La Fiscalia Anticorrupció demana 42 anys de presó per a l'excap de Seguretat d'Iberdrola, Antonio Asenjo, per delictes de suborn, revelació de secrets i falsedat documental en relació amb els encàrrecs realitzats a empreses vinculades a l'excomissari José Manuel Villarejo. Es tracta de la peça separada del cas Tandem, que investigava si Iberdrola va contractar l'excomissari per un milió d'euros entre 2004 i 2012 per a, entre altres coses, infiltrar-se en plataformes contràries als seus interessos o investigar un accionista crític amb la seva gestió.
Per aquests fets també estan acusats Villarejo, per al qual Anticorrrupción demana la pena més alta (59 anys de presó), i el seu soci en l'empresa Cenyt Rafael Redondo, per a qui reclama 50 anys i mig de presó. En el seu escrit, al que ha tingut accés EFE, la Fiscalia demana també que els tres indemnitzin de forma conjunta en quantitats que oscil·len entre els 15.000 i 60.000 euros a la desena de persones afectades per la revelació de secrets que se'ls imputa.
Quantitats que sumen gairebé 300.000 euros en concepte de responsabilitat civil i de les quals la Fiscalia demana que responguin de forma susbsidiaria Iberdrola i l'Administració General de l'Estat. A més, el fiscal demana de decretar el decomís dels 1,45 milions d'euros abonats pel Grup Iberdrola al Grup Cenyt per l'execució dels diferents projectes d'investigació.
L'octubre de 2023, la sala penal de l'Audiència Nacional va rebutjar un recurs de la Fiscalia Anticorrupció i va ratificar el sobreseïment lliure per al president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, en la causa, si bé va situar l'elèctrica i l'Administració com a responsables civils subsidiaris.
Segons relata la Fiscalia, entre 2004 i 2011 Antonio Asenjo, en la seva condició de director de seguretat del Grup Iberdrola i amb ple coneixement que José Manuel Villarejo Pérez es trobava en servei actiu com a comissari del Cos Nacional de Policia va encarregar a aquest diferents investigacions sobre fets que afectaven directament a la companyia Iberdrola.
L'objecte de les investigacions encarregades era obtenir informació sobre persones físiques i jurídiques que pogués ser utilitzada per la companyia per a la defensa dels seus interessos.
Entre aquests treballs destaca la investigació al llavors president de Endesa, Manuel Pizarro, una de les seves principals competidores al mercat, per a la qual cosa van accedir a les trucades d'aquest i van recollir informació sobre persones amb qui va contactar en el marc de l'opa que Gas natural va realitzar el 2005 sobre Endesa.
Així mateix, Villarejo es va encarregar d'investigar dos directius de la companyia per les seves possibles vinculacions amb el president d'ACS, Florentino Pérez, encara que finalment l'informe va acreditar que els directius no havien facilitat "Flo", com se'l denomina al document, informació sensible sobre Iberdrola.
També es va realitzar un seguiment sobre el propi Florentino Pérez, a fi de conèixer qualsevol circumstància que, arribat el cas, pogués ser utilitzada en un escenari de conflicte amb Iberdrola, recorda l'auto. Per justificar els pagaments realitzats i rebuts per compte d'Iberdrola es van emetre una sèrie de factures amb conceptes que no responien als serveis prestats, amb la qual cosa es pretenia ocultar a més que Villarejo estava llavors en actiu.
Cas Villarejo
Fiscalía demana 42 anys de presó a l'excap de seguretat d'Iberdrola pel cas Villarejo
Es tracta de la peça separada del cas Tandem
- ON ECONOMIA
- MADRID. Dijous, 14 de novembre de 2024. 14:31
- Temps de lectura: 2 minuts