La gran distribució està saturada per l’oferta de càpsules de cafè monodosi, quan el que creix és la demanda del cafè en gra. Els adeptes al cafè de càpsula són cada vegada menys: “Ha passat el boom”, manifesta Raul Pont, conseller delegat de Cafès Pont. La marca de Sabadell, amb 22 anys d’història, ha pres bona nota que en l’últim any la demanda domèstica de cafè en gra ha crescut un 60% i s’està posicionant a les estanteries de la gran distribució “amb un producte de gamma mitjana-alta”. “Amb la nostra proposta, oferim al consumidor la possibilitat de què gaudeixi d’un cafè acabat de moldre, conservant tot el seu aroma i característiques organolèptiques, i reduint alhora la generació de residus. Arribem així a un perfil de consumidor més gurmet, més exigent amb la qualitat i també amb més consciència mediambiental”, afirma Raul Pont. La marca ha incrementat la seva presència en grans cadenes de supermercats - Alcampo, Esclat-Bon Preu, Sorli, Condis, entre altres- i ha millorat la venda de cafè destinat al consum domèstic per Internet.
El directiu explica que el consumidor ha canviat les seves preferències bàsicament per una qüestió de preu i per un tema de sostenibilitat. “Les càpsules són reciclables, però produir-les i distribuir-les no ho és”, remarca. Això al fet que els fabricants de màquines de cafè en gra han ajustat els preus de venda d’aquests aparells, amb la qual cosa a l’estalvi del cafè en gra si suma el de la compra de la cafetera. L’any 2022, els increments del cafè en origen, dels materials per a l’envasat, del transport i de l’energia no van passar de llarg del sector del cafè i molts fabricants, especialment els de càpsules van apujar els preus. L’informe sectorial que elabora Alimarket reflectia que l’any passat va haver-hi un creixement a doble dígit del cafè en gra, que suma tres anys d’ascens consecutiu i concentra el gruix de les novetats de la indústria, mentre que el cafè en càpsules ha acusat la tendència del consumidor a comprar per preu i ha baixat vendes després de més d’una dècada protagonitzant l'actualitat del sector.
Aquesta filosofia també està molt estesa al centre i nord d’Europa, on a més, el costum és prendre cafè de filtre que es compra ja molt o per moldre. I aquesta és l'oportunitat que ha aprofitat Cafès Pont per a la seva internacionalització. Actualment, ja disposa d’una delegació a Oslo (Noruega), després de prendre part de les accions del distribuïdor que hi tenia. Això li ha permès desenvolupar productes específics per adaptar-se a les característiques de consum de la població amb la fabricació de Nordic Coffee, un cafè especialment creat per a cafeteres de filtre, i que només es comercialitza en aquest país, amb formats de 80g i 120g. La companyia també té distribuïdors a Bratislava (Eslovàquia) i Amsterdam (Països Baixos). La següent escala serà França, on està fent una recerca activa per comptar amb un soci distribuïdor. També està valorant la seva expansió pel continent asiàtic, on la demanda de cafè ha augmentat considerablement en els darrers anys.
El conseller delegat de Cafès Pont, Raul Pont, també creu que la diversificació de línies de negoci de l’empresa ha estat decisiva pel seu creixement. D’aquesta manera, la línia professional de cafès per al sector de l’hoteleria i la restauració i la que va adreçada al consum domèstic poden compensar-se, en contextos econòmics com el de la pandèmia. De fet, Raul Pont confirma que, el 2022, "encara hem registrat un 10% menys de vendes a l’hoteleria -on compta amb 3.000 clients- respecte de 2019, mentre que la resta de canals s’han recuperat completament". Amb 1,1 milions de quilograms de cafè venut el 2022, l’any es tancarà amb unes vendes de 13 milions d’euros, que preveu incrementar en un 7,5% enguany.
En la diversificació de la marca també es fixa com a objectius les línies de cafès ecològics i els envasos reciclables, adaptant-se “al mercat local, amb delegacions a Girona, Vic, Lleida, Tarragona, Mallorca i Valencia, i a les tendències que assenyala el consumidor”. Alguns productes, com el cafè Sanjami, compten amb el segell Rainforest Alliance, que certifica que el cafè ha estat cultivat en finques amb producció agrícola sostenible i cadenes de subministrament responsables.
En matèria de sostenibilitat interna, la companyia va invertir el 2011 instal·lació de 220 panells solars a les instal·lacions de 4.000 metres quadrats a Sabadell, per proveir-les d'energia fotovoltaica, amb una reducció de la petjada de carboni equivalent a 47,36 TCO2 ep durant el primer any, i més de 1042 TCO2 ep, en un termini de 25 anys.
La trajectòria de Cafès Pont es remunta a un petit negoci de venda de cafès que van fundar, el 1952, els germans Armand i Feliu Pont. I ho van fer sacrificant el saxo que tenia Feliu Pont, perquè el va vendre per aconseguir diners per comprar els primers quatre sacs de cafè. Mentre ell es dedica al torrent, la venda i el repartiment del cafè als locals d'hostaleria més emblemàtics de la zona, el seu germà Armand s'encarrega de comprar el cafè verd en origen i de la comptabilitat. D’aleshores ençà, compren en origen, fan la neteja del gra, el torrat per trobar el millor punt de sabor, la producció i l'envasament final.