L'empresa de fleca i brioixeria congelada Europastry preveu reprendre la seva sortida a borsa en els propers dies, després de paralitzar el procés el juny passat, i CriteriaCaixa prendria fins i tot un 5% de l'accionariat. El procés de col·locació inclou una oferta pública de subscripció de noves accions (OPS) i una oferta pública de venda (OPV) i la intenció seria anunciar l'operació de forma imminent, segons han explicat a Europa Press fonts coneixedores de l'operació.
Al juny, la companyia va explicar que l'operació inclouria una oferta primària de noves accions per una quantitat de, aproximadament, 225 milions d'euros per contribuir al despalanquejament i beneficiar-se de les potencials oportunitats de creixement a curt o mitjà termini. No obstant això, la companyia va ajornar l'operació argumentant que el context del mercat borsari espanyol i internacional, que no considerava com el més apropiat per realitzar la col·locació de manea reeixida.
Per a la sortida a borsa es preveia, a més, una oferta secundària de venda d'accions existents per part d'Exponent, controlada per MCH; Gallés Office, propietat de la família Gallés, i Indinura, controlada pel CEO d'Europastry, Jordi Morral. L'operació preveia que la família Gallés, a través de Gallés Office, continuaria mantenint una participació majoritària, encara que finalment va congelar la sortida a borsa davant d'unes condicions de mercat "cada vegada més desfavorables".
Però els últims mesos no han passat en va per a Europastry. Amb operació o sense, la companyia ha mantingut la seva estratègia de creixement. Ha adquirit el 100% de De Groot Edelgebak, distribuïdor de productes de fleca congelats per al canal foodservice al mercat holandès. Amb seu a Ede, l'empresa compta actualment amb una cartera de gairebé 2.000 clients. Segons Europastry, aquesta unió els permetrà "ampliar la seva cartera de productes gràcies a l'àmplia selecció de pa, brioixeria i pastisseria que distribueix De Groot Edelgebak i reforçar la seva presència al canal foodservice", un dels seus objectius estratègics per als anys vinents.
El grup de la família Gallés va obtenir un increment de la facturació neta i el resultat brut (ebitda) ajustat a doble dígit durant el primer semestre de 2024. Les xifres van mostrar una facturació de 714 milions d'euros, un 7% més, i un ebitda de 114 milions, un 15% més. L'empresa va tancar el 2023 amb una facturació superior als 1.300 milions d'euros.
L'entrada de CriteriaCaixa
Quant a l'entrada de CriteriaCaixa en el seu accionariat amb entorn d'un 5%, la inversió respondria a la nova política inversora anunciada pel seu conseller delegat, Ángel Simón, el juny passat i amb el qual pretén assolir un valor brut dels actius (GAV) de 40.000 milions d'euros el 2030. Aquesta política diversificadora de la inversió inclou empreses com Puig, Colonial o ACS, i un increment de la seva participació en Telefónica.
Un dels objectius de la nova estratègia és realitzar inversions en empreses cotitzades, diversificades en geografies i sectors, per assolir una rendibilitat major i amb la voluntat de ser influents, encara que no a llarg termini, i amb una estratègia de rotació d'actius.
Actualment, aquesta cartera compta amb 90 empreses i l'objectiu final és reduir-la a entre 20 i 30 companyies en les quals Criteria vol tenir aquesta influència, i encara que l'interès està centrat en empreses espanyoles amb interessos globals, no es descarten inversions a l'estranger.