El Tribunal Suprem ha ratificat que l'Estat ha d'abonar a Endesa 153 milions d'euros que se li deuen després de declarar-se inaplicable el bo social elèctric fixat per l'últim Govern de Mariano Rajoy. En una interlocutòria d'execució de sentència datada el passat 18 de setembre al qual ha tingut accés Efe, la sala del contenciós anul·la parcialment la resolució de la Secretaria d'Estat d'Energia de 27 de juny de 2023, en la part en què no es reconeixen a Endesa els imports reclamats en aquest incident d'execució.

Per això, declara el dret d'Endesa a què l'Administració li aboni la suma de 147.679.825,44 euros en concepte de quantitats finançades sota el mecanisme de finançament del bo social, més els interessos legals computats des de la data en què es va fer el pagament fins a la del seu reintegrament. Així mateix, afegeix 5.774.624 euros per les quantitats invertides per la comercialitzadora Energia XXI per implantar el procediment de sol·licitud, comprovació i gestió del bo social.

El 2022, el Suprem va declarar inaplicable el règim de finançament del bo social elèctric i va anul·lar diversos articles del reial decret de 2017 que regulava aquesta figura en considerar que mancava de "justificació objectiva i raonable" i provocava un "tracte discriminatori". En concret, declarava "la inaplicabilitat del règim de finançament del bo social i del règim de cofinançament amb les administracions públiques d'aquells subministraments a consumidors que tinguin la condició de vulnerables severs acollits a tarifes d'últim recurs i que estiguin en risc d'exclusió social", establerts en la Llei 24/2016 del Sector Elèctric, i en el Reial decret llei 7/2016.

Discriminació

El Suprem va entendre que es va produir un tracte discriminatori "com que no (...)-se el finançament a totes les empreses elèctriques, sinó exclusivament a les empreses comercialitzadores sense una justificació objectiva i raonable". Fruit d'aquesta decisió es va establir que s'havia de compensar a Endesa, Naturgy i Iberdrola en concepte d'indemnització pel cost de finançament del bo social.

Ara, després d'un llarg periple judicial, el Suprem considera l'import total reclamat "plenament justificat" amb els informes pericials aportats, en tant que les al·legacions "genèriques" invocades per l'Administració afirmant que els costos reclamats ja han estat reconeguts a les comercialitzadores no són assumibles. L'Administració prossegueix la interlocutòria, tenia la càrrega de quantificar l'import discutit englobat en els costos de comercialització, però "gens a tal finalitat ha acreditat ni quantificat".