La start-up Equito, dedicada a la inversió immobiliària en criptovalors (token), ha tancat una ronda d'inversió -en fase seed- amb la captació d'1,5 milions d'euros. La plataforma inicia l'acceleració per a l'expansió del negoci, en els mesos vinents, amb una inversió prevista de 30 milions d'euros addicionals per adquirir 122 noves propietats, i ampliar la seva cartera a 184 actius. Per a això busca nous actius, per completar el posicionament que ha aconseguit des de la seva fundació a Barcelona, el 2021, per Robin Decaux i Naji Bizri.

Amb l'entrada de nous inversors particulars -executius de la banca, gestors de fons d'inversió, exdirectius de scale-ups tecnològiques i especialistes en fiscalitat i immobiliari, els socis fundadors d'Equito controlen més d'un 70% de la companyia.

En concret, amb activitat a Barcelona, València i Alacant, on acaba d'iniciar operacions, a curt termini, la start-up planeja continuar el seu creixement en altres ciutats espanyoles com Madrid, Saragossa, Tarragona, Bilbao i Màlaga. L'objectiu és assolir una facturació de més de 3 milions d'euros aquest any, respecte als ingressos de gairebé milió d'euros de 2024. A l'últim exercici, la companyia va incrementar els seus actius sota gestió de 2 a 13 milions d'euros, va ampliar la seva cartera de 9 a 70 propietats i va passar de 5 professionals als 25 actuals.

A més, el 2025, reforçarà la seva digitalització. La firma preveu incrementar de 25 a 45 el nombre de col·laboradors que confirmen l'equip. El desenvolupament de la plataforma és essencial si augmenta el volum d'actius operatius. Des del mes d'octubre passat, Equito treballa a les oficines de Barcelona Finance Hub per a la recerca d'inversors, la gestió i el control de les propietats i els seus llogaters, i la prospecció del mercat per valorar i adquirir nous immobles és crucial per al seu creixement.

"La inversió immobiliària serà cada vegada més complexa i molt més difícil disposar del capital necessari per comprar un habitatge i convertir la inversió en rendible", adverteix Robin Decaux. Considera que amb el sistema de criptovalors (la tokenización), mitjançant tecnologia blockchain, "Equito contribueix a democratitzar la inversió immobiliària". Segons estimacions de Boston Consultoria, la inversió en actius per mitjà de criptovalors (token) superarà els 16 bilions de dòlars i suposarà el 10% del PIB mundial el 2030, recorda Robin Decaux.

L'objectiu principal d'aquest model és trencar la barrera d'entrada al mercat immobiliari, oferint opcions més accessibles. Com? Mitjançant inversions més reduïdes -"com si es tractés d'accions", diu Decaux per fer un símil amb la inversió borsària- que donen una rendibilitat anual, res menyspreable, ja que assegura que fins ara, han venut més de 13 milions d'euros en tokens, oferint una rendibilitat mitjana anual del 9% als inversors.

Quina és la fórmula? Equito localitza un immoble o habitatge antic, ben localitzat, que ofereixi moltes possibilitats i la rehabilita com a pisos compartits amb lloguer per habitacions o en residències d'estudiants. "Afegim molt valor amb el procés de remodelació de l'actiu i els immobles pugen la seva taxació", assegura Decaux.

Una vegada es treu al mercat, mitjançant la tecnologia blockchain, Equito divideix la propietat en parts petites representades per tokens. Aquestes es poden adquirir a partir de 100 euros d'inversió, per després rebre un percentatge de les rendes generades per l'actiu i un altre percentatge en el moment de la seva desamortització. Decaux insisteix que els inversors no compren una part de l'immoble, sinó una participació en els beneficis derivats de la inversió, inclosos ingressos per lloguer i possibles guanys per l'apreciació del valor de l'immoble quan, amb el temps, arribi a vendre's. En l'actualitat, Equito gestiona les rendes de 300 llogaters, que paguen entre 300 euros per una habitació i els 500 euros si tenen bany privat.

Transparència, liquiditat i regulació

A més, Equito assumeix el compromís de recompra dels tokens si algú vol desinvertir, "encara que el més habitual és trobar un altre inversor interessat" i, en tractar-se d'una inversió tokenitzada "aquestes transaccions són més transparents i més líquida que dipositar euros", assegura el directiu. La regulació és un aspecte clau per al desenvolupament de la tokenització immobiliària. A Espanya, els contractes de compra de tokens estan subjectes a la normativa de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A més, la Llei del Mercat de Valors i dels Instruments Financers (LMVSI) reconeix els valors representats mitjançant tecnologia blockchain, proporcionant el marc legal necessari per garantir la seguretat d'aquestes transaccions.

Aquest sistema ha despertat l'interès de més de 150.000 usuaris que han acudit al web d'Equito, en la qual s'han finançat ja més de 40 propietats a Espanya. Un 75% del quins són residents espanyols i la resta prové de 62 països. Conformen una comunitat d'inversors "amb un perfil molt divers, des de joves de 18 anys que comencen a invertir fins a persones de més de 70 anys que busquen diversificar el seu patrimoni", explica Decaux. I afegeix que, "més del 75% de les inversions provenen de reinversions".

A llarg termini, Equito té per objectiu estendre el seu model de tokenització a mercats europeus que considera clau, com Portugal i Itàlia, "que comparteixen dinàmiques de mercat similars", explica el CEO d'Equito. Per a això, s'obrirà una nova ronda de finançament, sense data determinada.