Davant l’ERO anunciat per Freixenet a causa de la sequera dels últims anys, CCOO, el sindicat majoritari en aquest grup, proposa “flexibilitzar el marc normatiu per a l’elaboració de cava” per poder utilitzar raïm d’altres zones productores. Tanmateix, la decisió depèn del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava, que fins ara s’ha oposat a totes les peticions d’ampliació.

El grup Henkell Freixenet va anunciar aquest dijous un expedient per acomiadar 180 treballadors, que suposen el 24% de l’actual plantilla. Afecta les empreses Freixenet i Segura Viudas però els seus equips comercials en quedaran al marge. La companyia justifica aquesta mesura en l’impacte que ha provocat la sequera en les tres últimes veremes.

CCOO –sindicat majoritari en el comitè d’empresa de Freixenet, amb una representació del 87,5%– ha qualificat d’“injusta i inacceptable” aquesta mesura laboral. Exigeix que es retiri i que la direcció obri un període de negociació. La plantilla participarà en la manifestació de l’1 de maig a Barcelona, amb una pancarta i espai propi.

En declaracions a ON ECONOMIA, Antonio Domínguez, responsable del sector del cava de CCOO i president del comitè d’empresa de Freixenet, apunta que el marc regulador està massa “encotillat” i que, de manera “excepcional” a causa de la sequera, s’hauria de permetre una ampliació, per poder utilitzar veremes de zones externes a l'actual Denominació d’Origen. Indica que això hauria de quedar clar en les etiquetes de les ampolles.

Aquest sindicat també reclama que els representants dels treballadors tinguin presència en el Consell Regulador del Cava i en les meses sectorials.

Freixenet va anunciar l’ERO en una reunió amb el comitè d’empresa i, a continuació, va enviar un correu electrònic a tota la plantilla. A primera hora de la tarda d'aquest dijous, la direcció va exposar els seus criteris en una trobada presencial a la seu central de Sant Sadurní d’Anoia que també van poder seguir per streaming. En un primer moment, els treballadors van pensar que la direcció justificaria l’ERO per les polítiques aranzelàries de Donald Trump, que afecten les exportacions de vins i escumosos europeus als Estats Units, però el motiu va ser un altre: l’impacte de la sequera dels últims anys en la reducció de la producció i l’encariment dels costos.

En un comunicat, Freixenet va indicar que "els patrons climàtics extrems i les conseqüències a llarg termini de la contínua sequera de diversos anys a Catalunya han creat greus interrupcions a la indústria, empenyent el sector del cava a una crisi sense precedents". Calculen la reducció de la producció en un 45% per les condicions climatològiques. Si bé la Generalitat va declarar la finalització de la sequera a principis d’aquest mes, la direcció de Freixenet considera que, encara que plogui, “no hi haurà una recuperació instantània” perquè ara estan comercialitzant la producció de les veremes dels anys anteriors, segons van indicar fonts presents en la reunió amb la plantilla a Sant Sadurní.

Freixenet ja va aplicar l’any passat un expedient regulació temporal (ERTO) que va afectar prop de 500 treballadors, amb reduccions de jornada que van anar del 20% al 50%. En principi, la direcció també ho va intentar justificar amb la sequera, però després que la Generalitat ho desestimés com a causa de força major, la companyia ho va emparar en altres supòsits econòmics i organitzatius.

Si bé la duració autoritzada d’aquell ERTO era de maig a desembre de 2024, Antonio Domínguez recorda que només va durar “un mes i quatre dies”, des del 13 de maig al 17 de juny. Per això, considera que ara la direcció hauria de fer marxa enrere per analitzar altres mesures que evitin els acomiadaments.

El grup alemany Geschwister Oetker controla més del 50% del grup Henkell Freixenet, mentre que la resta continua sent propietat de dues branques de la família fundadora. En l’exercici de 2023, l’últim del qual se’n poden consultar els comptes, aquest grup va facturar 1.230 milions d'euros, un 4,1% més respecte a l'exercici anterior. Va destacar un creixement del 6% en el cas d'escumosos —segment on la companyia és líder internacional— i un increment de l'11% en begudes espirituoses. En canvi, els vins van caure un 8%.