L'Estat, a través del Frob, hauria de sortir de l'accionariat de CaixaBank (on és el seu segon accionista més gran) en poc més d'un any, el desembre del 2025. Però recorda que la llei permet ampliar una altra vegada el termini, com porta fent anys. I reconeix que guanya més si reté la seva capital, que si ven ara. Doncs els analistes de l'entitat li atorguen un potencial del 25%.
Així ho ha posat en relleu el president del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob), Álvaro López Barceló, durant la seva compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés aquest dimarts. En concret, assenyalava que el consens d'analistes dona un potencial a l'acció de CaixaBank del 25% i recomanen als inversors mantenir la seva posició o fins i tot augmentar-la, però no vendre-la.
"Aquest és un dels motius fonamentals pels quals el Frob ha preferit, de moment, no escometre vendes", explicava. L'Estat té alguna cosa més del 17% del capital de l'entitat des que aquesta va absorbir Bankia el 2021. El termini perquè el Frob sortís de Bankia havia d'acabar als cinc anys del rescat. Però l'esmentat termini es va ampliar a 7 anys, situant la data límit el desembre de 2019.
Fins i tot que de nou, el febrer de 2020, el Govern espanyol va aprovar una ampliació de dos anys (fins al desembre de 2023) que a finals de l'any passat, van decidir estendre fins al desembre de 2025. Però López Barceló recordava aquest dimarts que podria tornar a modificar-se per decisió del Consell de Ministres. Sobretot, si les accions de CaixaBank segueixen aquest ritme de pujades.
Des de començament d'any, s'han revaloritzat entorn d'un 50%, i si es fa la vista enrere, des de la fusió amb Bankia, l'alça és del 260%. "Una desinversió hauria suposat no aprofitar aquesta revalorització i uns menors ingressos per part de l'Estat", apuntava López Barceló. I és que, l'Estat ha guanyat gairebé 2.700 milions en dos anys gràcies a la seva participació en CaixaBank.
En concret, el Frob, que depèn del ministeri d'Economia, va obtenir un benefici el 2023 de 456 milions d'euros, que se sumeixin als 2.217 milions que va guanyar un any abans, el 2022. El propi Frob explica que aquests resultats es deuen, principalment, "a la positiva evolució del valor de mercat de la participació de BFA en CaixaBank". I és que, fins a 2021, el Frob només obtenia pèrdues.
Tenint en compte que l'Estat no va recuperar a penes diners quan estava en Bankia i en CaixaBank, sí que té aquesta opció, romandrà molt més temps de l'esperat. Ja que s'està veient beneficiat per les recompres d'accions i els dividends del banc, que són molt superiors als d'antany, doneu-vos els resultats rècord que l'entitat està obtenint gràcies a la pujada de tipus i la bona marxa de l'economia.