L'efecte de l'actual conjuntura econòmica continua fent-se notar en l'entorn empresarial. En aquesta ocasió, i seguint les dades que ha publicat aquest mateix matí l'oficina estadística comunitària, Eurostat, la Unió Europea tanca el curs amb 123.355 declaracions de fallida d'empreses, el nivell més elevat des que existeix aquest registre. En concret, les fallides van augmentar un 26,8% durant el quart i últim trimestre de 2022 respecte al tercer trimestre del mateix exercici.

L'entorn empresarial continua notant l'efecte de l'elevada inflació i, sobretot, de l'enduriment monetari que manté el Banc Central Europeu. Malgrat que les pujades de tipus d'interès s'han convertit en la millor arma per rebaixar l'IPC de l'eurozona, aquestes també estan portant diversos problemes en l'entorn empresarial, sobretot als sectors més vulnerables.

Davant de l'enduriment monetari, i una crisi energètica que ha obligat a elevar els costos en les empreses, diverses companyies s'han vist empeses a declarar-se en fallida. I així ho recull l'oficina estadística comunitària, que ha registrat les notes més elevades de fallides des de 2015, any en què va començar a recopilar dades amb aquesta estadística.

Espanya registra un 63,6% més de declaracions de fallida

Espanya és un dels països on s'han donat milers de fallides empresarials. Concretament, el país ibèric ha registrat 9.606 declaracions de fallida durant 2022, un 63,6% més que les registrades el 2021. D'aquesta forma, el nombre de fallides registres a Espanya durant el passat curs és el nivell més elevat des que la Unió Europea recopila aquestes dades.

Fins abans d'aquest curs, la dada més elevada corresponia a l'exercici 2021, en el qual es va notar de ple l'efecte de la crisi sanitària. Es pot destacar que durant la pandèmia, diversos negocis es van veure obligats a tancar a causa de la falta d'activitat, la qual va elevar l'endeutament de diverses companyies, alhora que va tombar la rendibilitat de diversos negocis. Malgrat això, el passat curs va ser més nociu en l'entorn empresarial que el 2021. El 2020, Espanya va registrar 3.658 declaracions de fallida.

El transport i l'emmagatzemament, els més afectats

Per sectors, el de transport i el d'emmagatzemament van ser els més afectats durant 2022. Ambdós van registrar el nombre més gran de declaracions de fallida empresarial, amb un augment del 72,2% respecte al tercer trimestre del mateix curs.

L'hostaleria, l'allotjament i l'alimentació han estat els segons sectors que més declaracions de fallida han registrat en un exercici marcat per la volatilitat, la inestabilitat financera i la incertesa empresarial. En l'últim tram de 2022, aquests sectors van registrar un augment de les fallides del 39,4% respecte al tercer trimestre del curs.

L'educació, la salut i les activitats socials van ser sectors que tanquen el podi dels quals més declaracions de fallida han acumulat en el quart trimestre de 2022, amb un increment del 29,5% respecte al trimestre anterior.

El 2022 ha estat pitjor que el 2019

Una de les conclusions més esclaridores que deixen aquestes dades és que l'actual conjuntura econòmica ha estat més perjudicial que el tram de pandèmia per a l'entorn empresarial. I és que, segons Eurostat, el nombre de declaracions de fallida en l'últim tram de 2022 va ser superior en la majoria dels sectors econòmics de la UE que els registrats en l'últim trimestre de 2019, l'any anterior a l'esclat de la pandèmia de la covid-19.

Respecte a l'esmentada data, els sectors que han registrat més nombre de declaracions de fallida en el quart trimestre de 2022 han estat l'hostaleria, l'allotjament i restauració, amb una alça del 97,7%. El succeeixen el transport i l'emmagatzemament, els quals ha registrat un increment del 85,7% respecte al tram final de 2019.

Segons Eurostat, només a tres sectors hi va haver menys declaracions de fallida en el quart trimestre de 2022 respecte al mateix període de 2019 anterior a la pandèmia: la indústria (-17,6 %), la construcció (-9,2 %) i la informació i comunicació (-4,0 %).

L'escenari econòmic vist en l'anterior curs sembla que es mantindrà, almenys, en els primers compassos del nou exercici. La inflació, malgrat que ha anat cedint a poc a poc, continua sent en uns nivells elevats. Per la seva part, el Banc Central Europeu ha deixat clar que emprendrà noves pujades de tipus d'interès en els mesos vinents, una cosa que podria minvar una mica més si hi ha la dinàmica comercial de les empreses i les butxaques dels consumidors. Cal veure si aquest curs acaba sent més favorable, o a la inversa, més nociu que l'anterior.