El president de la xinesa Evergrande, Hui Ka-yan, es troba sota arrest domiciliari policial, segons ha anunciat aquest dimecres Bloomberg. La notícia, que ha enfonsat a la companyia un altre 19% a la Borsa de Hong Kong (ja dilluns va patir una forta caiguda) ha obert un nou capítol en la història de l'immobiliari, que des de fa dos anys acapara tots els titulars. Va ser l'agost de 2021 quan es van encendre les alarmes, ja que nombrosos projectes de l'empresa es van paralitzar a causa del venciment de deutes, la qual cosa va portar el Banc Central i les autoritats financeres a advertir Evergrande de què havia de reduir riscos i donar prioritat a l'estabilitat.
Però tot just un mes després d'aquest avís, Evergrande, que arrossegava un fort deute de 305.000 milions de dòlars, incorria en l'impagament d'interessos de deute internacional. El que va portar a la companyia a començar a patir fortes oscil·lacions a la Borsa de Hong Kong, on cotitza. Fins i tot va arribar a estar suspesa de cotització durant dues setmanes, recorda l'Agència EFE.
El novembre d'aquell any, el president de la firma, Hui Ka-yan, va vendre 1.200 milions de les seves accions per un valor de 342,7 milions de dòlars (304 milions d'euros), reduint la seva participació del 77% al 67,9% a la recerca de liquiditat per enfrontar els deutes de la companyia. Però de poc va servir, ja que al desembre, la companyia anunciava la possibilitat que no podria fer front a tot el seu deute i que negociaria un pla de reestructuració amb els seus creditors offshore. El que va fer que en Borsa, les accions d'Evergrande arribés al seu mínim històric.
Els problemes es van aguditzar el març de 2022, quan Evergrande es va veure obligada de nou a suspendre la seva cotització borsària davant de la incapacitat de presentar resultats auditats abans del 31 de març d'aquell any, que és quan li corresponia. La cotització, de fet, ha estat suspesa fins al mes passat. I en aquest context, el novembre de l'any passat, la Xina Construction Bank, un dels creditors d'Evergrande, va requisar una mansió d'Hui en una prestigiosa zona de Hong Kong.
El gener d'aquest 2023, la consultora PriceWaterhouseCoopers (PwC) va renunciar a continuar auditant a l'endeutat gegant immobiliari en considerar que no havia rebut prou informació sobre alguns assumptes clau per avaluar els comptes de la companyia a l'exercici 2021. En aquest context, la firma decideix dos mesos després presentar un pla per reestructurar part del seu deute extraterritorial (offshore), proposant a les forquilles d'aquest tipus de bons diverses opcions, des de nous títols de deute amb el mateix valor a "instruments vinculats al capital" que poden ser convertits en accions de les seves filials de gestió immobiliària o de vehicles elèctrics.
Així, el mes d'abril passat, el gegant immobiliari anuncia acords amb bonistas offshore i assegura que el 77% de les tenidors de deutes de classe A i el 30% de les tenidors de deutes de classe C han presentat el seu suport a la proposta de reestructuració. Va ser finalment al juliol quan l'empresa va presentar els resultats dels últims dos anys.
En concret, va informar de pèrdues de 476.035 milions de iuans (61.782 milions d'euros) el 2021 i de 105.914 milions de iuans (13.746 milions d'euros) el 2022. El 2020, Evergrande havia guanyat 8.076 milions de iuans. Per afrontar la seva greu situació financera i evitar l'embargament dels seus actius, a l'agost, Evergrande va sol·licitar la protecció de la llei de fallides dels Estats Units. L'empresa es va acollir al capítol 15 del codi de fallida nord-americana, que permet a les empreses estrangeres que estan en procés de reestructuració suspendre els pagaments dels seus deutes internacionals als Estats Units.
També a l'agost, el conglomerat va anunciar que en el primer semestre de l'any havia perdut 33.012 milions de iuans (4.283 milions d'euros), un 50,4% menys que en el mateix període de 2022. Encara que el resultat no el deslliuri de la caiguda en borsa. Les accions del grup xinès van perdre un 79% del seu valor després de reactivar la seva cotització a la Borsa de Hong Kong, que portava suspesa des de març de 2022. Cal recordar que Evergrande ja havia perdut més d'un 90% del seu valor borsari quan va suspendre la negociació de les seves participacions.
Finalment, aquest mes de setembre, la Policia de la ciutat de Shenzhen (sud-est) va informar de l'arrest d'un nombre indeterminat d'empleats d'una de filial financera d'Evergrande. El que va fer que la companyia anunciés que no podia complir els requisits per a l'emissió de nous títols de deute, ja que la seva filial Hengda Real Estate Group estava sent investigada per la Comissió Reguladora del Mercat de Valors de la Xina. El que va portar de nou a les seves accions a desplomar-se en borsa.
Fins i tot que finalment aquest dimecres, Bloomberg informava que Hui es troba sota arrest domiciliari policial, provocant que l'empresa tanqués de nou amb voluminoses pèrdues a la Borsa de Hong Kong.