Evo Banco deixa de perdre diners, tot i que encara no compleix amb l'objectiu d'ingressos que Bankinter s'havia fixat per a 2023. Des de la incorporació al grup el 2019, l'entitat digital només havia reportat números vermells. Però la consellera delegada, María Dolores Dancausa, sempre havia assenyalat que seria el 2023 l'any en què assoliria el break even, és a dir, aquest punt d'equilibri en el qual una empresa iguala les seves despeses i ingressos, i comença a ser rendible per després guanyar diners.
Complint amb la seva promesa, Dancausa, que aquest dijous es va acomiadar com CEO de Bankinter (ja que el març assumirà la funció de presidenta no executiva i es dedicarà a altres tasques) anunciava que Evo Banco fins i tot ha guanyat 19.000 euros. "Per a mi l'important és que ja guanya diners. Cal recordar que fa tres anys encara perdia 40 milions, però hem estat capaços de posar ordre i a partir d'ara toca créixer, Evo s'ha guanyat el respecte de tot el banc", destacava.
Tanmateix, l'executiva no va comentar res sobre l'objectiu d'ingressos que Bankinter s'havia proposat. En concret, el banc esperava que també en 2023 Evo aportés ja al grup entorn d'un 10% dels ingressos totals. Però els comptes presentats al mercat aquest dijous revelen que la seva contribució encara és mínima.
En concret, els ingressos per marge brut d'Evo Banco van ascendir l'any passat a 66 milions d'euros, que fins i tot sent un 78% més que el 2022, només suposen un 2% dels 2.660 milions de marge brut de Bankinter. El seu negoci a Irlanda, Portugal o fins i tot el seu negoci d'inversió n'aporten més que el banc digital.
Evo Banco va ser molt actiu l'any passat en dipòsits, crèdits i hipoteques. Malgrat això, la seva nova producció hipotecària va caure un 11% respecte a 2022. En concret, l'entitat va firmar hipoteques per valor de 873 milions davant els gairebé 1.000 milions d'un any abans. La caiguda, que està en línia amb la resta del sector, ha estat menys acusada que la de la seva matriu, Bankinter. En el seu cas ha estat del 14%.
Atès el context, el banc 100% digital de Bankinter ha anunciat aquest mes de gener que realitzarà "un agressiu ajustament en els seus preus hipotecaris" a fi de situar totes les seves hipoteques al Top 3 del mercat espanyol. La rebaixa de tarifes s'estén tant a les seves hipoteques a tipus fix, com mixtes, a 15 o 5 anys, amb baixades de fins a 45 punts en el cas de la hipoteca a tipus fix, que passa de 3,35% TIN a 2,90% TIN. En el cas de les modalitats mixtes a 15 anys i 5 anys, la rebaixa és de 20 i 10 punts, situant-se en el 2,75% TIN i 2,55% TIN, respectivament.
Evo ja va millorar les condicions de la seva hipoteca variable l'any 2023, de manera que tota la seva oferta hipotecària ja es troba per sota del 3%. L'entitat segueix així els passos d'ING, Santander, Sabadell o Abanca, que entre desembre i els primers dies de l'any també han ajustat el preu de les seves hipoteques a la baixa en un escenari marcat per les fortes caigudes de firmes d'hipoteques i els elevats preus dels habitatges. Un context al qual se sumarà ben aviat les primeres baixades de tipus.
En el negoci de consum, EVO sí que va créixer un 25% l'any passat. Així la seva cartera de préstecs va assolir al tancament de l'exercici els 3.400 milions d'euros. El banc no ha facilitat dades de la captació de dipòsits, un mercat en el qual ha estat molt actiu (com tots els digitals), ja que ha millorat la seva oferta en diverses ocasions i actualment ofereix un interès del 2,85% TAE.