La principal subsidiària de l'endeutat gegant immobiliari xinès Evergrande, Hengda Real Estate, s'enfronta a almenys 1.931 litigis per un import total d'uns 437.743 milions de iuans (60.245 milions de dòlars, uns 56.430 milions d'euros). En un comunicat remès aquest dijous a la nit a la Borsa de Hong Kong -on cotitza l'empresa-, Evergrande va revelar aquesta xifra, que data de finals de juliol i que cobreix aquells processos judicials en els quals es reclamen almenys més de 30 milions de iuans (4,1 milions de dòlars, 3,8 milions d'euros).

El document també indica que els deutes impagats d'Hengda ascendien a finals de juliol a uns 277.501 milions de iuans (38.195 milions de dòlars, 35.231 milions d'euros), una xifra a què se sumen 207.500 milions de iuans (28.560 milions de dòlars, 26.344 milions d'euros) en efectes comercials endarrerits. Fins a finals del setè mes de l'any, la subsidiària s'havia desfet de fins a 70 promocions immobiliàries, va apuntar Evergrande.

Sol·licitud de fallida als Estats Units

Així mateix, Evergrande va presentar aquest cap de setmana els seus resultats del primer semestre, que van reflectir una reducció interanual a la meitat de la seva pèrdua neta fins a uns 33.012 milions de iuans (4.528 milions de dòlars, 4.191 milions d'euros) i un passiu total de 2,39 bilions de iuans (327.599 milions de dòlars, 303.159 milions d'euros) al tancament de juny.

L'anunci es va produir dies després que el gegant asiàtic presentés una sol·licitud de fallida als Estats Units per protegir els seus actius dels creditors mentre continua negociant la reestructuració del seu deute.

Després de presentar els esmentats resultats, Evergrande va tornar a cotitzar a Hong Kong després de gairebé any i mig de suspensió, i tan sols en aquesta setmana acumula ja una caiguda superior al 83% respecte a març de l'any passat, quan va congelar les seves accions, les quals s'havien desplomat pràcticament un 95% des del pic màxim que va marcar l'octubre de 2017.

Crisi a les immobiliàries xineses

La posició financera de moltes immobiliàries xineses va empitjorar després que, l'agost de 2020, Pequín anunciés restriccions a l'accés a finançament bancari a les promotores que, com Evergrande, havien acumulat un alt nivell de deute recolzant durant anys el seu creixement en agressives polítiques de palanquejament. En els últims mesos, davant de la crisi al sector, el govern ha canviat el seu to i ha anunciat diverses mesures de suport, amb els bancs estatals obrint així mateix línies de crèdit multimilionàries a diverses promotores.