Arrenca la temporada de resultats de l'IBEX amb la banca al capdavant. Bankinter donarà el tret de sortida aquest dijous 19 de gener, dia en què donarà a conèixer els comptes de 2022. Li seguirà Banc Sabadell dijous vinent 26 i Unicaja dimarts 31. La resta d'entitats ho faran durant els primers dies de febrer. En concret, BBVA el dia 1, Santander el 2 i CaixaBank tancarà el cartell el dia 3. Els analistes esperen uns beneficis de gairebé 21.000 milions d'euros basats en marges d'interessos que creixen a doble dígit per les pujades de tipus d'interès i l'efecte Euríbor.
De Bankinter fins i tot s'espera que obtingui el resultat de 550 milions d'euros anunciat per a aquest 2023. És a dir, que l'assoliria un any abans. Fins al setembre el banc que dirigeix María Dolores Dancausa va guanyar més de 430 milions als quals s'afegirien uns altres 122 milions del quart trimestre. El consens d'analistes preveu que el marge d'interessos de l'entitat assoleixi els 1.493 milions d'euros en el conjunt de l'any, la qual cosa suposa un increment del 17% respecte al 2021. Complint la petició dels supervisors, com el Banc Central Europeu i el Banc d'Espanya, s'espera que l'entitat faci un esforç més important en provisions (d'entorn de 92 milions d'euros, segons Renda 4) que li permetrà tenir un bon matalàs per fer front als possibles efectes de la inflació en les famílies i empreses.
Banc Sabadell recollirà en els seus resultats l'impacte de la multa de 55 milions que la seva filial TSB ha d'abonar al regulador britànic pels problemes que va tenir el 2018, durant la migració tecnològica. Malgrat això, el mercat espera que el resultat de l'últim trimestre d'any sigui de 66 milions el que afegit als més de 700 que va guanyar fins al setembre, elevarien el seu benefici anual a uns 775 milions. Una xifra no vista des de 2018. El marge d'interessos recollirà ja les pujades de preus en els crèdits i hipoteques després de disparar-se l'Euríbor l'any passat, que va passar del -0,5% el gener del 2022 al 3,2% al desembre. Així, el banc que presideix Josep Oliu elevarà l'esmentat marge en un 18%, fins als 1.017 milions d'euros.
A Unicaja el marge d'interessos serà encara més gran, de 1.063 milions d'euros en el conjunt de l'any, segons els analistes. El creixement més important serà en el quart trimestre (del 13%), ja que ha estat entre octubre i desembre quan el banc andalús ha encarit les hipoteques de tipus variable i ha venut més cares les noves. Des de Renda 4 també esperen que l'entitat s'anoti en l'últim trimestre unes provisions addicionals de 45,5 milions per fer front als possibles impagaments derivats de la crisi de preus. Això farà que el seu benefici sigui d'uns 35 milions i en el conjunt de l'any el tancament assoleixi els 300 milions, més del doble de l'any passat, quan el banc que presideix Manuel Azuaga ja va recollir l'impacte extraordinari de la fusió amb Liberbank.
Les pujades de tipus d'interès portaran el marge d'interès de BBVA per sobre dels 19.000 milions d'euros (a nivell grup) el 2022, un 16% més. Tanmateix, els comptes es veuran impactats de nou per Turquia, on la inflació del 77% ha fet efecte en el resultat de la seva filial Garanti i la depreciació de la lira ha afectat tot el compte de manera significativa. Malgrat això, els analistes avancen que el seu resultat serà d'uns altres 1.700 milions en l'últim trimestre i sumats als 4.800 milions que va registrar fins al setembre, faran que el seu benefici assoleixi els 6.600 milions. Uns números mai vistos en la història de l'entitat.
Santander serà el més beneficiat per les pujades de tipus d'interès. Els experts avancen que el marge d'interès del banc creixerà uns altres 11.100 milions d'euros només en el quart trimestre, un 27% més, i en el conjunt de l'any fregarà els 40.000 milions. El banc que presideix Ana Botín és un gegant mundial i això també queda reflectit en els seus beneficis, que segons el mercat seran d'uns 2.400 milions entre octubre i desembre, per la qual cosa en el conjunt de 2022 superaran folgadament els 9.000 milions. Només el Santander guanyarà el mateix que els altres cinc bancs.
Quant a CaixaBank, l'últim gran banc en rendir comptes al mercat, els analistes esperen que el benefici del 2022 superi els 3.000 milions d'euros en sumar uns altres 580 milions en el quart trimestre. També es veurà afavorit per les pujades de tipus d'interès. De fet, només en l'últim trimestre el marge d'interessos creixerà un 12% basat en la pujada de preus de la seva cartera de crèdit. El banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri compensarà així l'acabament del cobrament a grans clients pels dipòsits, que s'estima de 90 milions, segons Renda 4. També es veurà beneficiat per la contribució dels dividends de Telefònica, uns ingressos per assegurances sòlides i la venda de l'antiga seu en Castellana. Així mateix, s'espera que l'entitat catalana elevi les provisions a 420 milions davant d'un possible deteriorament d'actius financers.
En conjunt, les sis entitats reportaran un benefici de gairebé 21.000 milions que superarà el de 2021, un exercici en el qual es van veure beneficiades per les fusions i l'alliberament de provisions extraordinàries de la pandèmia, i en el qual ja es van anotar els millors resultats des de la crisi financera de 2008. El que sens dubte donarà ales al Govern d'Espanya per reafirmar la seva decisió de gravar el marge d'interessos més comissions amb un nou impost que les entitats començaran a pagar ja al febrer.