El president d'ACS, Florentino Pérez, ha descartat que estigui entre els seus plans "ara mateix" que les accions de la companyia passin a cotitzar també a la borsa dels Estats Units, com ahir va fer Ferrovial amb el seu debut en el Nasdaq.
Així ho ha assegurat durant la seva participació en la junta d'accionistes de la seva constructora, en resposta a una pregunta d'un accionista, que recordava l'àmplia presència que ACS té als Estats Units.
"Aquestes són coses que ara mateix no contemplem, quan les contemplem les portarem aquí (a la junta)", s'ha limitat ha dir l'empresari davant dels accionistes reunits en un auditori d'IFEMA Madrid.
A diferència de Ferrovial -que opera sobretot amb la seva marca Cintra-, ACS opera als Estats Units a través de diverses empreses nacionals i àmpliament consolidades al país amb una gran trajectòria històrica (Tuner o Flatiron).
En declaracions a la premsa, el conseller delegat d'ACS, Juan Santamaría ha reconegut que sí que ha rebut peticions dels accionistes perquè cotitzi als Estats Units, però que no és una cosa que sigui a sobre de la taula. En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que la cotització d'ACS a Espanya no és una cosa que estigui en discussió.
Respecte a Clece, Santamaría també ha volgut precisar que encara no s'ha pres una decisió respecte a la seva venda, que està supeditada a les tres ofertes que ha rebut de moment la companyia, actualment en procés d'anàlisi.
Quant al salt de Turner a Europa, la companyia ja està analitzant aliances al continent, encara que el directiu ha descartat que alguna d'aquestes opcions sigui a Espanya.
A preguntes d'altres accionistes, el conseller delegat d'ACS, Juan Santamaría, ha defensat que la possible fi del seu contracte per operar l'autopista SH-288 encara no està decidit.
"L'actiu ha funcionat molt bé i, sent presa de l'èxit, el Govern de Texas ha decidit comprar-la, però encara estem en un període de negociacions de sis mesos i es valorarà si es continua amb l'acabament o si es prefereix que seguim nosaltres amb algun tipus d'acord", ha explicat.
Un 50% de contractes de nova generació
El conseller delegat d'ACS, Juan Santamaría, ha assenyalat que el 50% dels nous contractes adjudicats per la companyia el 2023 corresponien a projectes de nova generació, és a dir, relacionats amb la transició energètica, la mobilitat sostenible i la digitalització, en línia amb l'estratègia de la constructora d'incrementar la seva activitat més enllà de la mera construcció tradicional.
En aquesta línia, el president d'ACS, Florentino Pérez, ha incidit en el nou pla estratègic, llançat recentment per al període 2024 a 2026, exercici aquest últim en el qual espera assolir uns ingressos d'entre 43.000 i 48.000 milions d'euros, un benefici net recurrent de 1.000 milions d'euros i una generació de caixa acumulada en aquells tres anys de 3.300 milions d'euros.
"El futur passa per les inversions en la transició energètica, la mobilitat sostenible, la digitalització i les infraestructures relacionades amb la salut, l'educació i la biotecnologia, i afrontem aquests desafiaments amb una posició privilegiada", ha defensat el president, anticipant els negocis en els quals focalitzarà la seva activitat en els anys vinents.
Pérez també ha aprofitat la seva participació per destacar l'"excel·lent relació" que manté amb Mundys (l'antiga Atlantia), el seu soci italià participat per la família Benetton i amb la que comparteix parts iguals el capital d'Abertis.
Pérez ha posat en relleu la consolidació de la seva aliança amb Mundys, mitjançant la renovació del seu acord de col·laboració estratègica i que servirà per impulsar les seves inversions en infraestructures de nova generació, en concret en les concessions d'autopistes, un dels principals pilars de creixement per al futur, tot això mantenint "un nivell d'endeutament molt baix com l'actual".
Centres de dades
Un altre dels negocis en els quals ACS ha posat el focus l'últim any ha estat el de centres de dades, amb múltiples adjudicacions en totes les seves filials que té per tot el món.
En concret, Juan Santamaría ha xifrat en 2.800 milions de dòlars (2.600 milions d'euros) els centres de dades adjudicades per la seva filial nord-americana Turner el 2023, i en el primer trimestre de 2024 ja acumula uns altres 2.200 milions (2.040 milions d'euros).
Igualment, la seva filial australiana Cimic ha guanyat diversos contractes de centres de dades a Hong Kong, les Filipines i Malàisia per valor de més de 400 milions de dòlars australians (245 milions d'euros). I a Europa, el grup es va adjudicar alguns d'aquests projectes a Alemanya i als Països Baixos.
Nou dividend
Amb un quòrum del 59,7%, la junta d'accionistes d'ACS ha donat el seu vistiplau a tots els acords de l'ordre del dia, destacant la reelecció de Javier Echenique Landiríbar i Mariano Hernández Herreros com a consellers dominicals de la companyia, o la capacitat per emetre valors convertibles per un import màxim de 3.000 milions d'euros.
També s'ha donat llum verda a un augment de capital d'un màxim de 634 milions d'euros per atendre al pagament dels dos dividends flexibles que previsiblement lliurarà el proper mes de juliol i el febrer del proper any.
Per atendre els futurs dividends, la companyia emprendrà en els tres mesos següents a la celebració de la junta una primera ampliació d'un màxim de 507 milions d'euros (l'any passat va ser de 450 milions) i, en el primer trimestre de 2025, una segona que no excedirà de 127 milions d'euros (davant els 130 milions de fa un any).
D'aquesta forma, en cas de complir-se amb aquests imports màxims, el dividend podria arribar a ser un 9,3% superior al lliurat l'any passat, ja que l'ampliació proposada ha passat de 580 a 634 milions d'euros.
La primera operació estarà destinada a atendre el dividend complementari de juliol, que l'any passat va ascendir a 1,48 euros per acció o a un nou títol per cada 58, mentre que la segona ampliació atendrà el pagament de febrer, l'últim repartiment del qual va ser de 0,457 euros o d'una acció per cada 86.