La imprevisibilitat del context geopolític i comercial d'abast mundial genera desconcert en les empreses industrials internacionalitzades que veuen en aquesta incertesa, fins i tot a curt termini, el principal escull per gestionar els negocis. És allà on veuen el risc, no tant en un increment dels aranzels nord-americans en concret, segons s'extreu de l'últim informe de conjuntura de l'associació Amec, ultimat el febrer passat. De fet, una de cada dues empreses (54%) de les 350 manufactureres d'Amec tria els Estats Units com a principal mercat per dirigir els seus esforços comercials.
A la desafiadora situació geopolítica i comercial estan responent amb "la seva gran capacitat d'adaptació", si s'analitza quines seran les estratègies que aplicaran el 2025. Han mostrat ja la seva resiliència enfrontant-se al Brexit, a la Covid-19, a la pressió inflacionista, a la ruptura de la cadena global de subministraments, a les sancions a Rússia per la guerra contra Ucraïna, ha manifestat el director general d'Amec, Joan Tristany.
En l'estudi s'observa com actuaran amb prudència, però no amb por després de l'experiència que han acumulat en l'última dècada per superar aquests obstacles i desplegar estratègies alternatives. Així, per a 2025, el desenvolupament de nous productes i la diversificació de mercats i, fins i tot, de sectors centren els objectius per al creixement. De fet, el 67% de la indústria espera elevar les seves vendes internacionals.
Sobre els mercats exteriors es pot dir que la diversificació continua consolidant-se, i el 2025 no variarà. La indústria no únicament mantindrà el seu 10% de vendes als Estats Units -encara que es frenin les importacions i aquest percentatge quedi estancat- sinó que, a més, preveu elevar el seu volum d'exportació a la resta del món.
Signe del grau de dispersió del destí de les vendes a l'exterior és que, l'últim any, la Unió Europea representa el 50,2% del total, seguida d'Amèrica del Nord amb un 11,7% entre els Estats Units i el Canadà i Llatinoamèrica amb un 10,5%.
Les vendes al Magrib creixen gairebé un 8%
S'entreveuen com alternatives al fre en algunes regions com l'americana, l'oferta més gran a zones com el Magrib, amb un augment de les vendes del 7,9%, fins al punt que el Marroc ha entrat al Top 10 de les preferències comercials. Al seu torn, la venda als mercats asiàtics ha augmentat un 4,5% el 2024 i l'Índia s'ha convertit per a una de cada quatre empreses (20%) en un objectiu potencial per a les exportacions. Això sense restar que França, Estats Units i Portugal continuen sent els principals mercats, però les àrees del Magrib i l'Índia han escalat posicions entre les 10 destins amb potencial per comerciar les empreses espanyoles.
Des d'Amec destaquen que l'exportació conjunta de les empreses d'Amec ha augmentat un 5,43% el 2024, representant de mitjana un 63% de la seva facturació. Del total de companyies, un 70,5% n'han venut més als mercats internacionals, i és significatiu que aquest percentatge és molt més elevat que el 54,5% d'increment que es va registrar el 2023.
Per a aquest any, les exportadores preveuen un increment de l'11,44% al seu comerç internacional. Aquest pronòstic de la indústria manufacturera destaca especialment si es té en compte que l'any passat el comerç internacional va millorar en un 3,2%; és a dir, "no es troba en el seu millor moment", ha manifestat Tristany. A més, a Espanya les vendes a l'exterior s'han elevat un 0,2% i a Catalunya van baixar un 0,5%.