El Ministeri d'Hisenda va autoritzar deu nous estancs a La Jonquera, una localitat empordanesa de poc més de 3.300 habitants situada al costat de la frontera amb França que, precisament, viu dels clients francesos. D'aquestes deu llicències, fins ara se n'han adjudicat set mitjançant concurs públic, tres de les quals han anat a parar a familiars d'Antonio Escudero Martínez, un destacat empresari local que també és el vicepresident de l'àrea social del FC Barcelona.
Segons va publicar el BOE el juny passat, els germans Antonio i Ana Escudero Riscado, així com el seu cosí Javier Escudero Bermúdez, han aconseguit concessions d'expenedories de tabac a la Junquera. Per obtenir aquestes tres autoritzacions, van oferir importants sumes de diners: 6,5 milions, 6,12 milions i 5 milions, respectivament, tal com consta en una anterior resolució del Comissionat per al Mercat de Tabacs, organisme adscrit al Ministeri d'Hisenda. En total, 17,62 milions d'euros.
Tots tres són membres de la segona generació de la família Escudero que va aixecar un imperi empresarial a La Jonquera. Al capdavant d'aquesta nissaga hi ha Antonio Escudero Martínez (Salobre, Albacete, 1954), vicepresident del Barça i president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona per cinquè mandat consecutiu, entre molts altres càrrecs.
De les 203 noves llicències d'expenedories de tabac que va treure a concurs el Ministeri d'Hisenda, les ofertes més altes i amb molta diferència es van donar a La Jonquera, localitat que ja és coneguda com "l'estanc d'Europa". Per exemple, l'oferta més elevada de tota la Comunitat de Madrid, inclosa la seva capital, va ser la d'una empresària de Rivas-Vaciamadrid, però només va arribar als 355.000 euros. A Figueres, a només 22 quilòmetres de La Jonquera que es recorren en 20 minuts per l'autopista AP7, una altra empresària s'ha emportat la llicència per 385.000 euros. La majoria de les ofertes tramitades en el conjunt d'Espanya es van situar per sota dels 200.000 euros.
Però l'oferta més alta no va ser la dels cosins Escudero, sinó la de Josep Raurich Mestre, per un import de 7 milions d'euros que li permetrà explotar un altre estanc a La Jonquera. Està vinculat a la família propietària de Grup Tramuntana, un altre potent clan empresarial que competeix amb els Escudero. Segons el seu compte de LinkedIn, exerceix de busines controller de Grup Tramuntana i, anteriorment, va ser responsable de recursos humans de la cadena de botigues Wolala, que va formar part del mateix grup fins que va tancar l'any passat.
Un empresari local que prefereix mantenir-se en l'anonimat apunta que, en l'actualitat, aquestes famílies ja es dediquen al comerç de tabac en La Jonquera en establiments autoritzats pel Comissionat denominats Punt de Venda amb Recàrrec (PVR). Poden expendre tabac, però amb recàrrec, com diu el seu nom.
En l'actualitat, la Junquera té set estancs, que seran 17 quan entrin en funcionament els 10 que ha autoritzat el Ministeri d'Hisenda. D'aquestes deu noves autoritzacions, de moment n'han adjudicat set i tres empresaris més es mantenen com a "reservistes", o sigui, com a "millors postors" si bé el seu procés administratiu encara no ha conclòs, segons una resolució del Comissionat per al Mercat de Tabacs d'aquest juliol. Les seves ofertes oscil·len entre 850.000 i 2 milions d'euros per obrir un estanc al Portús, una pedania de La Jonquera.
Diferència de preus
Una multitud de francesos acudeix diàriament a aquesta localitat fronterera per comprar tabac. Arriben als seus vehicles o en autocars atrets per la diferència de preu entre Espanya i França. Aquí, les cigarretes costen menys de la meitat del que pagarien al seu país. Per exemple, un paquet de Winston Blue costa 4,95 euros a Espanya i un de Camel Blue se'n va als 5,20 euros, mentre que a França, després de la pujada de preus de l'abril passat, es venen a 11 euros en establiments autoritzats. Els surt a compte traslladar-se a l'altre costat de la frontera per proveir-se de cartrons encara que hagin de recórrer molts quilòmetres.
Això explica que el Ministeri d'Hisenda autoritzi deu noves expenedories de tabac (fins a arribar a 17) en aquesta localitat fronterera, amb un cens de 3.317 persones, i cap a la ciutat de Barcelona (amb 374 expenedories), on resideixen 1.636.193 veïns. A La Jonquera, la ràtio és d'un estanc per cada 195 persones mentre que, a Barcelona, és d'un per cada 4.375. En realitat, els estancs de La Jonquera són per al fumador francès.
El Gremi d'Estanquers de Girona va al·legar contra l'augment del nombre d'expenedories a La Jonquera per considerar que perjudicarà els actuals negocis. Des d'aquesta organització gremial s'apunta que doblar el nombre d'estancs no significa multiplicar el volum de vendes sinó repartir-lo entre més. Consideren que el Ministeri d'Hisenda ha canviat la normativa estatal per possibilitar la concentració.
L'Ajuntament de La Jonquera també va al·legar contra la proliferació d'estancs en el seu municipi. L'actual regidora de Promoció Econòmica, Lluïsa Macias, precisa que, als anteriors arguments del gremi, hi van afegir motius sanitaris pels perjudicis que el consum de tabac causa a la salut.
Les al·legacions van ser desestimades. Macias indica que "no tenim força com a ajuntament" per evitar que s'instal·lin nous estancs. No obstant això, adverteix que comprovaran si es compleixen les condicions d'adjudicació, com la distància entre establiments.
L'imperi Escudero
En realitat, els nous estancs no generen polèmica ciutadana en una localitat que viu de l'allau de ciutadans francesos atrets pel diferencial de preus, no només del tabac sinó també de l'alcohol, alimentació, parafarmàcia... o la roba. El primer grup empresarial és el d'Escudero, que toca els anteriors segments a més de la restauració –amb dos bufets lliures amb capacitat per a 1.300 comensals–, hostaleria o articles per a l'esport, a més d'un celler (Castell de Biart) i mitjans de comunicació (Hora Nova). Tanmateix, molts el coneixen per ser vicepresident del Barça i amic de Joan Laporta. Precisament, els orígens familiars de l'actual president blaugrana estan a La Jonquera, a Can Laporta, una masia reconvertida en l'actualitat en centre cultural.
Segons les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, les províncies en les quals van créixer més les vendes l'any passat van ser Balears (+19,33% en euros i +17,54% en unitats) i Girona (+18,08% en euros i +15,78 en unitats), però no perquè tinguin més fumadors, sinó per la recuperació del turisme i l'efecte frontera.
Malgrat ser la dinovena província en nombre d'habitants, l'any passat, Girona va ocupar la tercera posició en venda de cigarretes (563 milions d'euros) per darrere de Madrid (1.212 milions) i Barcelona (1.082 milions).
Una altra dada reveladora és que la tercera província en la qual va créixer més la venda de tabac –després de les Balears i Girona– va ser Lleida per motius molt semblants als de La Jonquera. A la seva frontera amb França es troba la localitat de Les, a la Vall d'Aran. Té menys de 1.000 habitants, però el Ministeri d'Hisenda ha autoritzat quatre nous estancs en aquest municipi. Les ofertes seleccionades són molt més baixes que a La Jonquera, però molt per sobre de la mitjana: entre els 280.000 i els 455.000 euros.