La companyia Fluidra fa 55 anys que es dedica al sector de la piscina i, malgrat el pas dels anys i l’evolució del sector, no ha perdut pistonada i s’ha convertit en una marca líder mundial. Tot apunta que, el 2024, el balanç la companyia, un dels 35 valors de l’Ibex-35, corroborarà aquesta posició. Es preveuen unes vendes d’entre 2.025 i 2.125 milions d’euros, un resultat operatiu (ebitda) d’entre 450 i 480 milions d’euros i un benefici de caixa net per acció d’entre 1,12 i 1,20 euros per acció.

El camí per arribar a aquestes fites no ha estat mancat d’entrebancs, però si una cosa mostra la història de la companyia és que els seus valors fundacionals s’han transmès de la primera a la segona i tercera generació i que Fluidra s’ha convertit en un exemple d’empresa familiar que ha abastat gairebé tots els secrets, èxits, dificultats i valors d’una adequada gestió empresarial.

Uns valors fundacionals i empresarials que ha abanderat l’empresari Joan Planes Corts, mort aquest dijous. La seva trajectòria empresarial i personal ha estat lligada en el temps a Sabadell i a les famílies Corbera, Serra i Garrigós. Als anys 60, el constructor de piscines Bernat Corbera i el seu cunyat Joan Serra, director general de La Casera, van buscar l’ajuda de l’enginyer Robert Garrigós, per passar de ser importadors a fabricants de mecanismes de depuració per a piscines. Va ser Garrigós qui va engrescar a Joan Planes a participar en el projecte. D’aquesta manera es va crear el 1969 la companyia Astral, amb seu a Sabadell, i més endavant, amb fàbrica a Polinyà.

Inversors que van crear Fluidra, llavors Astral, el 1969
Inversors que van crear Fluidra, llavors Astral, el 1969. Foto: Fluidra

Com s’acostuma a dir, per a la supervivència de l’empresa familiar és fonamental establir les regles del joc d’una bona convivència familiar i empresarial per tal de projectar la companyia, sense oblidar que cal planificar la successió empresarial i accionarial. És aquí on, des dels inicis d’Astral fins al present de Fluidra, una bona i acurada gestió ha permès crear una multinacional.

Actualment, les quatre famílies fundadores controlen el 28,2%, a parts pràcticament iguals. Són les societats Aniol/Piumoc Inversions (família Garrigós), amb un 6,2%; Boyser (família Serra), amb un 7,8%; Dispur (hereus Planes), amb un 7,3%; i Edrem (hereus Corbera), amb un 6,9%. A hores d’ara, alguns representants de les terceres generacions ja assumeixen algunes responsabilitats professionals dins del grup i és Eloi Planes, fill de Joan Planes, el president executiu de la multinacional, i des del juny de 2024 té com a mà dreta a Jaime Ramírez, conseller delegat, seguint un exhaustiu procés de planificació de successió dut a terme pel consell d’administració, on hi ha representació de totes les famílies, a més de tenir consellers independents.

Aquesta estructura permet governar una companyia que forma part de l’Ibex-35 i que en els últims 55 anys ha passat per diverses etapes i diguem que ha tocat totes les tecles. Els inicis van ser per al creixement del negoci, tant en l’àmbit espanyol com europeu; es va fer un primer relleu generacional de les responsabilitats executives; es va decidir sortir a borsa i ha protagonitzat una fusió amb un grup internacional, Zodiac; s’han mantingut els valors d’empresa familiar; s’ha entrat en aspectes de responsabilitat social corporativa de diversa índole; i s’ha fomentat la innovació, la digitalització i la sostenibilitat de la companyia i del planeta, com a reptes més contemporanis.

Josep Planes i Eloi Planes, amb Joan Hortalà, en la campanada de la sortida a borsa, el 2021
Joan Planes i Eloi Planes, amb Joan Hortalà, en la campanada de la sortida a borsa, el 2021. Foto: Fluidra

La primera dècada de vida es va fonamentar en la producció de complements per a la piscina, oferint qualitat al mercat català i espanyol. Però ben aviat, va obrir les primeres filials a Europa -Itàlia, França, Portugal- i va viure el boom del sector hoteler a Espanya, amb l’arribada del turisme internacional.

