Fluidra ha tancat la compra del 100% del grup alemany Meranus per una xifra propera a 30 milions d'euros i lliure de deute net, segons ha informat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercado de Valores (CNMV). El Grup Meranus és un líder de distribució d'equipament de piscines a Alemanya i també un fabricant de tecnologia per al control i la dosificació en piscines, i la companyia ja actuava com a distribuïdor dels productes de Fluidra al mercat germànic. Els ingressos previstos per l'empresa de capital familiar, superen els 25 milions d'euros aquest any.
La transacció s'hauria de culminar durant el primer trimestre del pròxim 2023. La nota de premsa de Fluidra, amb seu a Sant Cugat del Vallès, assegura que amb la compra espera "millorar la seva posició de lideratge al mercat alemany" i "oferir una cartera de productes més completa a una base de clients més ampla". Fa només una setmana, Fluidra anunciava una reducció de capital per valor de 3,5 milions d'euros.
El grup alemany, amb una trajectòria empresarial de més de 40 anys, disposa de dos centres logístics ubicats a les poblacions de Lauchhammer i Haan, des d'on distribueix una gamma molt diversificada de productes. Anje Janke i Angelika Kitzing, directores de Meranus, han destacat la pertinença a un líder global a la indústria de piscines i wellness com Fluidra per afavorir les sinergies i millorar encara més el servei als seus clients.
Previsions de Fluidra per al 2022
Tenint en compte els resultats del tercer trimestre i les estimacions fins a finals d'any, Fluidra preveu que les vendes de l'any se situïn sobre els 2.400 milions d'euros —un creixement proper al 10% en termes interanuals— i que l'Ebitda superi els 500 milions; i confia que la ràtio de deute net en relació amb l'Ebitda dels darrers dotze mesos se situï en 2,4 vegades. Fluidra ha revisat a l'alça els objectius del programa de simplificació i espera aconseguir estalvis de 100 milions d'euros durant els tres anys vinents. A tancament de setembre passat, la companyia havia acumulat unes vendes anuals de 520 milions d’euros, amb una caiguda del 7% ajustada pels canvis de divisa; i el resultat brut d'explotació (Ebitda) estava al voltant de 95 milions.
Fluidra ha atribuït la revisió a la baixa de les seves perspectives a l'incert entorn macroeconòmic del quart trimestre de l'any, especialment en els mercats europeus. La companyia adverteix que les alteracions a la cadena de subministrament, unides a l'acceleració de la demanda el 2020 i el 2021, van generar elevats nivells d'existències a la cadena de subministrament. La inflació va accelerar encara més l'acumulació d'existències, ja que, en particular a Amèrica del Nord, els distribuïdors van adquirir existències addicionals per avançar-se a les pujades de preus.
2021, va ser un any favorable per a la companyia de la família Planes. El grup va tancar l'any amb vendes per 2.187 milions d'euros, un 47% més que el 2020, impulsades pel continu impuls de la demanda a piscina residencial i M&A, que va contribuir al voltant de l'11%. El benefici net va assolir els 252 milions d'euros, un 162% més que el 2020, mentre que el benefici de caixa net es va situar en 337 milions d'euros, més del doble que el 2020.
Ara, en el nou context econòmic, la companyia s'ha endinsat en un redisseny de l'oferta de productes per retallar costos i racionalitzar les operacions, per tal de ser més eficients. Calcula que, per mitjà d'aquestes mesures, pugui generar un estalvi de 100 milions en els tres anys vinents.
Desinversions de Fluidra
El fabricant català ha tancat l'any amb aquesta compra, però durant l'exercici va procedir a ultimar una desinversió: la venda de Togama, en una operació que no va tenir afectació significativa en els comptes de Fluidra. El fabricant i distribuïdor espanyol de productes ceràmics i de vidre per al revestiment de piscines, així com decoració d'interiors i exteriors, amb seu a Vila-Real (Castelló) no era essencial per al negoci de piscina i wellness. A més, Fluidra va tancar la venda amb un contracte de subministrament per a un mínim de dos anys que lligava la relació de proveïment i comercial d'ambdues companyies.