El grup químic Ercros va obtenir unes pèrdues netes d'11,6 milions d'euros el 2024, davant els guanys de 27,5 milions d'euros obtinguts a l'exercici anterior. La companyia, que presideix Antoni Zabalza, adverteix que es tracta d'"una comparació adversa", ja que en la comptabilitat de 2023 es van imputar 23 milions d'euros en concepte d'una sentència del Tribunal Constitucional sobre el límit de compensació a causa de bases imposables negatives. D'aquesta manera, el 2023 es va comptabilitzar un ingrés financer de 18,63 milions d'euros; un ingrés financer corresponent als interessos de demora, de 0,71 milions d'euros; i un altre ingrés per l'activació de les deduccions fiscals revertides pel recàlcul de les noves liquidacions, de 6,77 milions d'euros.

No obstant això, sense tenir en compte aquests ingressos i en una de comparativa ajustada, el balanç de Ercros el 2024 reflecteix unes pèrdues abans d'impostos de 12,2 milions contra uns guanys de poc més de 5 milions el 2023. El president de la companyia ha atribuït l'entrada en pèrdues a la reducció de les vendes a causa de la caiguda de la demanda internacional, principalment de productes de química bàsica, i a l'increment dels costos energètics i dels costos de personal. En aquest últim capítol, a causa principal ha estat la revalorització dels salaris per la revisió i actualització del conveni col·lectiu de les indústries químiques, que ha suposat l'aplicació d'un 10,3% d'augment salarial. Per a Ercros, les despeses de personal han passat de 91 a 100 milions d'euros.

El 2024, un any que per a Ercros també ha vingut marcat per la presentació de dues opes hostils sobre la totalitat de la companyia per part del grup portuguès Bondalti, i l'italià Esseco, el grup ha tancat l'exercici amb unes vendes de 643,43 milions d'euros (va vendre 938.000 tones de productes), davant els 707,21 milions (974.000 tones) assolits el 2023. Aquesta disminució de 63,78 milions equival a una caiguda del 9%. De les vendes totals, un 54% van a l'exportació, amb els mercats europeus com a principal destí (29%). Per divisions, destaca el bon comportament de la química intermèdia i farmàcia, amb descensos de l'1,1% i el 6,6%, respectivament; mentre que els derivats del clor han estat els més perjudicats pel que fa a vendes, amb un descens del 12,8%.

Ercros manté una sòlida situació financera, amb 110 milions d'euros de liquiditat; amb un deute financer net de 133,58 milions a tancament de 2024.

El president de Ercros, Antoni Zabalza, durant la presentació dels resultats del grup corresponents a 2024.

Zabalza ha emfatitzat que tots els indicadors econòmics de la companyia ha mostrat un diferent comportament entre el primer semestre i el segon semestre de l'any passat. Així, en la primera meitat de l'any les vendes van caure un 17% respecte al mateix període de 2023, però en la segona meitat van augmentar un 2,7%. Per la seva part, l'ebitda ajustat de 2024 va ser 28,63 milions d'euros davant els 48,11 milions de 2023; una reducció del 40,5%, molt afectat pels costos de personal. A diferència del primer semestre de 2024, que l'ebitda cau un 52,8% respecte al mateix període del 2023; en el segon semestre, encara que amb quantitats molt menors, l'ebitda de 2024 (7,28 milions) més que duplica l'ebitda de 2023 (2,89 milions).

Millors previsions per a 2025

Totes aquestes dades permeten vaticinar que, "potser", el cicle descendent que la indústria química ha vingut registrat en els tres o quatre últims anys "ja toca terra". Per això les previsions que maneja el president de Ercros per a 2025 són d'una certa recuperació dels volums i també de l'increment dels marges amb la contenció dels costos energètics. "Són pronòstics qualitatius, no quantitatius, els que donem, en espera de l'evolució del negoci en els pròxims mesos, davant del context d'incertesa encara existent", ha assenyalat Zabalza, durant una roda de premsa telemàtica. Perquè, a més, "esperen capgirar els resultats de 2024, perquè no és el pitjor cicle baixista que hem viscut en la indústria química; el que es va registrar el 2008 va ser pitjor, i el superem", ha manifestat Zabalza.

Això, sense deixar d'advertir que "les publicacions especialitzades sobre el sector apunten que la recuperació no es produirà fins a la segona meitat de 2025" i que persisteix "una alta incertesa" que continuarà pressionant la situació. En concret, s'ha referit a la decisió que podria prendre els Estats Units sobre la fixació d'aranzels a productes europeus -i en conseqüència espanyols-. En aquest sentit, la relació de Ercros amb els mercats nord-americà "és relativament baixa però de gran valor afegit i marges comercials". Els Estats Units representen un 2,6% del total de l'exportació de la companyia, però un 8% sobre la facturació.

Bondalti i Esseco, riscos per a la competència

Respecte al procés que segueixen les opes presentades per Bondalti (maig 2024) i Esseco (juny 2024), el president de Ercros ha concretat que han entrat ambdues en una segona fase d'anàlisi per part de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) perquè presenten "riscos sobre la competència". No obstant això, Ercros no prendrà mesures jurídiques, de moment, i descarta presentar al·legacions: "ja tindrem temps de prendre decisions en el moment oportú", ha dit. "Al·legarem si es prenen decisions concretes sobre les condicions de les corresponents opes que afectin als interessos dels nostres accionistes", ha concretat i ha afegit que s'espera una resolució de la CNMC sobre ambdues entre octubre i novembre d'aquest mateix any.

De fet, aquest dimarts la CNMC ha donat a conèixer que, com ja va fer amb l'oferta de Bondalti, la proposta d'Esseco ha entrat en una segona fase d'anàlisi. En aquest cas perquè Competència adverteix de "riscos als mercats d'hidròxid de potassi (sòlid i líquid) i carbonat de potassi". "El sector econòmic afectat és el de la fabricació de productes bàsics de química orgànica i inorgànica, en especial els mercats de comercialització d'hidròxid de potassi, en estat sòlid i líquid, i de carbonat de potassi, en els quals s'encavalca l'activitat de les parts", esmenta textualment la CNMC.

El pla d'inversions s'allarga en el temps

Mentrestant, Ercros seguirà amb l'acompliment del seu pla estratègic, denominat Pla 3D, basat en la diversificació, descarbonització i digitalització, per al període 2021-2029. Amb una inversió prevista de 92 milions, Ercros ha executat una part dels 20 projectes que conté el pla i ha desemborsat uns 65 milions d'euros, entre finançament directe i ajuts rebuts el BEI.

El president de Ercros ha reconegut que, a causa dels dos últims exercicis i en espera de recuperar resultats empresarials i finançaments, el calendari del pla es dilatarà. Sense precisar el nou període d'execució, Zabalza ha dit que "seria impensable creure que després del xoc dels exercicis 23 i 24" es poden mantenir el calendari, però "en cap cas no es variarà el contingut i els objectius del mateix", ha puntualitzat.