Isidre Fainé ha sortit en suport de Francisco Reynés un dia abans del consell d'administració de Naturgy, en el qual es debatrà el nomenament d'un segon al comandament per a l'actual president executiu de la gasista. Criteria Caixa, primer accionista de la companyia energètica (26,7%), ha mostrat el seu suport oficial a la gestió que realitza Reynés i el seu equip directiu just quan els fons GIP, CVC i IFM (54% del capital) pressionen per incorporar a una nova figura i separar els poders executius que ostenta Reynés des de 2018, amb l'objectiu de reactivar el projecte Géminis per dividir el grup en dues societats.
D'aquesta manera, el braç inversor de La Caixa, presidit per Fainé, ha comunicat oficialment que "ratifica la seva confiança en l'equip gestor de la companyia encapçalat pel seu president, Francisco Reynés, i basarà les seves propostes dirigides a poder afrontar els importants reptes de la companyia en els anys vinents. Un breu comunicat a què ha tingut accés ON ECONOMIA, i que es produeix a penes 24 hores abans del consell d'administració, on es debatrà el nomenament d'Ignacio Gutiérrez-Orrantia, banquer provinent de Citigroup i conegut per Reyés i que compta amb el beneplàcit de Fainé.
El ja que li atorgaran està encara per definir, podent ser el de conseller delegat o un altre més relacionat amb una direcció general o financera. Segons van assenyalar fonts pròximes a la companyia a aquest medi, el nomenament no implica treure funcions executives a Reynés, que continuaria liderant al grup gasista en aquest aspecte, sinó que Orrantia serà el segon al comandament.
Els estatuts de la companyia contemplen la possibilitat d'incorporar un nou conseller executiu si finalment se li anomena com CEO, ja que el consell de Naturgy està format actualment per dotze membres, mentre que el número màxim està establert en els 15. Actualment, Reynés és l'únic conseller executiu i la resta són dominicals (8) i independents (3). Criteria compta amb 3 consellers dominicals, mentre que CVC en té 2, GIP uns altres 2 i IFM 1.
L'operació en marxa per al canvi en la cúpula està lligada a la reactivació de Bessons, el projecte per a separar l'empresa en dues societats (una per al negoci regulat i una altra per al liberalitzat). Aquest projecte va ser anunciat per Reynés el febrer de 2022, però la guerra d'Ucraïna, la volatilitat del mercat energètica arran del conflicte i les reticències a l'operació per part del Govern d'Espanya al fet que una companyia clau com Naturgy van obligar a ajornar-lo indefinidament.
Si bé Criteria Caixa és un accionista a llarg termini i té "voluntat de permanència" en la companyia, GIP i CVC busquen recollir beneficis i donen per completa la seva etapa inversora en Naturgy. És per això que, la divisió del grup en dues societats facilitaria la sortida ordenada o una possible inversió en el negoci resultant que més rendibilitat pugui assegurar-los.
Per part seva, el hòlding que presideix Fainé obté beneficis amb les seves inversions en diferents companyies, especialment a través dels dividends anuals, que després utilitza per a finançar a la Fundació La Caixa. Segons els seus últims comptes presentats, va tancar l'any 2022 amb uns ingressos per dividends “superiors" als obtinguts en els anys previs a la pandèmia. En total, va rebre 834 milions d'euros (un 60% més que en 2021), dels quals 311 milions corresponien a les retribucions de Naturgy.