En els últims dies, la paraula "socimi" s'ha posat d'actualitat després que el PSOE i Sumar pactessin eliminar els seus beneficis fiscals en el marc d'una nova reforma fiscal. El govern espanyol no va convèncer els seus socis del legislatiu per a la votació que estava prevista per a dijous passat sobre la reforma fiscal que incloïa aquest canvi i la va ajornar a aquest dilluns. Falta el suport del Congrés per tirar endavant aquesta decisió. Però què són les socimis i per què estan en peu de guerra amb el govern espanyol si aquest pla tira endavant?
La paraula socimi correspon a les sigles de Societats Cotitzades d'Inversió Immobiliària. Les socimis són empreses que funcionen com a vehicle d'inversió en actius immobiliaris per fomentar inversions i professionalitzar el mercat. Compren habitatges, oficines o hotels a fi de llogar-los i obtenir rendibilitat.
El desembre de 2012, la Llei 16/2012 va suposar un nou marc fiscal per a les socimis amb una rebaixa d'impostos per potenciar el seu atractiu i les seves inversions. Si tenen un capital social mínim de 5 milions d'euros i dediquen més del 80% de la seva activitat a l'arrendament, tributen al 0% en l'impost de societats pels seus beneficis distribuïts en dividends i un 15% sobre els que no.
Tenen, això sí, un gravamen especial del 19% sobre els dividends als seus accionistes amb participacions majors al 5%.
Dilluns passat, PSOE i Sumar, socis de coalició del govern espanyol, van pactar acabar amb aquest règim fiscal especial a causa que l'estímul no ha servit per millorar l'oferta d'habitatge, si bé encara no han transcendit els detalls del canvi. El paquet fiscal que s'havia de votar dijous passat, i que incloïa pujades de l'IRPF a rendes de més de 300.000 euros entre altres coses, va ser ajornat per a aquest dilluns.
Quan es van donar a conèixer aquests plans, dues de les socimis més importants d'Espanya, Merlin Properties i Colonial, van sortir a expressar el seu descontentament i van deixar oberta la possibilitat de treure les seves seus fiscals d'Espanya. El president de Colonial, Juan José Brugera, va parlar de reavaluar la seva estratègia d'inversions i va incloure la "ubicació de les seves activitats", mentre que Merlin va assegurar en un comunicat que contempla "totes les possibilitats".
Analistes estimen que Merlin Properties pugui veure's afectada en fins i tot un 9% dels seus beneficis, mentre que Colonial va estimar l'impacte entre un 1 i un 3% en la seva trucada als analistes. Aquesta última es va mostrar després cauta en la presentació de resultats de dijous, amb beneficis un 15% superiors a l'any passat fins al setembre, va preferir no reiterar les declaracions i va afirmar que es manté "en espera" de la decisió del govern espanyol per concretar la seva estratègia.
Mentrestant, les accions d'ambdues empreses van caure en Borsa en conèixer-se les intencions del govern espanyol, encara que es van recuperar al tancament del mercat setmanal romanent a un valor molt similar.