El premiat estudi d’arquitectura Casper Mueller Kneer, amb seu a Berlín i Londres, s’encarregarà del disseny del nou Museu Carmen Thyssen Barcelona juntament amb l’equip barceloní OUA Group que lidera Jordi Artigas.

Aquests dos estudis seran els encarregats de la reforma integral del palauet dels antics Cinemes Comèdia, en un dels xamfrans del Passeig de Gràcia amb Gran Via, per transformar-lo per a usos museístics, si bé també tindrà un restaurant, segons informen fonts coneixedores del projecte.

Casper Mueller Kneer és un estudi d’arquitectura que ha desenvolupat projectes culturals d’impacte –com la White Cube Gallery de Londres– i que també és conegut pels seus treballs per a les grans companyies de la moda. Així, són els arquitectes de capçalera de seus i botigues de referència de Céline, Saint Laurent, Givenchy, Antonioli, Bally o Dries van Notten. Però també han dissenyat grans magatzems com el Hyundai de Seul o el club Ministry of Sound, temple de la música electrònica de Londres.

En el camp cultural, destaquen els projectes que han fet a Londres –White Cube Gallery, Barbican, Institute of Contemporary Arts (ICA), University of the Ars (UAL)...– però també en altres ciutats com Liverpool (Foundation for Art and Creative Technology) o Colònia (Museu Ludwig). Al capdavant d’aquest estudi hi ha els seus fundadors, els arquitectes alemanys Marianne Mueller i Olaf Kneer.

Però en la reforma dels antics Cinemes Comèdia hi participarà un estudi d’arquitectura i enginyeria barceloní, OUA Group, del qual Jordi Artigas n’és CEO i fundador. Es tracta d’un equip multidisciplinar de més 100 professionals que han executat projectes en diversos països. En els dos últims anys han portat a terme a Barcelona les reconversions de l’antiga redacció d’El Periódico, a l’Eixample, o de les velles galeries comercials Wagner del Turó Park, que porten 30 anys tancades. També estan ficats en la redacció del projecte per transformar les instal·lacions de la fàbrica de Ciment de Vallcarca, al municipi de Sitges, en un hub audiovisual. El magnat mexicà Carlos Slim és un dels finançadors.

El promotor del nou museu és el gestor d’inversions Stoneweg. El seu CEO, Jaume Sabater, va tancar un acord amb la baronessa Carmen Thyssen per a la cessió, en règim de lloguer, d’una de les seves col·leccions d’art privades. Quan van presentar en públic el projecte el desembre passat en el Saló de Cent de l’Ajuntament, van anunciar que constituiran una fundació, anomenada Art i Llegat, presidida per la baronessa, que s’encarregarà de gestionar la part cultural d’aquestes instal·lacions.

Presentació Museu Carmen Thyssen a l'Ajuntament de Barcelona / Foto: Irene Vilà Capafons
Presentació del Museu Carmen Thyssen a l'Ajuntament de Barcelona / Foto: Irene Vilà Capafons

El museu tindrà sales d’exposicions amb obres de grans mestres de la pintura catalana dels tres últims segles, però també contindrà un “espai gastronòmic creatiu”, del qual se’n farà càrrec la divisió d’hostaleria de Stoneweg. La setmana passada, Stoneweg va signar un altre contracte amb la baronessa per portar la cuina del Pink Elephant, l’hotel boutique de S’Agaró que va obrir fa dos anys.

Hi ha museus amb el nom Carmen Thyssen a Madrid, Màlaga, Andorra la Vella i, a partir del 2027, també n’hi haurà a Sant Feliu de Guíxols i Barcelona. La baronessa va avançar que hi haurà intercanvis d’obres entre aquests centres per fer-los més atractius. Es preveu que el museu de Barcelona obri les portes al públic com molt aviat el 2027 després d’una reforma integral dissenyada per aquests dos estudis d’arquitectura.

Els Cinemes Comèdia estaven en el Palau Marcet, anomenat així perquè el seu primer propietari va ser Frederic Marcet Vidal, un directiu de l'antic ferrocarril de Barcelona a Figueres, que el va estrenar com a residència el 1890. Amb el pas del temps va passar a ser propietat de les famílies Pla i Planàs. L'empresari José María Padró juntament amb un grup de socis el van convertir en Teatre Comèdia, que va adoptar aquest nom el 1941, després de la Guerra Civil. El 1960 es va convertir en cinema. La cadena Yelmo es va encarregar de la seva gestió el 2017, ja com a multicinema, arran del concurs de creditors, però van abaixar definitivament la persiana al gener de l’any passat.

Stoneweg va comprar el palauet a les famílies Pla i Planàs fa uns mesos. El desembre passat, Jaume Sabater va indicar que aquest projecte ha suposat un “desafiament” i que portaven anys amb la intenció de “materialitzar” un gran museu. I va recalcar que “sempre hem tingut molt clara l’aposta per Barcelona”.