L'accident en l'empresa Iqoxe del polígon petroquímic de La Canonja (Tarragona) que el gener de 2020 va causar tres morts, compleix aquest dimarts cinc anys entre inversions en seguretat per part de l'empresa i peticions de millora dels sindicats. Després de cinc anys del sinistre, el judici de la peça principal encara no té data, tot i que des de la Fiscalia apunten que podria celebrar-se aquest any.
Les peces separades, la mediambiental -pels presumptes vessaments al mar- i la del reactor clandestí, esperen que l'Audiència de Tarragona resolgui els recursos d'apel·lació presentats pel fiscal i les defenses dels exdirectius. En paral·lel, els veïns reclamen una legislació "més dura" per a la petroquímica, mentre que des de Protecció Civil apunten al canvi que ha suposat la recuperació del Plaseqta.
Des que un dels reactors de la planta fallés i provoqués una gran explosió, la companyia ha invertit 40 milions d'euros a reconstruir les instal·lacions i implementar noves tecnologies per mantenir la seguretat en les diferents activitats. En cinc anys ha millorat el sistema de protecció i extinció d'incendis amb nous detectors de gasos i detectors de flama per infrarojos i ha implantat un nou sistema per ruixar aigua polvoritzada. A més, ha posat en marxa un sistema per guardar una còpia de seguretat del procés productiu i ha creat una planta pilot per realitzar simulacions de processos de producció i formacions.
Multes i sancions
Per l'accident, la Generalitat va imposar una sanció de 2,1 milions d'euros a Ixoqe per quatre infraccions en matèria de seguretat industrial, i el Jutjat d'Instrucció 1 de Tarragona va obrir una causa judicial contra els llavors directius de l'empresa.
En concret, el novembre de 2023, el ministeri públic va fer públiques les seves peticions de la peça principal. En global, demana onze anys de presó per a cadascun dels tres exdirectius d'Iqoxe per les conseqüències de l'explosió. Els tres acusats són: José Luís Morlanes, exdirector general de la companyia; Juan Manuel Rodríguez Prats, exdirector de planta; i Gerard Adrio, responsable de seguretat quan es va produir l'explosió. Pel que fa a la petició més elevada, són sis anys de presó per un delicte d'homicidi imprudent, a més de tres anys per un delicte de funcionament habitual de l'empresa en condicions inadequades de seguretat, i dos anys més per un delicte social.
En aquest sentit, també sol·licita per a l'empresa, com a persona jurídica, 900.000 euros de multa per estralls i condicions inadequades de seguretat, i sis anys d'intervenció judicial. El judici encara no té data, però des del ministeri públic apunten que es podria celebrar aquest mateix any o bé a començaments de 2026, en funció del calendari de l'Audiència Provincial.
Seguretat, formació i campanyes informatives
Després de cinc anys, la seguretat és la qüestió que més preocupa els sindicats CC.OO. i UGT de Catalunya en l'àmbit de la indústria, que reclamen més formació per als treballadors i més informació per als ciutadans davant d'accidents químics. El responsable de la secció d'Indústria de CC OO. de Tarragona, Pedro Carmona, ha lamentat que entre simulacre i simulacre les empreses químiques no apliquen "les mesures correctores necessàries", i ha assegurat que hi ha encara molts treballadors que no saben com actuar.
Per al secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort, una de les principals causes de la desinformació és que hi ha molts treballadors subcontractats per als serveis de neteja i seguretat que no fan les formacions de les empreses químiques: "Cal tenir-los presents i formar-los". Així mateix, ha defensat que la formació també ha d'arribar als veïns mitjançant campanyes informatives tant presencials com telemàtiques, mentre ha lamentat que en els últims anys aquesta qüestió s'ha desenvolupat "molt lentament".
Recuperació del pla Plaseqta
Després de l'accident d'Iqoxe, la Generalitat va crear el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), que va suposar recuperar la direcció de l'emergència des del mateix territori de Tarragona i implementar organismes de coordinació. Dins del pla, el Govern ha instal·lat recentment en el Port de Tarragona l'última de les sirenes de risc químic previstes a la zona, ampliant la xarxa d'alarmes i comunicacions de Protecció Civil fins a les 121 sirenes.
D'aquesta manera, ha donat per completada la cobertura de sirenes de risc químic a totes les zones urbanes amb habitatges que estan afectats per les zones teòriques de confinament general, d'acord amb els estudis de seguretat industrial. També col·locarà en el Camp de Tarragona 587 sensors que detectaran diverses substàncies químiques en l'ambient que poden ser potencialment tòxiques.