Els Estats Units i el Regne Unit van anunciar aquest divendres sancions addicionals contra el sector del petroli i el gas liquat de Rússia, amb l'objectiu de tallar els ingressos que financen la "màquina de guerra del Kremlin" i podrien costar a l'economia russa milers de milions de dòlars al mes, va explicar declaracions d'un funcionari nord-americà recollides per Efe. Les mateixes fonts han qualificat aquestes mesures com les "més significatives" imposades al sector energètic rus des de l'inici de la guerra a Ucraïna, i se sumen a les imposades per Washington i els seus aliats després de la invasió russa d'Ucraïna.
En concret, els Estats Units, en coordinació amb el Regne Unit, van sancionar dos dels productors més importants i exportadors de petroli de Rússia: Gazprom Neft, la tercera petroliera més gran del país, i Surgutneftegas, una altra destacada companyia del sector energètic. Segons el Govern britànic, aquestes empreses produeixen en conjunt més d'un milió de barrils diaris, valorats en uns 23.000 milions de dòlars anuals a preus actuals, una quantitat que supera el PIB de Jamaica. Washington i Londres consideren que els guanys d'aquestes empreses serveixen per finançar la guerra a Ucraïna.
Així mateix, els Estats Units van sancionar a més de dues dotzenes de filials de Gazprom Neft i Surgutneftegas, així com a 183 vaixells russos que transporten petroli i que, segons funcionaris nord-americans, formen parteix d'una flota "a l'ombra" per vendre cru rus eludint les sancions occidentals.
Els Estats Units també van colpejar amb sancions a 200 entitats i individus presumptament vinculats al sector energètic rus, inclosos 80 de relacionats amb la producció i exportació de gas natural liquat (GNL).
Altres sancions apunten als qui busquen expandir la capacitat de producció petroliera de Rússia, als implicats en el projecte Àrtic LNG 2 de Novatek i a alts càrrecs de Rosatom, el conglomerat estatal rus d'energia nuclear, va detallar el Departament del Tresor nord-americà en un comunicat.
El moment propici al mercat petrolier
En una trucada amb periodistes, funcionaris nord-americans van detallar que el març de 2022, un mes després de l'inici de la guerra, els Estats Units van prohibir la importació de petroli, gas natural liquat i carbó russos. La Unió Europea també va restringir aquestes compres, la qual cosa va assestar un dur cop a Moscou per la seva dependència del mercat europeu. No obstant això, Washington va decidir llavors no imposar sancions més àmplies a causa de la tensió als mercats globals de petroli, que podrien haver provocat un augment en els preus del cru, va explicar un funcionari nord-americà.
Per mitigar aquest impacte, el desembre de 2022, Estats Units, juntament amb el G7 i Austràlia, va adoptar un topall de 60 dòlars per barril per a les exportacions marítimes de petroli rus, cosa que permet compres només per sota d'aquest límit.
Ara, amb una oferta global més gran gràcies a l'increment de producció en altres països, Washington ha decidit avançar amb sancions dirigides a gegants energètics russos, va afegir l'esmentat funcionari.
El preu del barril es dispara
Abans de l'anunci oficial d'aquestes mesures, el preu del petroli als Estats Units ja havia pujat davant de la preocupació de noves restriccions al mercat global d'energia, agreujades pels incendis a Califòrnia i el mal temps en diverses regions del país, que podria tancar refineries i afectaria el subministrament global.
El preu del petroli Brent, de referència per al Vell Continent, arribava a pujar aquest divendres al voltant d'un 5%, el que elevava el cost de l'hidrocarbur per sobre dels 80 dòlars per barril per primera vegada des del mes d'octubre passat, també després que els Estats Units hagin anunciat una bateria de sancions al sector energètic rus. En concret, el cost del barril de cru de referència per a Europa arribava a escalar fins als 80,76 dòlars des dels 76,92 dòlars del tancament de la sessió anterior.
Del seu costat, el preu del barril de petroli West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, pujava també al voltant d'un 5% per cotitzar en els 77,86 dòlars, el seu cost més gran des de principis del mes d'octubre passat.
Reacció a Ucraïna
El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha expressat el seu agraïment al president sortint dels Estats Units, Joe Biden, per l'anunci d'aquest nou paquet de sancions contra més de 400 entitats vinculades al sector energètic de Rússia. El mandatari ha destacat que les mesures "suposen un cop significatiu per a la base financera de la maquinària bèl·lica de Rússia" en interrompre tota la seva cadena de subministrament, incloent productors russos clau, companyies d'assegurances, proveïdors de serveis en la indústria del petroli i el gas, petroliers de la flota fantasma, instal·lacions logístiques i empreses de tercers països. Les mesures podrien ser rebocadas per Trump quan assumeixi la presidència dels Estats Units.