La dècada dels 80 va ser la de l’expansió productiva amb l'obertura de diverses factories a Catalunya i així va anar creixent el negoci estatal i internacional. En tombar el segle XXI, el grup decideix unificar les diverses societats i dona peu a la creació del holding AstralPool. És llavors quan Joan Planes assumeix les responsabilitats executives de conseller delegat del grup, un càrrec que va ocupar fins al 2006. En paral·lel, el seu fill Eloi és designat director general d’AstralPool.

Entrevista Joan Planes, president honor fluidra12
Joan Planes, president honor de Fluidra, en una entrevista concedida a ON ECONOMIA. Foto: Carlos Baglietto

A partir d’aquí, la família Planes amb el 100% de les responsabilitats executives i amb el suport de la resta en el seu paper d’accionistes fonamentals, creuen que per créixer cal finançament i el busquen en el mercat de capitals. El 31 d’octubre de 2007, ja amb la marca Fluidra, el conglomerat surt a la borsa espanyola.

Aquest projecte, que ja va liderar Eloi Planes, en què havien posat totes les esperances va tenir un mal començament: va topar amb la crisi financera del 2008 i la caiguda del sector immobiliari arreu del món. És aquí on, com sempre manifesta Eloi Planes, el grup es va haver de reinventar, però sense perdre el seu core business, el sector de la piscina, però cobrint tot el cicle integral de l’aigua, i girant al voltant del segment del benestar personal, el wellness. S'implementa l'organització per divisions segons les zones geogràfiques, s'abandonen els holdings, creant una estructura més prima i més eficient.

El 2010, el grup facturava 580 milions d’euros i en guanya 15, i tenia uns 3.300 empleats. La reinvenció, doncs, podríem dir que ha estat profitosa. El negoci ha crescut en els últims 15 anys al voltant d’un 285%.

En aquest període, el grup ha apostat pel creixement inorgànic amb compres arreu del món de companyies que eren actors principals en nous mercats o mercats essencials per al grup. A més de sortejar l’entrada en números vermells en exercicis com el 2013. També és l’etapa en què, el 2015, després del seu nomenament com a president d'honor de Fluidra, Joan Planes capitaneja els projectes d'emprenedoria de Fluidra Accelera i gestiona la Fundació Fluidra.

Firma de la fusió de Fluidra amb Zodiac
Firma de la fusió de Fluidra amb Zodiac. Foto: Fluidra

Un període en què es produeix també una altra operació estrella: la fusió, el 2018, amb Zodiac. Es tractava d’un grup americà fabricant global d’equipaments per a piscines residencials i altres solucions per a piscines, amb marques consolidades i presència a 45 països. Amb aquesta operació, les participacions accionarials de les famílies fundadores es van diluir fins al 28,2% actual i el 42% del grup va passar a mans de Rhône Capital, el principal accionista de Zodiac. Actualment, consta que Rhône Capital ostenta l’11%; la resta està en mans d’altres accionistes institucionals i la borsa.

La fusió també va patir un petit entrebanc: la crisi de la Covid-19. El negoci -la seu del qual va passar de Sabadell a Sant Cugat el 2020, es va ressentir i va enganxar el nou grup amb un nivell de deute important, i el mercat de capitals va considerar que el valor acumulava diversos riscos. Per això, la companyia es va veure empesa a dissenyar un pla d’estalvi i generació de caixa. L’anomenat Programa de Simplificació de Fluidra té per objectiu crear valor a llarg termini i millorant la resiliència de la companyia. S'espera que aquest programa implantat des del 2023, centrat en la millora del marge brut i la reducció dels costos fixos, generi una millora de l'ebitda de 100 milions d'euros en tres anys.

De moment, el 2024 ha estat un any favorable, si més no a la borsa. Fluidra ha registrat una revalorització en borsa propera al 25% durant el 2024, amb una consolidació de la seva cotització per sobre dels 23 euros per acció, fet que suposa pràcticament duplicar els seus nivells respecte als darrers cinc anys. Aquest dijous cotitza sobre els 25,4 euros.