Les subrogacions d'hipoteques s'han disparat, les famílies comencen a canviar de banc al seu ritme més gran en més d'un any. L'objectiu no és altre que millorar les condicions de la hipoteca, sobre tot el tipus d'interès, que des que va començar l'escalada de l'Euríbor -l'abril de 2022- ha provocat que la quota mensual pugi en uns 400 euros, gairebé 5.000 euros més en tot just dotze mesos. Així, els espanyols que tenien contractada una hipoteca a tipus variable estan fugint cap a les hipoteques a tipus fix, el que en la majoria d'ocasions els obliga a canviar d'entitat.
Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recopilades per ON ECONOMIA mostren que el mes de gener passat (últim del que hi ha xifres oficials disponibles) les subrogacions es van disparar més d'un 26% respecte a desembre. El rellevant no és només la pujada, que també, sinó la tendència, ja que les operacions per canviar la hipoteca de banc portaven a la baixa 13 mesos, des de novembre de 2021 i van pujar per primera vegada el gener de 2023.
"Sembla que la tendència comença a donar senyals incipients d'acceleració", confirmen des de l'Associació Hipotecària Espanyola. Darrere d'aquesta pujada també hi ha les mesures aprovades pel Govern espanyol per alleujar la càrrega hipotecàries de les famílies, que permet als ciutadans de rendes baixes o mitjanes canviar d'hipoteca variable a fixa totalment gratis des del mes de gener passat i fins al desembre de 2024. El primer mes on va ser activa aquesta mesura, 1.708 hipoteques van canviar el tipus d'interès de variable a fix.
Des de Trioteca també noten un canvi de tendència, de fet, revelen que en el primer trimestre de l'any, entre gener i març, el 50% de les operacions hipotecàries que han realitzat eren subrogacions. Quan en l'últim trimestre de 2022 suposaven un 40%. La mitja total de l'any passat va anar del 29%, per la qual cosa també ells observen que està pujant. Des d'aquest portal expliquen que a Espanya hi ha més de 4 milions famílies amb una hipoteca variable (segons dades de l'INE) i a unes 300.000 els tocava revisar condicions el mes de març.
L'Euríbor (l'índex que guia el preu de les hipoteques variables) va començar a pujar l'abril de l'any passat, al març estava en negatiu i un mes després va arribar al 0%, ara, dotze mesos després assoleix el 3,6%. I segons els càlculs de Trioteca, aquesta pujada es tradueix en increments de 409 euros en la quota mensual que paguen les famílies que li han revisat el preu al març, si l'esmentada hipoteca variable és de 200.000 euros. En les hipoteques de 400.000 euros, l'increment és de 818 euros.
Per contra, en el primer trimestre de 2023, aquells que han fugit de les fluctuacions de l'Euríbor i han canviat de banc per millorar les condicions de la seva hipoteca, han estalviat 315 euros amb el canvi a tipus fix i 219 euros si ho han fet a tipus mixt, segons aquesta plataforma. El CEO de Trioteca, Ricard Garriga, recorda que el canvi de la hipoteca variable a una de fixa o mixta és gratis, no només en el seu mateix en banc, també si el client porta a una altra entitat el préstec.
"Des de gener els bancs no poden cobrar comissions per aquests canvis i aquesta mesura suposa una gran oportunitat per als que estan pagant una hipoteca variable i temen no poder afrontar la seva quota hipotecària en un futur, per la qual cosa cada vegada l'aprofiten més hipotecats", afegeix. Els que no es poden acollir a aquesta mesura (perquè el seu nivell d'ingressos és més gran al permès pel Govern espanyol) també poden canviar de banc per millorar condicions, però ho fan acudint a plataformes com Trioteca, que s'encarreguen dels tràmits.
En el cas concret d'aquesta plataforma, les subrogacions han pujat un 25% en només un trimestre. I com l'Euríbor continua a l'alça, el mercat descompta que les subrogacions seran una constant aquest exercici.
Les hipoteques fixes ja suposen el 60% dels nous préstecs
En el primer trimestre de l'any, les hipoteques mixtes van continuar creixent a Trioteca i van representar el 35% del total, per sobre del trimestre anterior (20%). Tanmateix, el 60% de les hipoteques formalitzades entre gener i març encara són a tipus fix, expliquen. Mentre que les hipoteques a tipus variables només suposen el 5% del total en el primer trimestre.
Els seus satos s'assemblen bastant als de l'INE, encara que aquest organisme només els ha revelat fins al gener. El primer mes de l'any, el 32,6% de les hipoteques sobre habitatges es van constituir a tipus variable i el 67,4% a tipus fix.