El grup químic Ercros comercialitzarà clor, sosa càustica (líquida i en perles), hidrogen, àcid clorhídric i hipoclorit sòdic, produïts a la seva planta de Vila-seca (Tarragona) a partir d'energia renovable. L'empresa assenyala aquest divendres en un comunicat que, d'aquesta manera, disposarà "d'un portafolis més sostenible i d'acord amb les necessitats dels clients", i destaca que "l'ús més gran d'energies renovables en els processos de producció contribuirà a aconseguir l'objectiu de reducció d'un 39% de les emissions de CO₂ entre 2020 i 2025, com està previst en el Pla 3D".

La companyia ha rebut la certificació internacional de sostenibilitat i carboni ISCC plus per la fabricació d'aquests productes amb energia renovable. Aquest reconeixement, emès per l'empresa alemanya ISCC System GmbH, distingeix aquelles empreses que al llarg de la cadena de subministrament compleixen amb els estàndards mediambientals i socials i, per tant, poden comunicar els èxits en matèria de sostenibilitat dels seus productes.

El projecte que dur a terme Ercros a Vila-seca forma part d'un pla global a les fàbriques que té en aquell territori per consolidar la capacitat productiva, incorporar noves instal·lacions orientades a la descarbonització i a la digitalització de l'activitat industrial d'Ercros, i reduir l'afectació externa d'aquesta activitat en termes de seguretat industrial.

Imatge de la fábrica de Ercros en Vila seca (Tarragona)

El complex de Vila-seca, una peça clau del grup

El complex de Vila-seca està format per dos centres de producció, i s'ha configurat com la planta d'electròlisi més gran d'Espanya, amb una capacitat de 146.000 t/any de clor. Des de finals del 2017, tota la producció s'obté mitjançant la tecnologia de cel·les de membrana, la més avançada i sostenible.

Per la seva part, la fàbrica de Vila-seca II és la primera productora a Espanya de PVC, amb una capacitat de 200.000 t/any. Donat que l'activitat de les fàbriques de plàstics d'Ercros està integrada, la resina de PVC produïda a Vila-seca II se subministra al centre de compostos del mateix grup, ubicat a Monzón (Osca). Aquesta última instal·lació està dedicada a la recerca i producció de polímers avançats tecnològica i mediambientalment.