Europastry cancel·la la sortida a borsa dos dies abans de la data anunciada, segons ha avançat l'agència de notícies Bloomberg. Quan s'esperava que la companyia de masses congelades presidida per Jordi Gallés informés aquest dimarts del preu de sortida de les accions, ha saltat la sorpresa: Europastry es torna a fer enrere i, amb aquesta, ja són cinc les ocasions en les quals no s'ha atrevit a saltar al parquet. L'anterior va ser abans de l'estiu.
Fonts del sector atribueixen la cancel·lació de la sortida a borsa a una demanda de títols per part dels accionistes inferior a la que esperaven, la qual cosa repercuteix en el seu preu, malgrat que CriteriaCaixa s'havia compromès a prendre el 5% del capital.
Aquest dimarts s'havia d'anunciar el preu de sortida de les accions, que el fullet va situar en una forquilla d'entre 15,85 i 18,75 euros per títol, fet que suposava una valoració de la companyia d'entre 1.327 milions i 1.570 milions d'euros.
Anteriorment, Jordi Gallés va estar a punt de col·locar Europastry al parquet fins a quatre vegades: el 1998, quan va posar el fre a causa de la crisi financera asiàtica que va repercutir en els mercats europeus; el 2007, perquè s'albirava l'esclat de la bombolla immobiliària; el 2019, per considerar que no despertava l'interès esperat per part dels inversors. I abans de l'estiu passat, van optar per deixar transcórrer uns mesos per la "volatilitat del mercat".
Europastry és el principal proveïdor europeu de masses de pa i brioixeria congelades destinades a fleques, supermercats i cadenes de restauració. Gairebé tothom ha consumit els seus productes encara que no sigui conscient d'això.
Propietat actual
En l'actualitat, el family office dels Gallés posseeix el 76,27% del capital social. Exponent, un fons gestionat pel madrileny MCH Private Equity, en controla el 20,7%; i Jordi Morral Hospital, el conseller delegat, un altre 3%. Els actuals accionistes esperaven vendre títols per més de 300 milions d'euros, si bé la família Gallés encara hagués retingut la majoria.
Històricament, pel capital d'Europastry han passat altres fons d'inversió i family office com Agrolimen, Vall Companys o Banc Sabadell que van aconseguir vendre les seves participacions amb beneficis.
Segons el fullet que la companyia va remetre a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la mida màxima de l'oferta, incloent la sobreadjudicació, hagués estat de 555 milions d'euros, i preveia utilitzar els fons per "aprofitar oportunitats de creixement inorgànic" i reduir l'endeutament a curt termini.
L'operació cancel·lada contemplava una oferta primària per part de la companyia d'entre 11,2 milions i 13,25 milions de noves accions, i un component secundari compost principalment per la totalitat de les accions titularitat d'Exponent, el fons controlat per MCH Private Equity.