La junta d'accionistes d'ACS ha donat aquest divendres llum verda a la reelecció per als quatre anys vinents de Florentino Pérez com a conseller executiu de la companyia, que presideix des de 1993 i en la qual és el seu principal accionista amb més del 13,5 % del capital, informa l'agència EFE. Durant la junta, a la pregunta d'un accionista sobre imitar a Ferrovial i canviar de seu, Pérez ha estat molt clar: "No se'ns ha passat per la imaginació". "No és que ho critiquem, però ni ho hem comentat", ha matisat.

A més, la junta ha validat el nomenament de dues noves conselleres independents, les advocades de l'Estat Lourdes Máiz i Lourdes Fraguas, després que el Govern aprovés a començaments d'abril un avantprojecte de llei de paritat que estableix que les dones hauran de representar almenys el 40 % dels consells d'administració de les cotitzades abans de juliol de 2024.

La junta, celebrada aquest divendres, ha aprovat tots els punts de l'ordre del dia, entre els quals figuraven reeleccions de consellers, els informes de remuneracions, el nomenament de Deloitte com a auditor per a tres anys; un pla de lliurament d'accions per als directius, i un dividend de dos euros per acció.

Focus posat a Abertis

Des de gener de 2022, el grup ACS ha invertit en diferents operacions corporatives gairebé el 70 % -més de 3.300 milions- dels fons rebuts per la venda de l'àrea de serveis industrials el 2021 al grup francès Vinci, amb els quals va ingressar prop de 5.000 milions.

De fet, la companyia insisteix a continuar invertint aquests fons en concessions, sent un objectiu prioritari Abertis, i en la simplificació del grup, encara que no té previst ara augmentar la seva participació en l'alemanya Hochtief.

La companyia analitza diferents oportunitats en el negoci concessional, fonamentalment als Estats Units, amb els nous plans que sortiran en estats com Geòrgia o Florida. A què s'afegeix també els plans d'inversió que porta a càrrec la seva participada Abertis a Grècia, Puerto Rico o els Estats Units.

Després d'assolir recentment el 100 % de la societat concessionària de l'autopista texana SH-288 després d'adquirir a l'abril la participació de l'últim accionista per 400 milions, els plans d'ACS passen per incorporar aquest actiu a Abertis, una cosa que podria passar abans que acabi l'any.

Una vegada que obtingui totes les autoritzacions necessàries i consolidi de forma efectiva l'actiu, l'opció més probable passa per vendre-la a Abertis una vegada que tanqui el procés de "due diligence".

Abertis és una de les prioritats per a ACS, que està en algunes negociacions més concretes per augmentar el seu pes en el negoci concessional.

No contempla dividend extraordinari

Encara que el president d'ACS ha assenyalat que la companyia manté el seu compromís amb la remuneració a l'accionista, que aquest any tornarà a ser de 2 euros per acció, i que amb les dades actuals s'espera poder incrementar-la en els propers anys en línia amb l'evolució dels resultats, no té al cap el pagament d'un dividend extraordinari.

En resposta a un accionista, Pérez ha indicat que després de vendre la divisió de serveis industrials a Vinci, la companyia ha entès prioritari reinvertir aquests fons en el creixement de l'àrea concessional i a simplificar l'estructura del grup i ha reiterat que invertirà tot el que pugui per ser més rendible.

Després d'un any com a conseller delegat d'ACS, Juan Santamaría, ha destacat que les expectatives per als anys vinents són "prometedores" i que l'estratègia passa per reduir el perfil de risc de la cartera; donar suport a la simplificació del grup; augmentar els esforços en medi ambient i sostenibilitat i reforçar el creixement.

De fet, ACS ha incrementat el volum de projectes en àrees relacionades amb la transició energètica, la xarxa 5G, la nova mobilitat sostenible o el sector de la salut i biofarma i s'ha marcat com a objectiu assolir la neutralitat climàtica el 2045.