El governador del Banc d’Espanya, José Luis Escrivá, creu que seria “desitjable” canviar el disseny actual de l’impost a la banca per fer-lo “el més neutral possible”. Escrivá defensa que l’opinió de l’organisme que presideix és “rellevant” a l’hora de prendre decisions en l’àmbit bancari i assenyala que la fórmula actual del tribut planteja “problemes” en “almenys dos àmbits”, ja que no permet deduir les provisions i la base “pot no reflectir adequadament” la rendibilitat de les entitats.

En una entrevista a Expansión, Escrivá argumenta el seu propòsit en el fet que, tal com està dissenyat actualment aquest gravamen, "en la mesura que no dedueixes provisions de la base imposable, pots estar penalitzant en termes relatius una activitat bancària sobre la qual la imposició hauria de ser neutral. Com que les entitats financeres solen haver de fer més provisions durant la part més baixa dels cicles econòmics, com que no es dedueixen aquestes provisions de l'impost, la base imposable pot no reflectir adequadament la rendibilitat de les entitats".

Amb tot, el governador insisteix en el fet que "els bancs centrals hem de ser molt continguts quan parlem d'impostos, perquè tenen efectes redistributius i aquests elements pertanyen a l'àmbit de decisió democràtica. En aquest sentit, tenim el màxim respecte per les decisions dels òrgans elegits democràticament respecte als impostos. Dit això, la nostra contribució a aquest debat es pot centrar en el disseny".

La competència en el cas del Sabadell

Sense referir-se directament a l'opa del BBVA al Sabadell, el governador del Banc d’Espanya també diu que les fusions bancàries transfronteres són “més positives” perquè “no redueixen la competència en els mercats locals”. “Quan parlem de més Europa, parlem precisament de tenir un mercat únic de capitals i bancari”, afegeix. El governador apunta que aquests bancs paneuropeus “per la seva escala” tindrien “capacitat de competir de forma clara” amb les grans entitats nord-americanes i asiàtiques. Sobre l’operació de compra de l’entitat basca a la d’origen vallesà, Escrivá recorda que si el govern hagués de pronunciar-se sobre la idoneïtat o no de la fusió, hauria de sol·licitar al Banc d’Espanya un informe no vinculant per autoritzar-la. 

Val a dir que l'opinió que ha d'emetre el regulador bancari sobre l'operació se centra exclusivament en la solvència i, en aquest sentit, durant el mandat del seu antecessor, Pablo Hernández de Cos, el màxim òrgan regulador ja es va pronunciar. Com en el cas del Banc Central Europeu, l'autoritat bancària espanyola sosté que les dues entitats financeres ja són molt solvents i la que resulta també és molt solvent.