L'entrada del grup de telecomunicacions saudita STC Group en el capital de Telefónica ha agafat per sorpresa a la mateixa companyia i al govern espanyol. La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat que l'executiu espanyol ha de protegir el "futur digital" d'Espanya, davant de l'operació que implica l'adquisició d'un 9,9% de Telefónica, per 2.100 milions d'euros. La ministra, a través de les xarxes socials, ha assegurat que per "protegir" aquest futur digital seria necessari disposar d'"una millor regulació i una protecció per evitar OPA".

Díaz es referia a la llei anti OPA que el govern central va aprovar per blindar empreses considerades estratègiques per al país. Aquesta norma, que el juliol passat es va modificar per concretar més sobre quines empreses i quines operacions han de comptar amb autorització prèvia del govern, estableix que qualsevol inversió estrangera per sobre del 5% necessitarà l'autorització del govern. A més, es van reformar els terminis. Ara està en vigor que el termini de resolució que té l'administració per posicionar-se passa dels sis mesos actuals a tres mesos; per això, la decisió sobre la compra de la saudita STC haurà de prendre's amb un govern en funcions.

"Preservar la nostra autonomia estratègica és essencial. Espanya ha d'assegurar la presa de decisions en empreses com Telefónica, guardianes de dades confidencials," ha opinat Díaz en un missatge a X (antic Twitter). Tots els recels són pocs, malgrat que la companyia saudita aclareix que no té intenció d'adquirir el control o una participació majoritària en Telefónica, segons el seu conseller delegat, Olayan Alwetaid, qui ha destacat que "es tracta d'una gran oportunitat d'inversió que ens permet utilitzar el nostre sòlid balanç i mantenir alhora la nostra atractiva política de dividends".

En el mateix sentit, la ministra portaveu en funcions del Govern, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que l'executiu "té la capacitat de valorar aquest tipus d'inversions que no afecten el control de la companyia. Existeixen canals per preservar la nostra autonomia estratègica que el Govern posa en marxa, i a mi el que vull subratllar és que Telefónica no només és una empresa emblemàtica al nostre país, sinó que és una companyia estratègica, un operador estratègic i que el Govern vetllarà, per descomptat, per l'autonomia estratègica d'Espanya amb absoluta normalitat i tranquil·litat", ha assenyalat en declaracions RTVE recollides per Europa Press.

Després de conèixer que els títols de Telefónica despuntaven més d'un 2% en Borsa en els primers compassos de la sessió, Rodríguez ha assenyalat que "moviments econòmics que afecten la borsa, que afecten l'economia d'un país i d'una companyia, ja que convé donar aquests missatges de tranquil·litat i no inquietar, i és el que farà el Govern i, en la qual està treballant en aquests moments ja la vicepresidenta primera i ministra d'Economia".

Preguntada sobre quan es va assabentar el Govern de l'operació en el grup presidit per José María Álvarez-Pallete, Rodríguez ha indicat que "són operacions empresarials, s'adona d'això el dia d'ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors i a mi també, per a tranquil·litat de l'audiència, el que han de conèixer és que existeixen canals i totes les inversions estratègiques que puguin incidir en la nostra autonomia estratègica rebin aquesta valoració i aquest control per part del Govern", ha conclòs.

Per la seva part, fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics han traslladat a Europa Press que des de l'Executiu analitzaran el detall de l'operació i si aquesta requereix algun tipus d'autorització per tractar-se d'una inversió en un operador estratègic. No obstant això, han recordat que l'operació anunciada no suposaria l'adquisició de més d'un 10% de les accions i no significaria la presa de control. Des del Departament que dirigeix Nadia Calviño han destacat que l'operadora està desenvolupant un paper rellevant en el procés de transformació digital Espanya, com ha vingut fent en les últimes dècades, perquè el país sigui als primers llocs en connectivitat i digitalització de la UE. "Telefónica és una companyia estratègica i el Govern protegirà l'interès estratègic del nostre país", han emfatitzat.