Fira de Barcelona superarà aquest 2023 una facturació rècord de 250 milions d’euros, un 17,9% més que l’any passat, i un ebitda també rècord de 39 milions, un 6,6% més, segons el balanç provisional que han presentat aquest divendres el president del consell d’administració de l’ens firal, Pau Relat, i el seu director general, Constantí Serrallonga. Aquests resultats ja són millors que els de 2019, abans de la pandèmia, però esperen superar-los amb escreix l’any vinent.
Aquestes magnituds econòmiques han estat possibles gràcies als més de 270 salons, congressos i actes diversos celebrats als recintes de Montjuïc, Gran Via, Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), a banda de la realitzada a l’exterior.
Pel que fa a les previsions pel 2024, s’espera superar els 260 milions d’ingressos amb fires i congressos sobretot en el camp de la tecnologia, alimentació, indústria i salut, com el Mobile World Congress (que aporta aproximadament el 20% dels ingressos anuals), ISE, Alimentaria & Hostelco, Smart City Expo, Seafood, Hispack o les trobades mèdiques.
També es faran l’any vinent destacats esdeveniments corporatius, com els de les companyies tecnològiques com VMware, Gartner, SAP, HP, Nutanix o IBM; la convenció global de McDonald's o la conferència mundial de l’ONU sobre protecció d’oceans.
Aquest divendres es va reunir el consell general de Fira Barcelona presidit per l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni. Aquest va destacar que l’ens firal “està a punt de fer un salt històric” pel que fa a la creació de riquesa amb criteris de sostenibilitat. Va recordar que “tenir una fira més gran ens donarà més oportunitats per crear empreses i llocs de treball” i va elogiar, com a clau de l’èxit, la col·laboració publicoprivada, l’entesa amb les administracions i la “gestió “excel·lent”.
El conseller d’Empresa, Roger Torrent, va fer un paral·lelisme entre l’evolució de Fira i la de l’economia catalana. Va recordar que Catalunya també registrarà aquest any “xifres rècord en captació d’inversió estrangera”. I va lloar el paper de Fira per “estendre el seu impacte” molt més enllà dels dies en què se celebren dels esdeveniments.
En la seva primera intervenció al consell general des que va ser nomenat president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu va destacar que la ciutat de Barcelona ha recuperat la primera posició del món pel nombre de delegats d’empreses que la visiten. I va fer valdre “l’estratègia conjunta” de les institucions que en formen part.
Pau Relat, president del consell d’administració de Fira de Barcelona, va indicar que aquest 2023 serà un any extraordinari no només per la facturació, “amb resultats històrics”, sinó per la capacitat que ha demostrat en captar esdeveniments mundials de referència en els seus sectors. Ha recordat que s’estan emportant grans esdeveniments en el moment en què finalitzen el contracte en altres ciutats competidores.
Ampliació de les instal·lacions
Va indicar que “els barcelonins hem de fer valdre que el món firal vol venir a Barcelona”. I va afegir que treballen “amb mirada llarga i no amb regat curt”. En aquest sentit, va recordar l’acte simbòlic de la setmana passada de col·locació de la primera pedra del nou recinte de Gran Via, que serà “cabdal per possibilitar el creixement i per captar nous esdeveniments”. I també la recent presentació de la comissió del centenari de l’Exposició Universal del 1929: “No es tracta simplement d’una celebració sinó que, mitjançant aquesta efemèride, la ciutat tindrà un pretext per avançar en la seva transformació”.
Constantí Serrallonga, director general, va confirmar que “no esperàvem un 2023 tan exitós”. Ho va atribuir que van continuar treballant en el futur de Fira de Barcelona durant els mesos en què va estar tancada per la pandèmia de la Covid. “No vam parar durant la pandèmia i això ha donat els seus fruits”, va reiterar.
L’any vinent es continuarà avançant en els projectes d’infraestructures que ja estan en marxa. L'ampliació de Fira s'estendrà en una superfície equivalent a 10 camps de futbol. La construcció del projecte d’ampliació va començar el juny passat i s’espera tenir-lo enllestit abans d’acabar 2026, amb una inversió de 323 milions d’euros.
Respecte al recinte de Gran Via, l’any vinent s’avançarà en la construcció del nou pavelló anomenat Hall Zero, de més de 60.000 metres quadrats. Amb aquesta ampliació, que també contempla un edifici d’oficines, s’arribaran als 300.000 metres quadrats de superfície expositiva, una de les més grans d’Europa.
També està previst que en els pròxims mesos es convoqui un concurs d’arquitectura per a la transformació i modernització del vell recinte de Montjuïc.