Jordi Herruela s’ha convertit en soci únic (propietari al 100%) de Barcelona Events Musicals (BEM), l’empresa organitzadora del festival Cruïlla, del qual n’és director i fundador, i que a partir d’ara també gestionarà El Molino, l’icònic cabaret del Paral·lel. Herreruela ha comprat la participació de BEM que tenia Gustavo Buesa Ibáñez, conegut empresari del sector de la neteja viària i del reciclatge, que també és l’amo de l’immoble de la sala de festes Luz de Gas.

Fonts del Cruïlla confirmen que, el juny passat, Herreruela es va fer amb “el 100%” de la propietat de BEM per “garantir el control i la governança en aquest moment expansiu de la companyia”. No només organitzen un dels grans festivals musicals de Barcelona sinó que, recentment, l’Ajuntament els ha adjudicat la gestió del centre cultural El Molino pels propers quatre anys, prorrogables. Aquestes fonts no precisen l’import de la compra de la participació que fins ara estava en mans de Buesa.

Arran d’aquesta operació, Herreruela ha passat a ser l’administrador únic de BEM després que Gustavo Buesa i la seva filla Mònica han abandonat el consell d’administració, tal com ha publicat el butlletí del Registre Mercantil (BORME).

Gustavo Buesa Ibáñez és un empresari del sector de la neteja viària i el reciclatge que va estendre aquest negoci des de Lloret de Mar i que, amb posterioriritat, també va fer incursions en l’immobiliari, la restauració, la cultura i la discografia. El maig de l’any passat, va vendre el 60% de GBI Serveis  –sigles que corresponen al seu nom, que aplega diverses empreses dedicades a la recollida, selecció i tractament de residus urbans– al grup francès Prapec, un dels gegants europeus del sector. Poc després, la nova GBI Prapec, tal com va passar a anomenar-se, va comprar CLD, una empresa del grup Sorigué concessionària de la neteja urbana de tres districtes de Barcelona. Tot i despendre’s de la participació majoritària, Buesa va conservar la presidència de GBI Prapec.

En el negoci musical, Buesa va crear la discogràfica Bucono Music i, el 2020, va comprar el local de Luz de Gas, la sala de festes del carrer Muntaner, als germans Ramón i Javier Bordas, del grup Costa Este. Buesa continua com a propietari de l’immoble, si bé Fede Sardà –germà del mediàtic Xavier Sardà i de la difunta actriu Rosa Maria Sardà– n'és el director, així com titular de la llicència i de la gestió del local. Fa dos anys, Buesa i Sardà van constituir l’empresa Tisana Spring, per elaborar begudes a partir de cava rosat, però el segon confirma a ON ECONOMIA que fa uns mesos van suspendre la comercialització d'aquest producte. Sardà té paraules d'agraïment cap a Buesa per implicar-se a Luz de Gas en plena pandèmia, quan la sala estava tancada.

Buesa va aparèixer fa anys als mitjans de comunicació en veure’s esquitxat pel cas Pujol i, més recentment, per la compra del castell de Lloret de Mar, que ha transformat en un espai immersiu sobre el canvi climàtic en un projecte en el qual ha col·laborat el productor televisiu Toni Cruz (exmembre de La Trinca) com a director creatiu.

Nova etapa de BEM

Fonts del festival Cruïlla apunten que Barcelona Events Musicals (BEM), l’empresa organitzadora, segueix el “procés de creixement i consolidació” ara amb Herreruela com a únic accionista. Ha transformat el Cruïlla en un model de festival sostenible, que només consumeix energies renovables i que ha avançat en la minimització dels residus. Col·labora en diverses iniciatives com a banc de proves en matèria mediambiental, de connectivitat, formes de pagament o de mobilitat en grans concentracions humanes com són els concerts.

Herreruela és una rara avis en aquest món, un promotor independent en un moment en que els gegants mundials de la música en viu –Live Nation, AEG i Superstruct Entertainment, entre altres, controlats per fons d’inversió– han entrat de ple en el negoci dels festivals. El 2018, Providence Equity (fons d’inversió estatunidenc que contola Superstruct) va entrar com a soci en el capital de la catalana Advanced Music, productora del Sónar.

Entre altres entitats, Herreruela forma part del consell general del Consorci Turisme de Barcelona –a proposta del president de la Cambra de Comerç, Josep Santacreu– i és patró de la Barcelona Music Lab, fundació que treballa per a que Barcelona es confirmi com a capital europea de la indústria musical i, especialment, de la música en directe. Els altres patrons són el tecnòleg Genís Roca, Josep Maria Martorell (director associat del Barcelona Supercomputing Center) i Enric Jové (CEO de McCann Barcelona). La ciutat travessa per un boom de la música en viu com es posa de manifest amb l'allau de noves empreses musicals i, en això, hi té a veure l'existència de festivals com el Cruïlla, Sónar o Primavera Sound.