El president d'Europastry, Jordi Gallés, ha destacat que l'entrada de Criteria amb un 20% al seu capital anunciada aquest dilluns ha d'ajudar a "convertir la companyia en líder internacional en el sector de les masses congelades". En un acte a Barcelona organitzat pel diari 'Expansión', ha assegurat que el seu objectiu és "incrementar la presència en mercats on hi ha presència industrial com Europa i els Estats Units" i afegir nous països amb oficines comercials.
En declaracions a ON ECONOMIA, Gallés ha reiterat que l'empresa descarta la sortida borsa que va cancel·lar a l'octubre de l'any passat. "Ara ja no ens cal", ha dit en referència al nou impuls de Criteria.
CriteriaCaixa, el hòlding, que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació la Caixa, ha anunciat a primera hora del dilluns l'entrada al capital d'Europastry, la companyia especialitzada en el sector de masses congelades de fleca, en una operació d'ampliació de capital.
La incorporació de CriteriaCaixa com a accionista, amb aproximadament un 20%, es formalitzarà previsiblement en les pròximes setmanes i, encara que no ha transcendit el cost de l'operació, segons la valoració que s'estudiava per a la seva sortida a borsa, seria d'entre 260 milions i 300 milions d'euros.
"L'aportació de Criteria ha d'enfortir la companyia per aquests objectius a futur", ha dit Gallés, que ha minimitzat l'impacte que podrien tenir els aranzels a la seva activitat, a causa de la presència industrial que la companyia té als Estats Units. "Tenim tres plantes als Estats Units, per la qual cosa la cadena de valor la cobrim allà i no ens afecten els aranzels", ha dit, així com ha destacat que tot i haver crescut un 10% darrerament i amb el sector creixent un 7% anual, esperen incrementar aquest ritme en un futur.
A la jornada ha participat també Ángel Simón, CEO de Criteria, qui ha defensat l'entrada a Europastry com "una més de les que vindran" dins d'un pla estratègic que planeja destinar 4.000 milions en participacions en fins a 100 empreses fins a l'any 2030. "Treballem cada dia per aconseguir-ho", ha dit.
Simón ha assegurat que Catalunya viu una nova "fase" en la qual hi ha "motivació per invertir", en contrast amb un "entorn empresarial que ha sigut castigat" durant els anys del procés. En aquest sentit, ha defensat que "la resta d'empreses tornaran de manera independent, com ho ha fet Criteriacaixa", sobre possibles retorns a Catalunya d'empreses que van traslladar la seva seu a altres indrets durant el procés.
"Nosaltres sempre hem estat a Catalunya", ha dit Simón, que ha defensat que cal "desgravar les inversions industrials" per tal d'incentivar-les. "Calen a més societats estatals o autonòmiques per a participacions no estratègiques però sí per a les petites i mitjanes, que creen el teixit industrial d'un país".
Pel que fa al seu pla estratègic, ha especificat que els 4.000 milions no seran tots directes en empreses, sinó també "de manera indirecta, apalancant-nos en altres fons amb la mateixa perspectiva a Europa, fonamental a Espanya, i amb una part a Portugal". En els pròxims quatre anys, ha dit, es destinaran 2.000 milions a aquests fons.
Simón ha donat per "positiu" un 2024 que en el que ha crescut "la capacitat d'influència en empreses estratègiques" com Telefónica, Naturgy o ACS. "Tenim la mirada llarga en la participació també de petites empreses", ha afegit, així com ha destacat el valor social de l'acció de la fundació.
El directiu ha reconegut que "ser líder sempre genera pressions i tensions". "Però el que em preocupa de vegades és que ens agradaria que ens acompanyessin altres grups industrials a Espanya que poguessin estar amb nosaltres i això no succeeix així", ha dit. "No ens falta lideratge, sinó que ens trobem massa sols", ha afegit.