Ja ho va dir el president del Sabadell, Josep Oliu, fa només dues setmanes quan va ser preguntat sobre la data en la qual podrien estar votant els accionistes del banc català l'oferta llançada pel BBVA el maig de l'any passat. "O el juny o el setembre, com els exàmens." Si llavors hi havia algun dubte, ara no n'hi ha. El sector s'inclina per la segona data després dels esdeveniments d'aquesta setmana, que han canviat els terminis una altra vegada.
I és que, la CNMC, que fa onze mesos que estudia l'opa, ha decidit incloure en el seu test de mercat a les patronals i associacions empresarials. L'organisme que presideix Cani Fernández va rebutjar que es personessin, al·ludint que no tenien "interès legítim" per participar en el procés. El que va despertar una onada de crítiques entre les gairebé 80 entitats que havien sol·licitat personar-se. Algunes fins i tot van presentar recurs davant de l'Audiència Nacional.
Però aquesta setmana, Competència ha decidit almenys incloure-les en el seu test de mercat. I ho ha fet, després de rebre una onada de crítiques per part de les patronals i associacions empresarials, però també del Sabadell. El conseller delegat, César González-Bueno fins i tot va qüestionar públicament que la CNMC estigués tenint una conducta "eficaç" per a la defensa de la competència a Espanya si ni tan sols tenia en compte aquestes entitats en la seva prova.
Ara, la CNMC ha fet un pas endavant i recollir l'opinió d'aquestes entitats sobre com afectaria la compra del Sabadell per part del BBVA a la competència bancària i sobretot, a les pimes, el principal negoci del banc català. Associacions i patronals tindran un termini de 10 dies per respondre al qüestionari i després Competència haurà d'examinar totes aquestes respostes abans de donar el seu veredicte.
Per això es descarta que aquesta resposta arribi abans de la Setmana Santa, com s'esperava. La CNMC fins i tot podria canviar algunes de les condicions que imposarà al BBVA si després d'aquest test de mercat detecta algun risc nou encara no contemplat. De manera que la resposta final de Competència no s'espera ara fins al maig, segons apunten fonts financeres.
Després s'obrirà una tercera fase, en la qual el govern espanyol miraria amb lupa totes les condicions que Competència imposa al BBVA per acceptar-les o incloure més, com ha advertit en innombrables ocasions el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. El seu termini és de 15 dies, però igual com la CNMC, pot "parar el rellotge" si necessita informació. Per això s'estima que el vistiplau no arribi fins a finals de juliol, com aviat.
I finalment hauria de donar la seva aprovació la CNMV, publicar el fullet explicatiu de l'opa i arrencaria el termini d'acceptació per a la votació, que és de 30 a 70 dies. Els accionistes podrien haver de votar a finals de juliol o agost, encara que sent unes dates tan complicades per les vacances, és probable que s'arribi a setembre, agreguen aquestes fonts, que tampoc no descarten que arribi a novembre en el pitjor dels casos. Abans de tot això, el termini de votació se situava al juny.
Cinquena proposta de compromisos del BBVA a la CNMC
També aquesta setmana, en concret el dimarts 1 d'abril, el BBVA va enviar a la CNMC la seva cinquena proposta de compromisos per comprar el BBVA. Al document, consultat per ON ECONOMIA, el banc que presideix Carlos Torres ofereix a Competència mantenir les línies de circulant que tinguin contractades les pimes amb Banc Sabadell durant tres anys. Si l'operació es tanca el 2025, fins al 2028.
Transcorregut l'esmentat termini, la CNMC avaluarà si s'ha complert amb l'objectiu d'assegurar l'accés al crèdit de les pimes i si és necessari, els compromisos es podrien ampliar un màxim de dos anys addicionals, fins al 2030.
Inicialment, el BBVA va oferir un any mesos i més tard, any i mig. Però la CNMC ja va advertir en concloure la fase u que els compromisos no eren suficients i si aprovava l'opa hi hauria riscos. Va ser quan va passar a la fase dos i a realitzar un estudi encara més detallat de l'operació, que va arribar, per cert, després de dues grans fusions: la de CaixaBank amb Bankia i la de Unicaja amb Liberbank, que ha concentrat molt més el mercat bancari.
Un 30% menys de sinergies
Al caliu d'aquests nous compromisos que el BBVA ofereix ara a Competència, s'estima que les sinergies anunciades pel banc d'origen basc per a aquesta operació siguin menys. Segons Kepler els compromisos a cinc anys sobre finançament i preus per a pimes podrien reduir les sinergies fins i tot en un 30%, des dels 850 milions anunciats fins a 590 milions d'euros.
Com a resultat, el benefici per acció (BPA) disminuiria del 5% al 3,5% el 2028, i el retorn sobre la inversió (ROI) cauria 138 punts bàsics, "el que debilitaria l'atractiu financer de l'operació".