El preu de la hipoteca fixa d'Evo Banco torna a pujar aquest mes de febrer. L'entitat segueix el ritme del Banc Central Europeu, com fa la resta del sector, i des que el mes de juliol passat van començar a pujar els tipus d'interès, l'entitat gairebé ha duplicat els interessos. Malgrat això, ha venut més hipoteques que mai. El banc digital ha assolit les millors xifres de la seva història en producció hipotecària des que el va adquirir Bankinter el 2019.
En concret, l'entitat va firmar hipoteques el 2022 per un valor de gairebé 1.000 milions d'euros, una xifra que no havia assolit abans, i el 98% d'aquestes van ser a tipus fix. Aprofitant la seva tirada, Evo Banco torna a apujar-ne el preu i situa ara l'interès que cobra als clients que contracten per primera vegada una hipoteca a tipus fix en el 3,28% si és bonificada i en el 3,48% si és sense bonificar després d'elevar la TAE un altre 0,15% aquesta setmana.
Malgrat la pujada, l'interès de la hipoteca fixa d'Evo continua estant per sota del 4,05% que cobra la seva matriu, Bankinter, i la resta de grans bancs com Santander, BBVA, Sabadell o CaixaBank, que s'apropen, fins i tot al 5%. Entre els seus comparables, els bancs digitals, avança Imagin —que encara cobra un 3,17% TAE i té la hipoteca fixa més baixa del mercat—, però encara segueix per sota d'Openbank, que ja cobra un interès del 3,35%.
Tota la banca ha anat encarint les hipoteques fixes de manera continuada des que el juliol de l'any passat van pujar els tipus d'interès per primera vegada en més d'una dècada. Evo Banco, per exemple, n'ha disparat el preu un 90% des d'aleshores, des de l'1,73% TAE que cobrava a inicis de l'estiu —abans que el BCE apugés el preu dels diners— fins al 3,28% actual en la seva hipoteca fixa a 25 anys, la més demandada en l'entitat.
Malgrat la pujada, el banc digital ha segellat un any històric, amb 984 milions d'euros en noves hipoteques, cosa que suposa un creixement del 35% respecte al 2021. Fonts properes a l'empresa destaquen que han multiplicat gairebé per nou la producció hipotecària des que el va rellançar Bankinter el 2019, des dels 112 milions d'aquell any fins als gairebé 1.000 milions del passat exercici.
Per aconseguir aquestes xifres, Evo ha centrat la seva estratègia comercial en les hipoteques i en aquest context va llançar el 2020 la primera hipoteca 100% digital del mercat, que després van replicar els competidors. Els crèdits comercials han estat el seu segon producte estrella, el creixement l'any passat va ser del 45%, després de concedir més de 2.700 milions. De nou una xifra rècord per a l'entitat.
María Dolores Dancusa, consellera delegada de Bankinter, sempre ha defensat que EVO perdria diners fins al 2023, un any en què esperaven que l'entitat assolís el break even o punt d'equilibri per començar a donar benefici el 2024. Però després de reportar aquestes dades, la CEO del banc taronja creu ara que podran assolir aquest objectiu abans de temps.
"Evo Banco ha tancat l'any amb 24 milions de pèrdues, 10 milions menys que l'any passat. L'objectiu era assolir el break even aquest exercici, però jo soc més optimista i crec que arribarem al benefici abans d'impostos aquest any. Aquest ha de ser l'any en què el banc deixi de perdre diners", afirmava Dancausa. Sobre això la directiva recordava que el banc digital està complint el seu pla de creixement, incrementant ingressos i reduint costos.
L'executiva ha explicat des de la seva adquisició que l'aposta de Bankinter per EVO és molt a llarg termini, ja que l'objectiu "és que sigui rendible i no vendre'l". L'entitat el va comprar el 2018 al fons Apollo i el va integrar al grup un any després. Des d'aleshores, l'horitzó amb què treballa l'entitat és que EVO aporti al grup bancari entorn d'un 10% dels ingressos totals i l'últim any ja va apropar el 3%.
La consellera delegada sap que aquest 2023 serà complicat assolir les xifres rècord en hipoteques que van aconseguir l'any passat per les noves pujades de tipus d'interès, la inflació i el menor creixement econòmic. Per la qual cosa veu probable "créixer menys", segons va indicar en la presentació de resultats de Bankinter.
Tanmateix, la CEO també va destacar que l'abril de l'any passat van ser el primer banc en apujar els preus de les hipoteques i encara que van vendre menys, en ser més cares, van compensar les vendes amb els preus. Aquesta és l'estratègia que també estan seguint ara, com s'està veient amb la nova pujada de preus en el segon mes de l'any.