La Comissió Europea ha adjudicat al consorci SpaceRISE, en el qual hi ha l'empresa pública espanyola Hispasat, el contracte de concessió per desenvolupar, desplegar i operar el sistema de satèl·lit de connectivitat segura de la Unió Europea, IRIS². El contracte de concessió a 12 anys consisteix en una associació publicoprivada per adquirir un sistema compost per més de 290 satèl·lits en diverses òrbites i el segment terrestre associat per brindar serveis governamentals el 2030 i alhora habilitar serveis comercials, va informar la Direcció General d'Indústria de Defensa i Espai.

A més de per Hispasat, el consorci SpaceRISE està integrat per uns altres dos operadors de xarxes de satèl·lit europeus, SES i Eutelsat. Els tres tenen la missió de fer realitat la Infraestructura per a la resilencia, la interconnectivitat i la seguretat per satèl·lit (IRIS²) per competir amb Starlink de Elon Musk o Kuiper de Amazon. "Es tracta d'un projecte ambiciós, en el qual|que les empreses del consorci SpaceRISE estem treballant per oferir la millor resposta a les demandes de la Unió Europea. Aquesta adjudicació suposa un primer pas il·lusionant d'un projecte que definirà el futur de les comunicacions per satèl·lit a Europa", va dir el conseller delegat d'Hispasat, Miguel Ángel Panduro, en un comunicat.

La licitació, adjudicada l'últim dia d'octubre, entra ara en la seva fase final cap a la firma del contracte de concessió prevista per al desembre de 2024, després de la qual cosa s'assumirà el compromís legal i financer d'ambdues parts. El consorci SpaceRISE disposa de un equip central de subcontractistes europeus de tots els segments de l'ecosistema de comunicacions per satèl·lit per al lliurament de l'abast del contracte de concessió: Thales Alenia Space, OHB, Airbus Defence and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange, Hisdesat i Thales SIX.

Cadena de subministrament

L'oferta de SpaceRISE inclou un mecanisme adequat per garantir la subcontractació competitiva en la selecció de la seva cadena de subministrament, en particular per a les pimes, i estimular la innovació promovent la participació de nous participants, segons la Direcció General d'Indústria de Defensa i Espai. El contracte de concessió es finançarà amb fons públics de la Unió Europea i Agència Espacial Europea (AQUESTA) i privats (el consorci SpaceRISE).

Quant a la contribució de la Unió Europea, ja que la durada del contracte de concessió inclou diverses perspectives financeres, la Comissió Europea procedirà, en primer lloc, a un compromís pressupostari per al marc financer plurianual actual. El pressupost aprovat fa dos anys per les institucions europees va ser de 2.400 milions d'euros.

Es podran concedir imports addicionals després del 31 de desembre de 2027, sempre que el Parlament Europeu i el Consell adoptin un programa successor i es disposi dels crèdits corresponents, va indicar la Direcció General d'Indústria de Defensa i Espai en la seva pàgina web.