El fabricant francès de vidre Verallia construirà un segon forn productiu a les seves instal·lacions fabrils de Montblanc, amb una inversió de 60 milions d'euros i la creació de 80 llocs de treball, segons fonts de l'Ajuntament de Montblanc. El projecte haurà de complir amb els protocols mediambientals, inclosa la instal·lació d'un filtre electromagnètic per evitar emissions al medi ambient, segons va informar l'alcalde del municipi Josep Andreu, en declaracions a l'agència de notícies ACN.
Aquesta inversió s'emmarca en el pla estratègic 2022-2024 de la multinacional francesa, que ha invertit més de 50 milions en la modernització de les seves instal·lacions a Espanya, en els últims cinc anys, segons explica en el seu web. El grup té presència a la península Ibèrica amb seus a Madrid i Figueira da Foz. La seva estructura productiva es reparteix en sis fàbriques, amb un total de 1.300 empleats, situades a Azuqueca de Henares, Burgos, Montblanc, Sevilla, Saragossa, i Mondego (Portugal). A més, compta amb una fàbrica a les Illes Canàries i dos centres de desenvolupament de producte.
La companyia va pertànyer al grup Saint-Gobain fins a finals de 2015, quan la corporació francesa va vendre aquesta divisió als fons d'inversió Apollo Global Management LLC i BPI France, en una operació que en aquell moment va ascendir a uns 3.000 milions d'euros.
Amb la construcció del nou forn a Montblanc, la companyia vidriera pretén doblar la producció actual d'envasos de vidre d'aquesta planta. Actualment, elabora una mitjana d’un milió d’ampolles de vidre diàries. Segons la previsió de l'empresa, aquest equipament estarà operatiu el 2025.
La vidriera, instal·lada a la capital de la Conca de Barberà des de la dècada dels noranta, compta amb una plantilla de 114 empleats. Segons l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, el pla general de la companyia de 1997 ja incloïa la previsió de construir un segon forn i ha subratllat la importància de complir la normativa mediambiental. "Vigilarem que es compleixi tot allò que sigui assegurar la salut dels habitants del municipi i la legislació mediambiental del país", ha remarcat. A la vegada, ha insistit en el fet que Verallia haurà d'abonar tots els impostos preceptius de la seva activitat.
L'ampolla de cava més lleugera, per a Codorniu
Verallia ha estat el productor que ha dissenyat i produït l'ampolla de cava més lleugera fins ara comercialitzada i ho ha fet per a l'elaborador català Codorniu. Aquesta nova ampolla pesa 775 grams, 125 menys que les tradicionals, però manté la mateixa fermesa i qualitat, segons la marca de cava de Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona). La companyia embotellarà més de la meitat dels seus caves amb la nova ampolla i, en els anys vinents, la previsió és estendre'n l'ús a la totalitat de la producció.
El nou envàs suposarà un gran estalvi en emissions de CO₂ i vidre. Per a un consum de 10 milions d'ampolles per any, la diferència entre fer servir els antics envasos o els nous és clara: s'estalviaran 250 tones de vidre i en fabricar-se a tan sols 75 km de la cava, és a dir, a Montblanc, la reducció de l'empremta de carboni és important. La nova ampolla, com totes les que utilitza la cavista, s'elabora amb vidre, un material 100% reciclable infinites vegades.
Coincidint amb l'anunci de l'acord, Paulo Pinto, director general de Verallia va refermar el compromís del grup francès amb el medi ambient. "Les aliances amb els nostres clients són un gran camí per avançar en el canvi cap a la sostenibilitat i la descarbonització de la nostra indústria”, va assegurar.
En el conjunt de la península Ibèrica, la producció de Verallia s'eleva a 3.200 milions d'envasos, que es distribueixen en 12 colors de vidre diferents, segons informació de la companyia. També disposa de dos centres de tractament d'envasos de vidre reciclat: un a la província de Guadalajara i un altre a Las Palmas de Gran Canària.
La de Montblanc serà una de les tres inversions que Verallia té previstes arreu del món, amb la voluntat d'ampliar la producció al voltant de 400 quilotones de cara l'any vinent. Així, l'empresa també treballa per construir dos nous forns productius a les plantes de Jacutinga (Brasil) i Pescia (Itàlia).