El negoci de bancassegurances de Mapfre i Santander no s'acaba d'enlairar. Quatre anys després que la companyia d'assegurances que presideix Antonio Huertas i el banc d'Ana Botín posessin en marxa la seva primera aliança, la societat que van crear, continua sense donar beneficis. I l'últim any fins i tot ha triplicat les pèrdues.
Des que Mapfre va haver de trencar la seva aliança amb Bankia i Liberbank per la fusió amb CaixaBank i Unicaja (respectivament) el 2021, la companyia s'ha centrat a buscar nous socis i a enfortir els acords que ja tenia amb altres bancs (Santander i també Bankinter). De fet, va ser un dels objectius de la companyia va plantejar en el pla estratègic 2022-2024.
Tanmateix, els seus resultats mostren que de les tres societats que comparteix amb aquests dos bancs a Espanya per a la distribució d'assegurances (dos amb Bankinter i una amb Santander), encara una perd diners, una altra va guanyar menys el 2023 que el 2022 i només una va aconseguir millorar el resultat.
Segons reflecteixen els comptes presentats al mercat aquest dimecres, Mapfre va perdre 4,8 milions l'any passat pels seus negocis amb el Banc Santander, un 270% més que el 2022, quan va perdre uns altres 1,3 milions. La societat tampoc no va guanyar diners el 2021, 2020 o 2019, l'any que es va crear.
Fonts financeres defensa que la filial va guanyant volum i clients cada any, de manera que es reflectirà en el resultat més endavant, a mesura que Santander Mapfre Seguros i Reassegurances (com s'anomena la societat) guanyi escala. De moment, les xifres són les esperades en aquests primers anys.
Mapfre i Santander van crear una joint venture el 2019 perquè el banc distribuís en exclusiva a la seva xarxa d'oficines d'Espanya assegurances d'automòbils, pimes i autònoms d'aquesta companyia d'assegurances. L'acord es va ampliar el 2020, quan van estendre l'aliança comercial a Portugal, i es va reforçar el 2021, quan Mapfre va començar a vendre a les seves oficines també productes del banc. I de nou el 2022, quan les companyies van decidir llançar la hipoteca inversa. Un producte que finalment han posat a l'aparador en els últims mesos de 2023.
El hòlding agrupa tots aquests negocis que, precisament en els primers anys, requereix costos més elevats per començar a funcionar i es menja tots els ingressos. Entre ells, costos de personal, regulatoris, o costos administratius. El que ha fet que encara no reporti beneficis.
Poder vendre la hipoteca inversa, de fet, els ha costat gairebé dos anys. Doncs el banc i la companyia d'assegurances van llançar al mercat una prova pilot a Madrid el passat de setembre. I no serà fins i tot aquest 2024 quan iniciaran la seva venda a la zona de Llevant, i més endavant en la resta del país, segons va declarar el president de Mapfre, Antonio Huertas, en la presentació de resultats.
"És un producte en el qual hem treballat molt temps, ha tardat a llançar-se, però s'ha dissenyat d'una forma molt prudent per no portar-nos sobresalts ni que generi expectatives errònies. Saben com de difícil que és treballar amb productes no ben entesos per persones grans. I cal ser molt acurat", explicava.
Les altres aliances de Mapfre
Per la seva part, Mapfre també declara en els seus comptes que Bankinter Seguros Generales, una de les companyies que comparteix amb Bankinter, sí que va guanyar diners, però menys de la meitat que el 2022. Tot just 600.000 euros davant els 1,3 milions d'un any abans. Aquesta societat la van crear per a la distribució de pòlisses de defuncions, segures de salut, protecció de pagaments o assegurances d'empreses.
El resultat contrasta amb el de Bankinter Seguros de Vida, l'altra filial que Mapfre té amb Bankinter, que sí que ha reportat un benefici de 61,5 milions d'euros a la companyia d'assegurances de l'Ibex, per sobre dels 55 milions d'un any abans.
Tanmateix, cap aliança en bancassegurances de Mapfre no aconsegueix aportar al seu resultat tant com ho feia Bankia, que el 2020, abans de vendre-la a CaixaBank, li va sumar gairebé 126 milions de beneficis.
Mapfre busca nous socis
Mapfre continua veient estratègic reforçar les seves aliances en bancassegurances. Antonio Huertas recordava aquest dimecres que Mapfre està "activament" buscant nous acords de bancassegurances, especialment en el negoci de Vida.
A Espanya, les seves aliances més destacables són les del Banc Santander i Bankinter, però a Llatinoamèrica també té negoci amb Banco do Brasil i BHD a la República Dominicana. I a Malta, amb Bank of Valletta.
La companyia revela al seu informe anual que el 2023 ha estat treballant en tancar nous acords, entre ells amb el grup LAFISE, amb àmplia presència a Nicaragua i la República Dominicana. I també en impulsar-ne d'altres ja existents, en concret, ha aprovat "un important pla de creixement" per a Banc BHD, una entitat de la República Dominicana amb qui té una aliança des de fa anys.