Aquest dilluns, Mont-roig del Camp espera trobar resposta a totes les incògnites que hi ha sobre la futura fàbrica de làmines de coure que construirà el grup sud-coreà Lotte en el terme municipal. La implantació d’aquesta indústria ha generat un cert malestar entre la ciutadania, els agents econòmics i polítics i entitats ecologistes que, mancades d’informació directa de l’administració, pateixen pels possibles impactes urbanístics, de model econòmic, laborals i mediambientals que pot tenir uns projectes de les característiques del defensat per Lotte Energy Materials, l’Ajuntament de Mont-roig i la Generalitat. Demanen que se’ls desvelin els detalls d’un acord que des de fa mesos els hi ha arribat en compta gotes i quan ja pràcticament tot està pactat entre les administracions i els industrials coreans.

La primera exposició pública es farà aquest dilluns amb una presentació institucional als agents socials, polítics i econòmics del territori, amb la participació de Lim Taeil, director general de Lotte Energy Materials Spain, la filial creada per posar en marxa el projecte industrial a Mont-roig del Camp. Lim Taeil, en persona, s’adreçarà hores més tard als veïns que s’apropin al poliesportiu de la població -l’ajuntament està governat pel PSC, amb l'alcalde Fran Morancho, compta amb el suport de la plataforma Impulso Miami Mont-roig- i segons diu la convocatòria respondrà a les qüestions: Com seran les fàbriques? Quin tipus de llocs de treball crearan? Com serà l’impacte al territori?

Aquests i altres recels han anat sorgint, després d’una acceptació generalitzada de la proposta, a mesura que el projecte ha anat agafant volada i s’ha tirat endavant amb la modificació urbanística del POUM per permetre als Comellarets l’ús industrial de l’activitat productiva de Lotte, així com per ajustar les alçades constructives i permetre la generació d’energies renovables per abastir les fàbriques.

La inversió industrial que Lotte Energy Materials (empresa que va adquirir Iljin Materials) farà a Mont-roig del Camp per fabricar làmines de coure (elecfoil), un component essencial en la fabricació de bateries elèctriques, podria arribar als 1.200 milions d’euros, la qual cosa duplicaria la inversió inicial anunciada el maig de 2022. Aquesta inversió està subjecta a la construcció de fins a tres plantes de fabricació d’elecfoil, que es desenvoluparà per fases a la zona dels Comellarets, a tocar de l’AP7. La primera preveu una inversió inicial de gairebé 400 milions d’euros per la construcció d’una primera planta. Aquesta primera fàbrica està prevista que entri en funcionament el 2025 amb una capacitat de producció anual de 30.000 tones d’elecfoil i la creació de 200 llocs de treball. La construcció de les altres dues plantes, que també comportaran una inversió aproximada de 400 milions d’euros cada una, estarà subjecte a l’execució del calendari concret de la primera fàbrica. En paral·lel es construirà un parc un dels parcs fotovoltaics més grans de Catalunya, que tindrà 96 hectàrees, i servirà per donar electricitat a la planta de bateries de l’empresa sud-coreana.

Les explicacions caldria conèixer-les per saber perquè el nou ús industrial dels terrenys s’ha elevat fins a la 6a categoria -la que inclou activitats perilloses que han d'estar apartades de tota altra activitat o habitatge-; perquè s’ha iniciat la compra dels terrenys per al parc fotovoltaic amb la velada insinuació als propietaris que si no es ven s’expropiaran; d’on provindrà el subministrament d’aigua; com es tractaran les aigües residuals; quins llocs de treball seran per a la població local; o quin serà l’impacte visual de totes les estructures en el paisatge natural que envolta el municipi -12 quilòmetres de platges i  140 quilòmetres de camins i natura-.

Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp. / ACN

Subministrament d’aigua i els aqüífers

Des de l’oposició municipal, el grup de Junts ha sotmès algunes d’aquestes preguntes al ple municipal. El regidor Simó Gras explica a ON ECONOMIA que “les explicacions del projecte arriben quan ja tot està embastat”, ja que fins ara “la informació ha estat pràcticament nul·la”, tant al si del Consistori com de cara a la població, més enllà d’exposar les línies generals que ja han publicat els mitjans de comunicació. Junts va fer una proposta per aprofundir en aspectes com l’impacte visual i va demanar la realització d’un estudi, va preguntar pel tractament fiscal, per la modificació del POUM i sobre les conseqüències que “una indústria d’aquestes dimensions tindrà sobre el model econòmic de Mont-roig”, que ara viu primordialment del turisme i els serveis corresponents, i de l’agricultura de secà i regadiu.

També impacienta saber com s’abastirà d’aigua a la fàbrica perquè la producció de làmines ultrafines de coure (procés conegut com a Elecfoil) en necessita força i quin risc hi ha pels aqüífers -dels més importants de Tarragona- que es troben en el subsol dels terrenys on s’ubicarà el parc solar fotovoltaic i que passaran a ser propietat de Lotte Energy. “La fabricació d’elecfoil requereix un cabal d’aigua molt gran”, explica el president de l’entitat ecologista l’Escurçó de Mont-roig del Camp, Joan Manuel Olivella. Argumenta que cada mòdul de fabricació “Segons sembla, gasta 2,5 milions de litres d’aigua diaris i diuen que hi ha un conveni perquè provingui de l’Ebre”, però què passarà, es pregunta Olivella, si el cabal del riu baixa i no és suficient? A més, el portaveu ecologista critica la manera com s’ha iniciat la compra dels terrenys afectats pel parc solar als seus propietaris privats -les factories s’alçaran en sòl municipal- per obtenir-los. Ara, avança, hi ha propietaris que no han venut que estan pensant en crear una plataforma per seguir de prop l’abast del projecte tan gran com pot ser la clau de volta del canvi de model econòmic de la població, uns veïns que “han de decidir com volen que sigui Mont-roig del Camp”.