Vodafone comença l'estiu amb els sindicats en peu de guerra per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO). Una mesura mitjançant la qual el fons Zegona pretén acomiadar 1.198 treballadors, el 36,65% dels 3.268 que té la teleco britànica a Espanya, després d'aconseguir el negoci per 5.000 milions d'euros. El nou conseller delegat de l'operadora, José Miguel García, ha mirat d'enviar un missatge de tranquil·litat per garantir "la pau social" a la plantilla, que rebutja frontalment l'estratègia que està seguint Vodafone.

Després dels ajustaments de Telefónica i Avatel, Vodafone és la següent a aplicar un acomiadament col·lectiu —en el seu cas, el cinquè en, amb prou feines, una dècada—. Un ajustament que es produeix en un context marcat per la caiguda d'ingressos en un sector cada vegada més competitiu i amb poc marge de creixement.

El nou CEO de l'operadora ha assegurat recentment, durant el DigitalES Summit 2024, que confien assolir "acords satisfactoris" amb els sindicats, amb l'objectiu d'aconseguir la "pau social". García també va destacar durant la seva intervenció que l'estratègia de la companyia no rau a "ser agressius", però sí competitius.

"Són idees semblants a les que la plantilla de Vodafone va sentir de la seva boca i de la d'Eaomon O'Hare (president de Zegona) en una presentació a tots els treballadors del grup Vodafone España el 16 de maig passat, quan van lloar la professionalitat de la plantilla i van restar importància a l'impacte de la massa salarial en la situació financera de Vodafone España", assenyalen des d'UGT.

Un ERO "incomprensible" amb condicions molt inferiors a les del 2021

"Incomprensiblement, 27 dies després van presentar un ERO contra el 36,7% de la plantilla en el qual s'ha materialitzat una primera oferta, 24 dies per any treballat amb un màxim de 14 mensualitats", afegeix el sindicat. Es tracta d'una oferta inicial que suposa la meitat que les condicions amb què es va tancar l'acomiadament col·lectiu del 2021.

Aquell any, la teleco britànica va donar sortida a 442 empleats amb una indemnització de 50 dies de salari per any treballat, amb un límit de 33 mensualitats, així com una bonificació de 6.000 euros per a aquells treballadors que aleshores cobressin menys de 30.000 euros bruts.

"Una oferta inadequada, que demostra una manca d'empatia alarmant cap als treballadors que han contribuït a l'èxit de Vodafone al llarg dels anys i que és tota una declaració d'intencions," denuncia el sindicat. Així mateix, recorda la "incongruència" del discurs amb els treballadors i de cara al públic amb les accions que està duent a terme la companyia.

"Presentar un ERO agressiu, mentre continuen promocionant una imatge de creixement i prosperitat empresarial, fa palesa la manca de compromís de la direcció de l'empresa amb l'estabilitat laboral i el benestar de la seva plantilla", apunta. Per tot això, tant UGT, com CCOO i STC han rebutjat la proposta i han activat mobilitzacions per protestar contra un ERO que consideren injustificat.

Juliol de mobilitzacions enmig de la negociació

D'aquesta manera, preparen un mes de juliol intens contra el fons d'inversió que controla Vodafone després d'haver rebut els permisos regulatoris i del govern d'Espanya, al qual els sindicats assenyalen per la seva inacció i passivitat. Les organitzacions han convocat vagues parcials a totes les províncies de l'Estat on opera el grup per als dies 2, 3, 4, 10, 16 i 17 de juliol, així com vagues de jornada completa per al 9 i l'11 de juliol.

La taula de negociació de l'ERO es va constituir el 18 de juny passat, per la qual cosa empresa i sindicats s'asseuran a dialogar fins a màxim el 17 de juliol. Ara per ara, les parts estan molt allunyades i no sembla que hi hagi d'haver un acord aviat, tenint en compte que des de les organitzacions sindicals demanen a Vodafone que retiri l'expedient de regulació d'ocupació i el substitueixi per baixes voluntàries.

En aquest sentit, UGT exigeix a Vodafone que "revisi el seu enfocament i mostri un veritable compromís amb el benestar" mitjançant una transició més "suau" i menys "conflictiva" als canvis necessaris que la companyia ha d'afrontar. Així, explica que si l'operadora vol garantir la pau social "és imperatiu que respecti el model d'acords assolits en el passat.

Els acords que assenyala el sindicat, a més, tenien "tres pilars fonamentals": sortides voluntàries com a opció prioritària, prejubilacions i paquets indemnitzatoris que facin "atractives" les altres dues mesures anteriors. Així, per exemple, en l'ERO que va tenir lloc el 2021, es van produir prejubilacions per als afectats de 54 i 55 anys, amb un 85% del salari fix més un 50% del salari variable.

José Miguel García amb prou feines fa un mes que ocupa el càrrec, i haurà d'afrontar la seva primera prova de foc. Tal com va reconèixer fa poc, el procés pel qual passa actualment la plantilla és "delicat", però també una prioritat per a la tercera teleco a Espanya. Un ajustament que tindrà unes quantes setmanes intenses al davant si es vol assolir un acord amb els sindicats.