La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès cautelarment les cotitzacions al mercat comú de la borsa d'Ezentis, empresa de la qual l'empresari José Elías és màxim accionista. L'empresa està en plena reestructuració, en un marc de preconcurs de creditors. Segons ha publicat El Confidencial citant fonts financeres, l'empresa ha arribat a un acord amb la banca per fer una quitança del 75% del deute i crear una nova societat a partir dels negocis rendibles d'Ezentis.  

Fonts properes a la propietat de l'empresa asseguren a ON ECONOMIA que aquestes informacions "no s'ajusten a la realitat", mentre que fonts sindicals asseguren que no han rebut cap comunicació al respecte i recelen també de les informacions publicades als mitjans. Creuen, a més, que els seus llocs de treball no corren perill, ja que passarien a formar part de la següent empresa subrogada que assumís els serveis d'Ezentis, que té 2.000 treballadors directes i 2.000 indirectes segons les mateixes fonts. 

Els títols de l'empresa van tancar la sessió de dijous amb una caiguda del 10,2%, fins als 0,0890 euros per acció. L'aixecament de la suspensió es durà a terme quan l'empresa difongui la informació rellevant sobre els seus moviments, que segons fonts properes a l'empresa pot arribar "en dues o tres setmanes". Segons Europa Press, el comunicat d'Ezentis a la CNMV explicava que la companyia "considera convenient negociar, elaborar, aprovar i homologar un pla de reestructuració amb els creditors que asseguri la continuïtat de la companyia. 

Seu d'Ezentis a Madrid |Foto: Europa Press
Seu d'Ezentis a Madrid |Foto: Europa Press

L'empresa va registrar una caiguda d'ingressos del 24% en els nou primers mesos de l'any, segons va donar a conèixer a mitjan novembre, dos mesos després de comunicar que estava en situació de preconcurs. Quan va publicar aquestes xifres, Ezentis no va donar a conèixer el seu resultat net, però sí al setembre, quan va fer públiques unes pèrdues de 51 milions d'euros al primer trimestre.

L'any 2021 va enregistrar un total de 139,6 milions d'euros, molt per sobre dels 43 milions de pèrdues de l'any 2020, i va abandonar el mercat llatinoamericà per centrar-se en Europa, on opera i treballa en el manteniment d'infraestructures de telecomunicacions i d'energies renovables.  

L'any 2021, Ezentis va perdre 139,6 milions d'euros, molt per sobre dels 43 milions de l'ay 2020. Durant el primer trimestre de 2022, va perdre 51 milions. 

El deute financer de l'empresa, segons va publicar fa 20 dies, és de 142 milions d'euros, menor a la de l'any passat. El seu passiu inclou un préstec sindicat de 135 milions amb Banc Santander, BBVA, Banco Pinchinha, EBN i els fons Muzinich i Arcano, així com 18 milions de finançament amb garanties de les línies d'ICO. Són aquests mateixos deutes els que, segons El Confidencial, Ezentis estaria intentant alleujar amb la quitança. 

Una gran fortuna i alguns problemes

La seva suspensió cautelar a la borsa no és la primera mala notícia que rep en les darreres setmanes José Elías, que amb una fortuna de 550 milions d'euros ocupa el número 55 de la llista Forbes dels més rics d'Espanya (va caure 25 llocs respecte a l'any anterior, quan tenia una fortuna de 1.000 milions d'euros). 

Audax, principal empresa d'Elías | Foto: Europa Press
Audax, principal empresa d'Elías | Foto: Europa Press

El passat mes d'octubre, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va multar el Grup Audax, principal empresa de la qual és propietari, amb 9,2 milions d'euros per captar clients de llum i de gas d'altres companyies amb pràctiques presumptament fraudulentes

Segons va afirmar aquest organisme regulador, l'empresa hauria enganyat milers de clients domèstics, fins i tot vulnerables, fingint entre altres coses ser la companyia habitual de l'usuari. Les denúncies rebudes per la mateixa CNMC i la informació aportada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) van fer a l'organisme arribar a aquesta conclusió. 

José Elías, fortuna número 55 d'Espanya segons Forbes, és el màxim accionista de La Sirena, Audax i Ezentis i va avalar Joan Laporta. 

El juliol de l'any passat, José Elías va comprar La Sirena i va sumar-la a la llista d'empreses de les quals és màxim (en aquest cas únic) accionista. A més de les mencionades, José Elías és màxim accionista d'Atrys, de la qual va comprar un 28,6% el mes de juny també de l'any passat. Entre totes les empreses, agrupades sota el hòlding Excelsior SA, factura 2.300 milions d'euros anuals, segons la revista Emprendedores. Malgrat les seves grans fortunes, el nom de José Elías va ser conegut per molta gent quan va decidir donar al Barça un aval de 125 milions d'euros, quantitat que li demanava la Lliga.