Cada vegada es registren més intents de frau a l'assegurança d'autos, encara que ara són menys abundants. Línia Directa ha detectat que entre 2021 i 2022, gairebé el 9% del total dels informes que van rebre eren falsos, una xifra rècord. En concret, la companyia va rebre 110.000 intents d'estafa durant aquells dos anys, la qual cosa suposa un 40% més que els intents de frau del període 2019-2020. La raó d'aquest increment, expliquen, és l'actual situació econòmica, marcada per la reducció del poder adquisitiu a conseqüència de la inflació i la pujada dels tipus d'interès.
En la presentació del VII Baròmetre del Frau de l'Assegurança elaborat per Línia Directa (que té 2,5 milions de vehicles assegurats i 700.000 llars) s'ha posat en relleu que, per sobre d'aquest 9% d'intents de frau que hi ha de mitjana a Espanya hi ha 10 províncies. Al capdavant hi ha Cadis (11,6%), seguit de Màlaga (10,8%), Cantàbria i Múrcia (ambdues amb el 10%), Sevilla (9,9%), Alacant i Barcelona (ambdues amb un 9,7%), Granada i Biscaia (9,3%) i Navarra (9,1%).
Mentre que en l'altre costat se situa l'"Espanya buidada", amb Terol (3,4%), Sòria (3,4%) i Zamora (4,9%) com a llocs amb menys percentatge d'enganys. Dins de Catalunya, Barcelona lidera també el frau a l'assegurança amb gairebé 1 de cada 10 intents d'estafa (9,7%). La resta de províncies catalanes, Tarragona (8,4%), Girona (7,4%) i Lleida (5,6%) es troben per sota de la mitjana nacional.
El perfil més habitual de defraudador a l'assegurança, explica l'informe, és un home jove de menys de 30 anys, aturat o amb un treball precari. Encara que en els últims anys se li ha anat sumant el d'un home de més de 40 anys que realitza aquestes pràctiques per obtenir uns "diners extres" o per no haver de pagar una reparació.
L'estafa més comuna, afegeixen, és la de provar d'incloure a l'informe danys aliens al sinistre, sent més habitual en un cotxe antic (d'11 a 14 anys). Quant a l'època de l'any, Línia Directa ha detectat un transvasament d'estafes des de l'estiu a la tardor, principalment els mesos d'octubre i novembre, sent els dilluns i dimarts els dies de la setmana més propicis per als enganys.
Cada vegada hi ha més bandes organitzades
Un altre dels aspectes que destaca l'informe és l'important augment de les bandes organitzades, creix un 11% l'últim any i en total són més de 900 des que van començar a investigar-les. Aquestes xarxes troben en aquest tipus de fraus la possibilitat de guanyar diners i fins i tot blanquejar-lo.
Funcionen de manera establerta, amb una estructura i una estratègia. I intenten causar a consciència els cops i els accidents. Altres vegades, simulen la trama o un robatori que no ha existit mai.
Encara que el frau dels clients individuals es manté també, el que més preocupa les companyies d'assegurances són aquestes xarxes organitzades que cometen fraus "en carrusel" a diferents companyies amb l'objectiu d'obtenir indemnitzacions declarant lesions falses. Sovint, les esmentades xarxes estan connectades amb delictes molt més greus, destaquen des de Línia Directa.
Les màfies solen estafar, de mitjana més de 8.300 euros per cada frau, unes 10,5 vegades més que els enganys dels conductors particulars. En aquest sentit, Línia Directa revela que, des del primer any que van començar a realitzar aquest informe, s'han multiplicat per cinc els informes detectats per la companyia d'assegurances.
Tanmateix, el cost mitjà dels intents de frau ha descendit, és a dir, hi ha més intents però amb imports més petits. Entre els motius hi pot haver la inflació, que fa que proliferin els intents de frau.
Per comunitats autònomes, la Regió de Múrcia és en la que hi ha més màfies que han intentat estafar l'assegurança amb una taxa que multiplica per 4,5 a la mitjana nacional. El segueixen, a molta distància, Andalusia i Cantàbria.
Estafa en l'assegurança de la llar
Referent al frau en l'assegurança de llar, el Baròmetre de Línia Directa assenyala que els intents d'estafa en aquest ram van assolir un 2,6% dels informes declarats. Una xifra que permet concloure que els intents d'engany en aquesta línia de negoci es mantenen bastant estables al llarg del temps, encara que es va identificar un cert repunt en 2020 i 2021 a causa del confinament i de les restriccions de mobilitat decretades arran de la pandèmia.
Les estafes més habituals solen ser de dos tipus: tractar que la companyia cobreixi un mal produït anteriorment a la firma de la pòlissa i la simulació de sinistres. Referent al seu cost mitjà, l'import assoleix els 556 euros per intent d'estafa, un 19% menys que al Baròmetre anterior.