvolupar futurs projectes de parcs eòlics en el mar d’aquest país.
Durant un període de dos anys, Eolos instal·larà la seva tecnologia per mesurar la velocitat del vent en entorns marins a la costa del Port de Rotterdam, a la província d’Holanda Meridional. Utilitza un sistema de boies que, a través d’un làser, mesuren la velocitat del vent fins a 300 metres d’altura. Recollirà informació a una distància d’entre 60 i 100 kilòmetres del litoral que servirà per dissenyar futurs parcs eòlics.
Amb seu a Montcada i Reixac, aquesta companyia, liderada per Rajai Aghbai, compta amb un equip de 75 tècnics i disposa de més de 40 instal·lacions arreu del món on aplica la seva tecnologia de mesurament dels vents oceànics. És un dels principals operadors mundials en l'obtenció i venda de dades metaoceàniques.
Aquesta tecnologia consisteix en instal·lar una boia oceanogràfica (multifísica amb tecnologia Lidar) per mesurar el vent, sensors inercials per mesurar l’onatge, acústics pels corrents marins i sensors avançats per capturar els aspectes ambientals més rellevants. En el cas del vent, aquesta tecnologia possibilita mesurar-ne la velocitat fins als 300 metres d’altura. La informació obtinguda permet és crucial per a la planificació de futurs parcs eòlics marins.
Eolos compta amb el suport del Govern a través d’Acció, l’agència de promoció de l’empresa catalana a l’exterior, i d’Avança, que aplega les participacions empresarials de la Generalitat. En un comunicat, Rajai Aghabi destaca que és el projecte mes gran en el que han treballat fins ara.
Primers 10 anys
Eolos va néixer l’any 2014 com a empresa derivada (spin-off) d’un projecte d’investigació tecnològica de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) sobre la mesura del vent en altura en entorns marins. En aquests deu anys, Eolos ha treballat per a grans corporacions com Iberdrola, Equinor, Orsted o Navantia, entre d'altres.
Amb Navantia, Eolos està desenvolupant tecnologia, productes i serveis per a l'operació i manteniment de parcs eòlics marins mitjançant sistemes avançats en els quals utilitza vehicles aquàtics i aeris no tripulats. Un dels projectes que es van posar en marxa després del seus estudis s’executa al Port de Ceuta, amb la tecnologia Lidar i sensors d’última generació i drons autònoms. A través d’aquests vehicle no tripulats, serà possible automatitzar gran part dels processos i, per tant,reduir els riscos de seguretat del personal.
A finals de 2022, Nazca Capital, la gestora liderada per Carlos Carbó i Álvaro Mariátegui, va adquirir una participació majoritària d’Eolos després d’injectar-hi 12 milions d’euros.