Ignacio Rivera Quintana, de 59 anys, està al capdavant de Corporación Hijos de Rivera, fabricant de la cervesa Estrella Galicia, però també de diverses marques d’aigua mineral, vins, sidres, sucs i licors, vaja, de begudes que se solen servir a taula. També presideix Cerveceros de España, el poderós lobby dels fabricants de cervesa, així com l’Institut de l’Empresa Familiar, un altre lobby encara més influent que aquesta setmana celebra el seu congrés anual a Santander amb la presència del rei Felip VI.
Un portaveu del grup empresarial de la família Rivera assegura a ON ECONOMIA que tots els seus membres –una quarantena d’accionistes– són “discretíssims” amb l’excepció d’Ignacio, que precisament pel seu paper de president executiu es veu obligat a donar la cara per Estrella Galicia, les empreses i pels lobbys que ara representa.
Corporación Hijos de Rivera és un grup gallec totalment de propietat familiar amb 118 anys d’història que, en aquests moments, està comandat per la quarta generació, pels besnéts del fundador. Si bé aquest grup empresarial és conegut sobretot per les cerveses Estrella Galicia, també posseeix marques d’aigua (Cabreiroá, Agua de Cuevas, Fontarel i Auara), vins en diverses denominacions d’origen gallegues, sidres (Maeloc), sucs (Auara), begudes de kombutxa (Soul K, amb seu a la localitat gaditana de Puerto de Santa María), sangria (La Tita), most (Zuvit), vermut (Rivera), licors (Quenza, amb aiguardents d’herbes, d’orujo, licor cafè) o, fins i tot, una ginebra (F de Formentera).
En les dues últimes dècades han portat a terme una política de diversificació del negoci enfocada, sobretot, a les aigües i els vins. D’aquests últims, la seva gran marca és Ponte da Boga. L’any passat van ampliar la divisió vinícola amb la compra de l’empresa Grandes Pagos Gallegos de Viticultura Tradicional (amb els cellers Quinta Couselo, Pazo Casanova i Fragas do Lecer) que era propietat de Carlos Mouriño Atanes, principal accionista del Celta de Vigo.
Però la seva gran aposta continua sent la cervesa. A principis de l’any vinent inauguraran la seva segona fàbrica a Galicia, a Arteixo, prop de la seu central d’Inditex. Invertiran 275 milions en la nova planta, que segons Ignacio Rivera serà la més gran d’Espanya. L’objectiu és arribar a facturar mil milions d'euros i vendre mil milions de litres de cervesa anuals. Planegen incrementar les exportacions –ara venen a 60 països, però Espanya encara suposa un 90%– i la quota de mercat en el sector d’alimentació perquè, en l’actualitat, depenen del canal horeca (65%). La seva política de captació de bars i restaurants ha estat un èxit perquè, a canvi de la instal·lació d’aixetes, equips de refrigeració, taules o para-sols, han aconseguit entrar en el territori dels seus competidors.
La cervesa més rendible
Ignacio Rivera ha repetit públicament que no pretenen ser la cervesa més venuda, sinó “la més estimada”. La realitat és que, si es comparen amb els gegants cervesers de l’Estat, venen la meitat que ells però obtenen gairebé els mateixos beneficis. Per exemple, en l’exercici de 2023, Damm va facturar 2.061 milions d’euros, amb uns beneficis de 130 milions; i Mahou San Miguel va facturar 1.917 milions, amb un benefici de 108 milions. Amb menys de la meitat dels ingressos, 829 milions d’euros (un 14,5% més que un any abans), Corporación Hijos de Rivera (Estrella Galicia) va obtenir 107 milions de benefici (un 28,8% més). D’aquests 828 milions d’euros, 640 milions provenen del negoci de la cervesa. Són una de les cerveses més rendibles.
Dels 107 milions d’euros de beneficis, 53,6 milions es van destinar a retribuir els seus socis. En cinc anys, ha repartit més de 194 milions entre la quarantena de membres de la família que en són partícips.
