La fàbrica d'Alstom en Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) es troba actualment en una fase d'"estabilitat" després de créixer exponencialment els últims anys, i preveu produir durant el seu any fiscal, que acaba aquest març, uns 87 trens aproximadament, entre metres (28), trens regionals de gran capacitat (9) i tramvies (50).
En una entrevista d'Europa Press, la directora de la planta, Cristina Andériz, ha detallat que estan exportant "a pràcticament tots els continents del món", lliurant unitats a Luxemburg, Alemanya, Casablanca (Marroc), Singapur i Santo Domingo (República Dominicana), a més d'a Espanya.
Malgrat la seva capacitat d'exportació, el mercat espanyol és el seu principal client, ja que el projecte més important que actualment tenen entre mans és l'encàrrec de Renfe i Rodalies, que mantindrà la fàbrica amb "una càrrega de treball estable durant els pròxims cinc o sis anys" i que ja compta amb alguns trens fabricats que estan en el procés de validació per comprovar la seva seguretat.
Així mateix, la companyia també està participant en diverses ofertes que els permetran "mantenir la càrrega de treball estable" durant els anys vinents i continuar utilitzant els 70.000 metres quadrats d'instal·lacions que Alstom té ocupats a la seva parcel·la de 360.000 metres quadrats en Santa Perpètua. "La planta per si mateix té encara espai lliure. Si calgués construir dins de la factoria, encara tenim espai", ha detallat Andériz, que ha explicat que l'empresa gasta aproximadament uns 10 milions d'euros a l'any en millores a la factoria.
Quant al tipus de projectes que es realitzen a la fàbrica barcelonina, la directora ha apuntat que el procés de selecció és doble: en algunes ocasions és la mateixa empresa la que vol que els seus trens es fabriquin a Barcelona per la seva "alta especialització", i en d'altres és Alstom España la que els dirigeix fins a ella.
Més de 1.000 treballadors
En els últims cinc anys, la fàbrica ha passat de 400 a 1.100 treballadors i, ara, Andériz augura una etapa de consolidació: "Hi haurà contractacions puntuals, però ja no estem parlant dels grans volums en els quals ens hem mogut en els últims anys".
Quant als treballadors seleccionats, destaquen els perfils especialitzats com a calderers --especialitzats en la soldadura d'alumini--, pintors, enginyers i especialistes mecànics i elèctrics, entre d'altres.
La capacitat productiva de la fàbrica està a punt d'arribar a les 850.000 hores de treball, i l'empresa també se serveix de més de 230 proveïdors catalans per poder desenvolupar el seu treball, molts d'ells petites i mitjanes empreses.