Després d'un any de pols per l'empresa catalana tecnològica Applus+, coneguda sobretot per les seves inspeccions d'ITV, aquest dimarts finalitza el termini de presentació de l'opa pel 100% de l'empresa a la qual finalment tan sols es presenta Amber, un hólding format a Londres fa un any pels fons I Squared i TDR per comprar aquesta companyia, finalment per un preu de 1.600 milions que ja compta amb el vist i plau del consell. El resultat final, tanmateix, no el donarà a conèixer la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) fins al proper 10 de juny.
Així ho va comunicar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), qui va informar del preu final de 12,78 euros per acció de la societat que ascendeix amb totes les accions a 1.649.567.419,74 euros, preu molt superior a l'oferta inicial de 9,75 euros per acció que després es va incrementar a 11 euros per acció.
El fons americà Apollo, que també era candidat a l'opa i que durant el pols havia aconseguit fins al 20% del capital de l'empresa, es va retirar finalment de la batalla per l'operació, que ha durat més d'un any, amb una oferta una mica inferior, de 12,51 euros per títol, i després d'assolir acords amb fons caçadore d'opes per premiar-los si l'operació tirava endavant.
Una de tecnològica amb flux de caixa
Applus, empresa tecnològica amb diverses branques, entre elles la inspecció de vehicles i que utilitza també el seu coneixement tecnològic per optimitzar processos d'infraestructures i controlar la sostenibilitat, és "un caramel" per als inversors, en paraules metafòriques de Borja Ribera, analista de GVC Gaesco, que argumenta que "és una empresa amb molt flux de caixa i uns marges que la fan molt desitjable per als inversors".
L'oferta queda ara pendent de l'acceptació de més del 50% dels accionistes actuals de l'empresa, bastant probable després del vistiplau dels consellers. En cas que no l'acceptin, l'opa quedarà invalidada i s'arribarà a la pròxima junta general d'accionistes del 27 de juny sense la transacció realitzada, extrem poc probable tenint en compte que el fons ja ha negociat amb el nucli dur de l'empresa.
El consell d'administració, de fet, va valorar positivament que el fons candidat a l'opa "està disposat a explorar i analitzar noves oportunitats de negoci per impulsar el creixement tant orgànic com inorgànic de la Societat i facilitar a la Societat accés a capital addicional en cas que fos necessari per donar suport al pla estratègic i accelerar l'esmentat creixement en els propers anys, especialment als sectors de l'energia (incloent-hi les energies renovables), les infraestructures i els laboratoris".
I també va aclarir que no pretén modificar la localització dels centres de treball el proper any ni moure la seu fora d'Espanya, així com existeix una intenció de retenir i atreure talent i no de dur a terme acomiadaments, encara que sí que es durà a terme "una revisió detallada de la societat i de l'estructura societària de les seves filials" per "analitzar la conveniència de realitzar reestructuracions encaminades a la seva simplificació i optimització", que podrien incloure una fusió amb el mateix fons comprador, segons la informació remesa per Applus a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.
Ni acomiadaments ni canvi de seu
En una entrevista al CEO de l'empresa publicada al web d'Applus, Joan Amigó mostrava tranquil·litat davant del canvi de mans de la companyia. "El nostre grup ja ha estat propietat d'un capital risc en el passat i l'experiència va ser positiva, amb inversions significatives per internacionalitzar Applus+ i un increment en l'oferta de serveis. Per tant, estem familiaritzats amb aquest tipus d'estructura de propietat. Estem segurs que pot continuar agregant valor a l'empresa i a les seves parts interessades, amb un bon creixement orgánico fruit dels serveis de primera classe que oferim en indústries i geografías en creixement i una inversión continuada en adquisicions que generin fortes sinergies amb Applus+", va dir Amigó, poc després de presentar uns resultats i un pla estratègic d'èxit.
El benefici net el 2023 va ser de 33,54 milions, un 46% menys, però de la mà d'un augment dels ingressos del 8% fins als 2.058 milions, alineat amb el pla estratègic. En el primer trimestre de 2024, va atribuir la simplificació de beneficis a l'opa en curs.
Per la seva part, I Squared i TDR van formar el hòlding Amber el juny de l'any passat a Londres expressament per llançar-se a l'opa sobre Applus+, segons va informar llavors el diari Expansió.
I Squared, fundada el 2012 als Estats Units i amb actius que superen els 38.000 milions de dòlars, va ser fundada i està presidida per Sadek Wahba, economista d'Harvard que està a punt de publicar un llibre sobre la inversió nord-americana en infraestructures. Forma part del Consell Nacional d'Infraestructures del president Joe Biden.
TDR, l'altre membre d'Amber, té 15.000 milions en actius repartits en 26 empreses diferents i fa 21 anys que està al sector. Els seus fundadors són Manjit Dale i Stephen Robertson, actualment CEO i president no executiu, respectivament.