El grup farmacèutic Esteve preveu creixements destacats en les seves dues àrees de negoci per a 2024: la fabricació de fàrmacs propis i la producció per contracte (CMO) per a terceres companyies. En aquesta estratègia contribuirà de manera significativa la incorporació de l'empresa HRA Pharma Rare Diseases especialitzada en malalties rares i greus -la compra de la qual ha anunciat recentment-, i la inversió que realitzarà aquest any a la planta de Celrà (Girona), per incrementar fins a un 15% la capacitat de producció per a tercers. Aquest últim projecte anomenat Lotus, els detalls del qual s'estan ultimant, consisteix en la construcció d'una nova planta de principis actius a Celrà, al costat de la que ja tenen, per augmentar la capacitat de respondre a la demanda d'aquests productes per part del mercat.
Amb aquests projectes, el grup de la família Esteve confia a mantenir la senda de creixement que ha registrat des de 2020, passant de 476 milions d'euros en vendes els 710 milions ingressats el 2023. Només en l'últim any ha elevat els ingressos un 10%, sumant així tres ecercicis consecutius amb creixements de dos dígits. Per la seva part, el resultat operatiu (ebitda) ha fet un salt "important" multiplicant-se per dos, des dels 61 milions de 2020 als 128 milions de 2023, aquesta última xifra ha suposat un increment de l'1% respecte a 2022. En el passat exercici, grup Esteve va obtenir uns guanys nets de 60,6 milions, amb una alça anual del 6%.
El conseller delegat de l'empresa, Staffan Schüberg, ha manifestat que el grup segueix centrat a ampliar la seva internacionalització, quan avui dia el 75% de les vendes ja prové de l'exterior, i en reafirmar-se com una farmacèutica especialitzada en determinades àrees, circumstància que aporta valor diferencial, marges i rendibilitat per continuar invertint en adquisicions i en innovació, segons ha explicat aquest dijous, durant la presentació dels resultats anuals.
En aquest sentit, Staffan Schüberg ha concretat que HRA Pharma contribuirà amb una millora del 22% en les vendes de la divisió de malalties rares i greus, en la qual el grup ja opera amb diversos fàrmacs, i que a més "suposa l'entrada al mercat dels Estats Units". No obstant això, per a Esteve, "Europa continua sent el focus principal d'activitat", encara que valora ser a Amèrica i Àsia "creixent progressivament, no de forma agressiva", ha concretat el directiu.
Respecte a la fabricació amb contracte (CMO), el negoci ha crescut a dos dígits el 2023 i es consolida la capacitat de producció que el grup va adquirir el 2022 amb la compra de la planta industrial de productes de química fina farmacèutica, gestionada fins a la data per Uquifa en Lliçà de Vall (Barcelona). Del total dels 710 milions d'ingressos de 2023, poc més del 60% es va obtenir a través del negoci de fabricació per a tercers, segons ha explicat la directora financera del grup, Roser Gomila.
La directiva ha concretat que, per regions, Espanya va aportar el 25% del total dels ingressos d'Esteve, la qual cosa suposa un 2% més, mentre que la resta de la Unió Europea va representar el 49%, amb un augment del 18%. El 26% restant va venir de la resta del món, un 9% més.
Capacitat financera per fer compres
Gomila ha assegurat que l'ebitda podria haver estat superior si la companyia no hagués optat per reforçar la inversió que, el 2023, es va elevar a 51 milions d'euros, dels quals uns 15 milions s'han destinat a l'adquisició de productes i uns 28 milions a innovació en tecnologia i noves capacitats industrials.
Gomila també s'ha mostrat satisfeta pel nivell de liquiditat de 387 milions d'euros i de tresoreria de 292 milions, i pel baix nivell del deute, de 112 milions d'euros, a finals de 2023. "Aquesta posició financera ens dona garanties per poder afrontar el creixement inorgànic del grup", han destacat els dos responsables del grup, "alhora que hi ha capacitat d'endeutament".
Lubea, un soci estable, amb el 26%
El conseller delegat de l'empresa, Staffan Schüberg, ha fet un balanç molt positiu de la gestió conjunta del grup entre la família Esteve i el soci inversor Lubea, que fa entrar en el capital de la companyia fa tot just un any, amb l'adquisició d'un 26%. "És un soci minoritari que se sent còmode amb aquesta participació, per la qual cosa no es preveu que assumeixi més control", ha dit Schüberg i ha destacat que "amb la seva experiència i coneixements ha aportat molt a la companyia i a la seva gestió com si es tractés d'una companyia cotitzada".
En aquest sentit, el conseller delegat ha reiterat que la sortida a Borsa d'Esteve segueix sent una opció en el full de ruta de la companyia, però que ara mateix no està sobre la taula del consell d'administració, perquè tant Lubea com la família Esteve tenen una visió inversora a llarg termini.