Europastry, companyia especialitzada en productes de fleca i brioixeria congelada, ha anunciat que debutarà en borsa el 10 d'octubre. El rang del preu de l'oferta està entre 15,85 i 18,75 euros per acció, és a dir, una valoració total entre 1.327 milions i 1.570 milions d'euros, i la mida màxima de l'oferta inclou l'opció de sobreadjudicació de 555 milions d'euros.

Els recursos que s'obtinguin en aquesta operació, que lideren els fundadors i principals accionistes de la companyia catalana, la família Gallés, s'invertiran en la reducció de l'endeutament i a continuar aprofitant les oportunitats de creixement mitjançant adquisicions que ofereix el sector a Espanya i als mercats exteriors, segons sosté el grup. En concret, la companyia espera destinar 109 milions a reduir deute, dels 210 milions que espera obtenir, aproximadament; cosa que permetria a la companyia reduir l'endeutament a 2,5 vegades l'ebitda.

Segons ha informat l'empresa, l'inici del procés de book-building està previst per al 27 de setembre i s'espera que finalitzi el 8 d'octubre, per la qual cosa s'estima que el preu de l'oferta es fixi aquell mateix dia. En aquest sentit, es calcula que les accions comencin a cotitzar el 10 d'octubre de 2024. El procés de col·locació està coordinat per JP Morgan, UBS i ING, segons la informació facilitada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'oferta inclou una oferta primària per part de la companyia d'entre 11.200.000 i 13.249.211 noves accions, que reportarà a Europastry uns ingressos bruts d'aproximadament 210 milions d'euros. Aquests fons permetran a Europastry aprofitar oportunitats de creixement inorgànic i contribuiran a reduir l'endeutament a curt termini.

La família Gallés en controlarà més del 60%

L'oferta també inclou un component secundari compost principalment per la totalitat de les accions titularitat d'Exponent (un fons controlat per MCH Private Equity; que controla el 20,7% del capital de la companyia abans de l'operació). Així mateix, Gallés Office (controlada per la família Gallés, fundadors i accionistes de referència d'Europastry) i Indinura (controlada pel conseller delegat Jordi Morral) tenen previst vendre una participació minoritària en el context de la sortida al mercat de capitals.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha autoritzat l'operació aquest dijous, basant-se en els criteris que Europastry ha determinat al fullet de la venda d'accions (OPV) i de subscripció d'accions (OPS), respectivament. En els mateixos es determina que Europastry preveu una oferta pública de noves accions (OPS) per 210 milions d'euros i una oferta pública de venda (OPV) equivalent, com a màxim, al 36% de l'actual capital de l'empresa de fleca i brioixeria congelada. Una vegada realitzada l'esmentada sortida, la família Gallés controlarà més del 60% del capital, respecte a l'ara 76,3% actual que ostenta en el capital.

En l'actualitat, Europastry és present a més de 80 països, a través d'una xarxa de més de 5.000 forners, 22 plantes de producció i 33 oficines comercials. Les seves vendes, el 2023, es van situar en 1.350 milions d'euros, amb un creixement anual del 20%, i va assolir un resultat operatiu (ebitda) de 205 milions d'euros.

CriteriaCaixa entrarà en el capital d'Europastry

Es pot assenyalar que amb la presentació aquest dijous dels fullets de l'OPV i l'OPS, Europastry culmina un procés iniciat fa mesos i que no va ultimar a causa de la incertesa que es va apoderar dels mercats financers abans de l'estiu de 2024. Així, CriteriaCaixa, el hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació la Caixa, ha formalitzat el seu interès a entrar en el capital social d'Europastry, en el marc del procés d'Oferta Pública de Venda (OPV) en la qual està immersa la companyia. Per fer-ho, i subjecte a certes condicions habituals en aquest tipus d'operacions, CriteriaCaixa s'ha compromès a adquirir una participació en l'OPV de fins a un 5% de la companyia

Mentrestant, Europastry ha continuat amb la seva estratègia de creixement inorgànic i ha materialitzat la integració total del negoci de fleca congelada de Dawn Foods, a Europa, l'Àfrica, l'Orient Mitjà, Àsia i el Pacífic (AMEAP), de manera que Europastry es posiciona com el proveïdor més important de Dots, Cookies i Muffins del mercat europeu. A més de l'adquisició de la totalitat del grup De Groot Edelgebak, distribuïdor de productes de fleca congelats per al canal foodservice al mercat holandès.

I, també, la seva estratègia interna amb l'obertura aquest mateix any 2024 d'un centre d'innovació: Center for Research Europastry Advanced Lab, situat en Barberà del Vallès (Barcelona). La companyia ha invertit 6,5 milions d'euros en el centre, que té una superfície total de 2.500 metres quadrats i quatre línies de producció. El 2023, Europastry va invertir 107 milions d'euros en R+D i tecnologia, es van llançar més de 480 nous productes i es van desenvolupar més de 1.500 projectes d'R+D en els seus centres.