El grup continua comprant indústries elaboradores: el 2017, va entrar en el capital de la irlandesa Carlow Brewing (32%) que produeix la cervesa O’Hara; el 2019, a la portuguesa Fábrica de Cervejas Portuense, que fa la Nortada; i l’estiu passat a la valenciana Tyris, propietat de la família Serratosa. També s’encarreguen de la distribució de marques internacionals com la japonesa Asahi, la belga Straffe Hendrik o la italiana Peroni. Exploten cerveseries a Galicia, Madrid i les Filipines. I tenen aparcat el projecte de construir una gran fàbrica de cervesa al Brasil, amb la col·laboració de socis locals, fins que no estigui a ple rendiment la nova fàbrica d’Arteixo.
El grup de la família Rivera manté un creixement constant en tots els paràmetres, també en el de personal: el 2023 van superar els 1.800 empleats directes, amb un increment de 200 en un any. Com fan altres competidors, són sponsors de competicions esportives, sobretot de motociclisme (amb els germans Marc i Alex Márquez al capdavant); de festivals de música (SON Estrella Galicia) i d’equips de futbol.
Ignacio Rivera va ser accionista del Deportivo de La Corunya i, en aquests moments, ho és del Racing del Ferrol a través de la societat Élite Gestión. Tant ell com un dels seus fills, Guillermo Rivera García-Guereta, apareixen en el consell d’administració de Racing del Ferrol SAD. Hi van entrar el 2017, quan el club estava a punt de desaparèixer en categories regionals, i ara està a la segona divisió espanyola. En declaracions a La Voz de Galicia, Ignacio Rivera va justificar aquesta inversió per motius sentimentals perquè “la meva família és oriünda d’aquesta terra, el meu besavi (el fundador d’Estrella Galicia) era d’As Pontes i el meu pare tenia una estima molt especial al Ferrol”.
Ignacio Rivera presideix Corporación Hijos de Rivera des de desembre de 2021, quan va rellevar el seu cosí Santiago Ojea Rivera. Alguna vegada ha recordat que aquest càrrec havia de ser pel seu germà Moncho, que va morir als 22 anys quan estava predestinat a dirigir l’empresa familiar. Ignacio és el petit de quatre germans, sempre ha treballat pel grup familiar, on va començar el 1990 com a director de màrqueting i va escalar fins a CEO. Ara és president executiu. Viu entre La Corunya i Madrid, d’on era la seva mare i on fan vida els seus fills.
El seu fill gran, Ignacio ‘Nacho’ Rivera García-Guereta, va vendre el 2021 la consultora empresarial en sostenibilitat The Overwiew Effect, de la qual és cofundador i es manté com a CEO, a Indra.
La propietat de Corporación Hijos de Rivera se la reparteixen una quarantena de socis que formen part de cinc branques familiars entre les quals destaquen els Rivera Quintana (germans de l’actual president), Ojea Rivera, Rivera Trallero y Blanco-Rajoy Rivera, que són les que estan representades en els consells d’administració. En homenatge al fundador, fa 20 anys van reintroduir el conreu del llúpol a Galícia (a la imatge superior, Ignacio Rivera amb cabassos de llúpol) que utilitzen per a la producció de cervesa.
El fundador
Quan només tenia 15 anys, José María Rivera Corral (As Pontes, 1856 - La Corunya, 1936) va emigrar a Amèrica a la recerca de fortuna, primer a Cuba i després a Mèxic. A la tonada, es va ficar en diversos negocis i, el 1906, va aixecar a La Corunya una fàbrica de cerveses i de gel que va anomenar “La Estrella de Galicia” i que seria l’origen de l’actual grup.
Un dels seus fills, Ramón Rivera Illade, es va formar com a mestre cerveser a Nancy (França) i va conduir l’empresa durant la Guerra Civil i els primers anys del franquisme, quan la fàbrica va parar algunes vegades, que no tancar, per manca de matèries primeres. La tercera generació, liderada pels germans José María y Ramón Rivera Riguera, fills de l’anterior, van introduir les noves tecnologies de producció a partir dels seixanta i van fundar l’actual fàbrica d’A Grela (La Corunya).
La quarta generació, que és la que domina l’actual consell d’administració, ha modernitzat el negoci de la cervesa i també s’ha obert amb força a l’aigua mineral, el vi i altres begudes. I la cinquena generació, alguns dels quals superen els 40 anys, ja està prenent posicions.