Fluidra ha anunciat la compra de la companyia hongaresa Kerex per 4,4 milions d'euros i una aportació de capital social, tal com ha informat la companyia en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dimecres. El fabricant de piscines amb seu a Barcelona ha tancat l'adquisició de les societats hongareses Kerex Uszoda i Kerex Szerelo pertanyents al mateix grup, a través d'un pagament pel 73,234% de la seva capital, així com una aportació de capital social per al restant 26,766%.
La companyia que presideix Eloi Planes ha assegurat que l'operació li permetrà oferir una cartera de productes "integral, completa i d'alta qualitat a la seva ampliada base de clients a Hongria", així com i millorar l'eficiència dels seus serveis al país. Es tracta d'una adquisició en línia amb l'estratègia dels últims mesos, a través de la qual ha firmat altres operacions com la compra del 100% del grup Meranus, un dels distribuïdors líder en equipament de piscina d'Alemanya, per uns 30 milions d'euros.
Amb aquesta adquisició, Fluidra té per objectiu "millorar la posició de lideratge al mercat alemany i oferir una cartera de productes més completa a una base de clients més àmplia", tal com va anunciar la mateixa companyia. Els ingressos previstos pel grup alemany del conjunt de 2022 ascendeixen a més de 25 milions d'euros, encara que l'operació està subjecta a l'aprovació de les autoritats de competència i preveu que s'autoritzi a finals del primer trimestre de l'any.
D'aquesta manera, les dues compres realitzades en les últimes setmanes serveixen a Fluidra per reforçar la seva posició al mercat europeu, encara que els Estats Units són el territori on més ha crescut l'empresa en els últims anys, gràcies a l'adquisició d'altres companyies amb forta presència al sector. Tanmateix, el context econòmic ha pesat en el negoci de Fluidra i, especialment, en el seu valor de mercat.
La inflació pressiona Fluidra, especialment als Estats Units
La companyia líder mundial en el negoci d'equipament de piscines i wellness i solucions connectades ha patit l'elevada inflació que va provocar durant el passat exercici que la demanda de piscines caigués. Així mateix, els mals mesos per a l'immobiliari nord-americà han estat un càstig per a Fluidra, que explica amb el 75% del seu volum de negoci (2.000 milions de facturació) en el denominat 'aftermarket', que inclou manteniment, reposats, i millores en piscines actualment instal·lades.
Tot i així, l'empresa va camí de realitzar un altre any rècord en vendes. Les xifres del tercer trimestre reflecteixen un increment del 15,4% en la taxa interanual a tancament del tercer trimestre. Una situació que Planes ha destacat en diferents ocasions, assegurant que el mercat no està computant adequadament les xifres de la companyia. Tanmateix, la companyia va informar que no assoliria els seus objectius marcats i s'enfronta a una situació d'elevats inventaris que els experts preveuen es mantingui almenys durant els dos primers trimestres de 2023.
"Després de diversos anys d'un creixement espectacular, propiciat pels beneficis extrets de la fusió amb Zodiac, la integració de companyies i certes megatendecias d'estil de vida, que es van veure fins i tot accentuades, amb la pandèmia sanitària, Fluidra enfronta ara un escenari incert a curt i mitjà termini", en destacaven els analistes de Renda 4 en la seva última anàlisi sobre la companyia catalana.
En aquest sentit, l'entitat destaca l'acumulació d'inventaris en previsió de més preus, juntament amb el previsible deteriorament de la construcció de noves piscines i un menor poder adquisitiu per part del consumidor, com a principals causants en la caiguda del seu valor al mercat. Les accions de Fluidra van registrar pèrdues el 2022 properes al 60% del seu valor, la qual cosa suposa haver perdut pel camí 4.000 milions d'euros de capitalització de mercat en el conjunt de l'any. Encara que, caps destacar novembre els seus títols despunten un 20%.
Pujades de tipus i erosió de marges
Des de Bankinter destacaven en la seva última valoració sobre l'empresa que és "improbable" que l'empresa pugui repercutir íntegrament en els preus finals la pujada de costos derivada de la inflació. L'enduriment de les condicions de finançament i el temor d'una recessió que encara sobrevola a determinats països són alguns dels aspectes pels quals l'entitat creï Fluidra té una "visibilitat limitada" aquest any, pel que no descarten que torni a revisar el seu guia de creixement durant el primer trimestre.
"La companyia ara s'enfronta a una correcció d'inventaris després d'acumular excessives existències per evitar pujades de preus i assolir una demanda que era elevada en un entorn de disrupcions a la cadena de subministrament. La correcció d'inventaris s'estendrà almenys als pròxims dos trimestres. Això implica pressió en vendes i marges", assegura l'entitat.
En aquest sentit, la situació econòmica global és un dels factors que més influeix en el fabricant de piscines, per allò que l'evolució de les polítiques monetàries dels bancs centrals en els propers mesos definiran el seu comportament. "Fluidra continua enfrontant-se a un context complicat en el que les pujades de tipus i l'erosió de marges pesa sobre la seva valoració", s lelañan els analistes de Bankinter.
"Les perspectives són negatives a molt curt termini i incertes en referir-nos al conjunt de 2023. Tanmateix, confiem que la companyia reprendrà el creixement dels resultats a partir de 2024, per al 2025 igualar les xifres registrades el 2021", conclou Renda 4.
Així mateix, fa mesos que Fluidra prepara el seu nou pla estratègic, a través del qual pretén millorar la rendibilitat del seu negoci, pel que és possible que les valoracions canviïn en els propers mesos. La pròxima cita serà el 27 de febrer, quan la companyia que presideix Eloi Planes presenti els resultats de l'últim trimestre de 2022 i els del conjunt de l'any.