La companyia de masses congelades Europastry va tancar 2024 amb un increment de les vendes del 12%, fins a 1.506 milions d'euros, i un avanç del 15% en el seu resultat operatiu (ebitda), fins a 236 milions d'euros. Segons ha indicat aquest dimarts l'empresa en un comunicat, les vendes fora d'Espanya van representar el 56% de la facturació total del grup, encara que Espanya continua sent el seu principal mercat, seguit dels Estats Units.
L'any en què l'empresa va cancel·lar la seva planificada sortida a borsa, Europastry va augmentar així mateix en 10.000 la seva cartera de clients, fins a superar els 90.000, la qual cosa suposa un 12,5% més que l'any anterior, especialment en els canals de forn artesanal, comerç al detall i foodservice, on la companyia segueix apostant per la innovació i el "lideratge en diferents segments". Així, i després de la representació dels resultats, l'empresa familiar ha destacat la seva aposta per la innovació i les noves categories de productes llançades durant els últims tres anys, que van representar el 22,5% de les vendes totals del grup. El 2024, la partida dedicada a innovació i tecnologia va arribar als 12,4 milions d'euros.
Inversió i innovació
El president executiu d'Europastry, Jordi Gallés, ha defensat les xifres després de fer-les públiques: "Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts, que reflecteixen la solidesa del nostre model de negoci i la nostra capacitat per adaptar-nos a les necessitats del mercat".
Durant l'últim exercici, la companyia va inaugurar un nou centre d'innovació a Barberà del Vallès (Vallès Occidental), amb una superfície total de 2.500 metres quadrats i quatre línies de producció per desenvolupar nous productes, on treballen 90 persones. També va engegar una nova planta a Oldenzaal (Països Baixos), amb una inversió de 19 milions d'euros, que quan arribi a la màxima capacitat operativa generarà més de 50 llocs de feina. En aquest sentit, Gallés ha assegurat que la seva aposta per la innovació, la inversió, el coneixement i les tecnologies els permet "dibuixar unes sòlides perspectives de creixement".
Sortida a borsa
A l'octubre, Europastry va cancel·lar a última hora la seva sortida a borsa, quan ja havia registrat davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) un fullet en el qual preveia una valoració d'entre 1.327 milions i 1.570 milions d'euros. Amb aquesta, ja són cinc les ocasions en les quals no s'ha atrevit a saltar al parquet. L'anterior va ser abans de l'estiu.
Anteriorment, Jordi Gallés va estar a punt de col·locar Europastry al parquet fins a quatre vegades: el 1998, quan va posar el fre a causa de la crisi financera asiàtica que va repercutir en els mercats europeus; el 2007, perquè s'albirava l'esclat de la bombolla immobiliària; el 2019, per considerar que no despertava l'interès esperat per part dels inversors. I abans de l'estiu passat, van optar per deixar transcórrer uns mesos per la "volatilitat del mercat".
En l'actualitat, el family office dels Gallés posseeix el 76,27% del capital social. Exponent, un fons gestionat pel madrileny MCH Private Equity, en controla el 20,7%; i Jordi Morral Hospital, el conseller delegat, un altre 3%. Els actuals accionistes esperaven vendre títols per més de 300 milions d'euros, malgrat que la família Gallés encara hagués retingut la majoria.