L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà a 898 treballadors de Vodafone España es tancarà amb 667 sortides voluntàries (119 d'aquestes corresponen a prejubilacions) i 231 de forçoses (25,72% de l'afectació de l'ERO), segons ha comunicat als sindicats el fons britànic Zegona, que controla la teleco des de l'1 de juny.

Respecte a les unitats de negoci afectades, 287 sortides es produiran en Tecnologia i Operacions (sobre un total de 1.295 persones del departament), 173 en Desenvolupament i Fidelització d'Empreses (sobre 887 efectius), 133 de l'àrea de Consumer Business (sobre 678 treballadors) i 54 en finances (que compta amb 241 empleats).

Així mateix, de l'àrea d'Assumptes Legals en sortiran nou persones (sobre un total de 63), cinc corresponen al departament de Recursos Humans (sobre 53), quatre al negoci a l'engròs (sobre 27) i dos de Corporatiu (sobre 15, un 13,33%).

En aquest sentit, Vodafone España es va reservar la possibilitat de vetar determinades sortides. "El possible vet es tancarà el 24 de juliol. El 25 de juliol es tancaran les sortides forçoses, que seran un mínim de 231 persones (un 25,72% de l'afectació). El 29 de juliol es faran les comunicacions de les sortides", han indicat fonts sindicals a Europa Press.

Condicions de l'ERO

La companyia i la representació dels treballadors (UGT, CCOO i STC) van acabar la setmana passada les negociacions de l'ERO, que preveu una indemnització d'entre 45 i 33 dies de salari per any treballat amb un límit de 24 mensualitats per al personal afectat.

Això suposa equiparar l'oferta d'indemnització a la d'un acomiadament improcedent, davant la primera proposta traslladada per la companyia, que se situava al voltant dels mínims legals establerts amb 24 dies de salari per any treballat amb un màxim de 14 mensualitats.

A l'última reunió de la taula de negociació de l'acomiadament col·lectiu també es va incloure una prima de 3.500 euros per als treballadors afectats que tinguessin un salari inferior a 40.000 euros anuals entre la part fixa i variable. Aquest bo no comptabilitzarà per al límit de 24 mensualitats establert a la indemnització.

L'oferta final també estableix un sistema de prejubilacions per a aquelles persones nascudes el 1967 amb 10 anys d'antiguitat, "una sortida que Zegona mai no va desitjar pel seu alt cost diferit", va valorar UGT en un comunicat.

"Les prejubilacions s'eleven fins a unes rendes iguals al 80% del salari regulador net i afectaran a un col·lectiu més gran que en anteriors ERO. El salari regulador es calcula amb el 100% del salari fix brut més el 50% del salari variable", va afegir el sindicat. Sobre això, es descomptarà el pagament del conveni especial de la Seguretat Social i les rendes fins als 63 anys per a persones de 57 i 58 anys, fins als 64 anys per a persones de 59 i 60 anys i fins als 65 anys per a 61 anys i més grans.

L'última proposta també preveu un increment de l'1% de la renda i d'un 2% per al conveni especial de la Seguretat Social (un 3,2% per a qui hagi estat tres mesos en bases màximes).

S'hi suma una protecció davant l'acomiadament a les persones grans de 55 anys i que Zegona s'ha compromès a no efectuar cap altre acomiadament col·lectiu fins al 31 de desembre de 2025. Altres aspectes recollits en la proposta definitiva és la no-afectació de l'ERO als dos membres d'una parella (matrimoni o parella de fet comunicada a l'empresa); a persones amb una discapacitat reconeguda d'un 65% o més o amb familiars a càrrec amb una discapacitat reconeguda d'un 65% o més.

Tampoc a dones embarassades que ho haguessin comunicat a l'empresa abans del passat 13 de maig, a persones amb permís per maternitat o paternitat i lactància generats abans d'aquesta data o a víctimes de violència de gènere abans de l'ERO, entre altres aspectes.

Altres elements que figuren en la proposta final és un pla de recol·locació amb una durada de nou mesos i una assegurança de salut de tres mesos des de la sortida de la plantilla afectada per l'acomiadament col·lectiu.

Cinquè ERO en una dècada

Aquest nou ERO a Vodafone és el cinquè que afecta la companyia a Espanya des de 2013, uns acomiadaments col·lectius que, sense tenir en compte el procés actual, han suposat la sortida de l'empresa de prop de 3.200 empleats.

En concret, el 2013 l'empresa va executar un ERO que va afectar 620 treballadors, mentre que el 2015 n'hi va haver un altre que va suposar l'acomiadament de 1.059 persones. A aquest el va seguir un altre el 2019 en el qual van sortir 1.102 empleats, mentre que el 2021 la plantilla es va reduir en 442 efectius.